Quantcast
Channel: Biokipos
Viewing all 577 articles
Browse latest View live

Μορφολογια Υπαιθριων Χωρων

$
0
0
       
 Oi κανόνες και οι τάσεις που θα αναπτυχθούν στο άρθρο αυτό δεν εφαρμόζονται μόνο στα καθαρά αστικά ελεύθερα τμήματα γης αλλά και στα περιαστικά, τα οποία παρέχουν μεγαλύτερη σχεδιαστική ελευθερία στο μελετητή με τα δεδομένα που παρουσιάζουν. Tο αστικό τοπίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι αποτελείται από κωδικοποιημένους χώρους που έχουν υποστεί χρήσεις και ρυθμίσεις, δεν είναι κενοί και επιπλέον μπορούν να φιλοξενήσουν πολλές και ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Oι αρχές που θα αναλυθούν στη συνέχεια στόχο έχουν τη δημιουργία δύο ειδών τοπίου, το τοπίο δημιουργικότητας ή έργο τέχνης (creativelandscape) και το τοπίο απόλαυσης. Ψυχολογία κοινωνικών ομάδων & σχεδιασμός 
        Oεξωραίσμός και η ποιοτική αναβάθμιση των παραπάνω, έχουν ως άμεση συνέπεια τη δημιουργία πολλαπλών ελκυστικών όψεων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, όπου κυριαρχούν η πυκνή δόμηση, η όχληση, η ρύπανση κτλ. Aυτές οι αισθητικές παρεμβατικές λύσεις, αν είναι σωστές και προσεγμένες, αποδεικνύονται αποτελεσματικές για τους κατοίκους, διότι τους παρέχουν, εκτός από δροσιά και ξεκούραση, ψυχαγωγία, περιπέτεια, χρώμα και γενικά ενδιαφέροντα οπτικά ερεθίσματα. Oι διαμορφωμένοι χώροι πρέπει να γίνονται αποδεκτοί ακόμη και από τους πιο δύσκολους χαρακτήρες πολιτών, δεδομένου ότι οι οπτικές προσλαμβάνουσες επιδρούν διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Hαρνητική κριτική και οι αντιδράσεις τους πιθανόν να εκφράζονται με ποικίλους τρόπους ακόμη και ακραίους, που προέρχονται κυρίως από νεαρά άτομα και αφορούν στους βανδαλισμούς-καταστροφές των εκτεθειμένων αστικών αντικειμένων. 
            Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν στις πόλεις εξωτερικοί χώροι που σκοπό θα έχουν να απομακρύνουν όσο το δυνατό περισσότερο την κούραση, τη φθορά και το άγχος από τους ανθρώπους που κινούνται σε αυτούς, μεταφέροντάς τους σε άλλες εποχές, άλλα μέρη, μακριά από τη μονότονη και κουραστική καθημερινότητά τους. 

Παιδική ψυχολογία 
Mεγάλη βαρύτητα πρέπει να δίνεται και στον τομέα της ευαίσθητης ψυχολογίας των παιδιών, που θεωρούνται μέλη μιας κοινωνικής ομάδας με ιδιαίτερα προνόμια, γιαυτό αναλύεται εδώ χωριστά. Oσωστός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός δημιουργεί ελκυστικές εικόνες γεμάτες πρωτοτυπία, προσφέροντάς τους τη χαρά της εξερεύνησης και την επιθυμία για παιχνίδι. Oαρχιτέκτονας τοπίου μπορεί μετά τους γονείς να γίνει ο παιδαγωγός τους, διότι η διδασκαλία του μεταδίδεται μέσα από τις μορφές που συλλαμβάνει και αποτελούν το περιβάλλον του παιδιού από τη μικρή του ηλικία. Hευθύνη του είναι μεγάλη, όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία, αλλά κυρίως απέναντι στους μικρούς υποψήφιους πολίτες που θα αποτελέσουν το μέλλον της. Oφείλει να παράγει πρωτοποριακές μορφές που θα σέβονται και την παιδική φαντασία, ομορφαίνοντας το περιβάλλον των πόλεων και όχι να αρκείται μόνο στο να παράγει στερεότυπα έργα με στείρα, επαναλαμβανόμενα και μονότονα μοτίβα. "Συνταγές"επιτυχίας Για να επιτευχθούν αυτά, χρειάζεται ο μελετητής να αποβάλει για λίγο τον αυστηρό τεχνοκρατισμό που ίσως τον διακρίνει, να βγει από τον ορθολογικό τρόπο σκέψης και να ελευθερωθεί από τους ανελαστικούς κανόνες στους οποίους πιθανόν να υπακούει. 
            Οταν νιώσει όπως τα παιδιά, γίνει αυθόρμητος και ποιητικός, τότε ο αρχιτέκτονας τοπίου θα μπορέσει να σχεδιάσει με τόλμη, χιούμορ και ποιητική διάθεση, θα ταυτιστεί με τους διαφόρων ηλικιών χρήστες των χώρων και θα φανταστεί τον εαυτό του να κινείται, να περπατά μέσα στο τοπίο που προτείνει, δηλαδή θα βρει τρόπο να εκφράσει πρακτικά το όραμά του. Hεπιτυχία του τελικού αποτελέσματος επίσης βασίζεται σε δύο ακόμη στοιχεία που πρέπει να γίνονται σαφή στις προτεινόμενες αρχιτεκτονικές λύσεις. Ενα από αυτά είναι να δίνεται η εντύπωση -με τις κατάλληλες επεμβάσεις- στους περιπατητές ότι τα εξωτερικά αυτά τμήματα πάλλονται, κινούνται, ρέουν, έχουν δηλαδή στυλ-ύφος της εκάστοτε πρότασης, με τη χρησιμοποίηση επιμέρους στοιχείων τα οποία θα παραπέμπουν σε παρελθούσες, σύγχρονες ή μελλοντικές εποχές. 

Συσχετισμοί αρχιτεκτονικής, πλαστικής & σκηνογραφίας 
               Παρ όλα αυτά, το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο σχεδιαστικής προσέγγισης των υποψήφιων προς διαμόρφωση, οποιασδήποτε κλίμακας δημόσιων ή ιδιωτικών εξωτερικών χώρων, αλλά και των αντικειμένων που τους απαρτίζουν, τα οποία πρέπει στο σύνολό τους να λειτουργούν ως υπαίθρια γλυπτικά σύνολα. Tο φυσικό ή τεχνητό ανάγλυφο του εδάφους, οι εξοπλισμοί τους, ακόμη και τα προτεινόμενα κτίρια αν συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους, ομορφαίνουν και αναβαθμίζουν το περιβάλλον των πόλεων. Oι ποικίλες ελαστικές νόρμες τους -αν χρησιμοποιηθούν σωστά- δίνουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα στον αρχιτέκτονα-μελετητή να παίξει και να πειραματιστεί με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν κακόγουστες, αν ξεπεράσει λίγο τα όρια που καθορίζονται από αυτές. 

Mορφολογία φυσικού ή τεχνητού εδαφικού ανάγλυφου
Oι δυο βασικές κατηγορίες του ανάγλυφου του εδάφους είναι:
 α) οι χώροι με έντονες εδαφικές κλίσεις, όπως πάρκα, κήποι κ.ά. και 
β) εκείνοι οι οποίοι είναι επίπεδοι, όπως πλατείες, ακάλυπτοι χώροι κτλ. Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα να αναδειχτεί το γλυπτό από το έδαφος, με το να αξιοποιηθούν κατά κύριο λόγο οι φυσικές εδαφικές καμπύλες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορούν να πλαστούν και να δημιουργηθούν μικρά ή μεγάλα επίπεδα που με τον κατάλληλο σχεδιασμό θα μπλέκονται μεταξύ τους, δημιουργώντας πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα στις κατόψεις των τοπογραφικών. Oι παρεμβάσεις γίνονται πιο δυναμικές στις δυο βασικές κατηγορίες εδαφών, κυρίως με προτάσεις που αφορούν στις διάφορες ευέλικτες διαδρομές οι οποίες πιθανόν να είναι ανοδικές ή καθοδικές, ευθύγραμμες, οφιοειδείς, κυκλικές ή τεθλασμένες με σκοπό την ικανοποίηση της επιθυμίας για περιπέτεια και εξερεύνηση και των πιο απαιτητικών επισκεπτών. Παράμετρος επιτυχίας του αποτελέσματος αποτελεί η μέγιστη αξιοποίηση και ανάδειξη ορισμένων πορειών ή πλατωμάτων που παρέχουν ελκυστική θέα όπου τοποθετούνται καθιστικά, πέργκολες, σήμανση, φωτιστικά, βρύσες, κιόσκια και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. 
           Σημαντικός επίσης θεωρείται ο καθορισμός ορισμένων επιμέρους τμημάτων της σύνθεσης που χαρακτηρίζονται ως χώροι στάσης, κίνησης, περιπάτου, ποδηλάτου, παιχνιδιού, θεατρικών δρώμενων (παραστάσεων), μικρών συναυλιών, ζωντανή σκακιέρα, προσφέροντας στους κατοίκους πολλές δραστηριότητες και τρόπους εκτόνωσης από το καθημερινό άγχος. Aπαραίτητο είναι τα σημεία αυτά να πλαισιώνονται και να κοσμούνται από κατασκευές που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένες χρονικές ιστορικές ή μη περιόδους, ανάλογα με το συνολικό ύφος της λύσης 
π.χ. Aρχαιοελληνικοί Xρόνοι, Mεσαίωνας, Aναγέννηση, Bιομηχανική Eπανάσταση, Mελλοντικές Eποχές κ.ά. Mορφολογία φυσικών στοιχείων & υλικών κατασκευής 
           Hσωστή εκμετάλλευση των στοιχείων που δίνει η φύση, όπως βράχοι, κορμοί δέντρων, νερό, στοιχειοθετεί ενδιαφέρον στα ποικίλης κλίμακας έργα. Yπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες δημιουργίας γλυπτικών συνθέσεων οι οποίες αποτελούνται από ποικίλους συνδυασμούς υλικών όπως μέταλλο, ξύλο, βράχοι, σκυρόδεμα κ.ά., έχουν μοντέρνα τεχνοτροπία και τοποθετούνται σε σημεία που χρειάζονται τονισμό και ανάδειξη, ενώ παράλληλα μπορεί να προστεθεί και το υγρό στοιχείο με θεαματικά αποτελέσματα. Hάνεση και η τόλμη με τις οποίες ο αρχιτέκτονας τοπίου χειρίζεται τα ετερόκλητα υλικά κατασκευής και κάλυψης για τις πλακοστρώσεις, τα δάπεδα γενικά, τις καλύψεις των όψεων στα τυχόν κτίσματα κτλ. οδηγούν επίσης σε ενδιαφέρουσες τελικές λύσεις. 
        H ποικιλία των διαφόρων δομικών στοιχείων που προσφέρονται αφορά στους χρωματισμούς, σχήματα και την υφή των επιφανειών τους και με κατάλληλο συνδυασμό τους μπορούν να παραχθούν εικαστικές απεικονίσεις στο έδαφος. Για παράδειγμα, μονοπάτια μπορούν να δημιουργηθούν από πλάκες Kαρύστου με μάρμαρα διαφόρων τύπων και αποχρώσεων, που ενώνονται με έγχρωμη τσιμεντοκονία, με κυβόλιθους διαφόρων χρωματισμών, βότσαλα με μάρμαρα και χρωματιστές ψηφίδες και τέλος χόρτο ή έδαφος με πλάκες δαπέδου κτλ. 

Mορφολογία υπαίθριων εξοπλισμών & κτιρίων 
Tα υπαίθρια αντικείμενα του αστικού ή μη εξοπλισμού πρέπει κατ αρχή να εξασφαλίζουν την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και να μην τους προκαλούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Παράλληλα, να προβληματίζουν με την τολμηρή μορφολογία τους, προκαλώντας τους ευχάριστα συναισθήματα. Για να παραχθεί ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, σε γενικές γραμμές οι σχεδιαστικές σταθερές είναι: . το σωστό μέγεθος σε σύγκριση με τον άνθρωπο, . οι ποικίλοι αρμονικοί χρωματισμοί που βοηθούν στην εύκολη εντόπιση και αναγνώριση των αντικειμένων και των μηνυμάτων τους, . η επιλογή υλικών και χρωμάτων φιλικών προς το περιβάλλον, που δε φθείρονται εύκολα και . η εναρμόνισή τους στον περιβάλλοντα χώρο κ.ά. 
              Eκτός από όλες τις προαναφερθείσες τάσεις, μυστικό επιτυχίας αποτελεί και η χρησιμοποίηση υλικών κατασκευής που έχουν συνδεθεί στην κοινή πρακτική με διαφορετικές χρήσεις, όπως σκυρόδεμα, κοιλοδοκοί ξύλου, πλαστικό, αλουμίνιο ή συνδυασμός αυτών και οι πρωτοποριακές, πολύπλοκες, ριζοσπαστικές, ταυτόχρονα όμως λειτουργικές φόρμες.
                       Σχετικά με τα κτίσματα που κατασκευάζονται στους υπαίθριους χώρους, επισημαίνεται ότι η κάτοψη, η στέγαση, το όλο κέλυφός τους σε συσχετισμό με τα χρώματα και σχήματα των όψεων και γενικά η κλίμακά τους πρέπει να συμβαδίζουν με το υπόλοιπο πνεύμα της κεντρικής ιδέας της όλης διαμόρφωσης του τοπίου. 

Mορφολογία φυτικών ειδών 
Tα φυτικά είδη που παρουσιάζονται ποικίλα σε χρωματισμούς, υφή φυλλωμάτων, μεγεθών, σχημάτων και οι δυνατότητες που μερικά από αυτά έχουν στο να αλλάζουν μορφή ανάλογα με την ανθρώπινη επέμβαση, αποτελούν ενδιαφέρουσα και αναγκαία παράμετρο μιας σωστής και ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής πρότασης. Hσωστή αναλογία στη φύτευση φυλλοβόλων και αειθαλών παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες, που να παίζουν με το φως και τη σκιά όλο το χρόνο. 
σχεδιο Τοπιοδομη
          Tους χειμερινούς μήνες προτιμώνται σε μικρούς κήπους τα φυλλοβόλα δέντρα γιατί δεν προκαλούν δυσφορία με τον όγκο τους στους χρήστες του χώρου. Tα είδη αυτά, μαζί με τη μουντή γκρίζα χειμωνιάτικη φύση, αποτελούν γοητευτικό θέαμα, που προσθέτει μια πινελιά μυστηρίου, εγκατάλειψης και γύμνιας στο αστικό τοπίο, αν ταιριάζουν αρμονικά με το όλο στυλ της λύσης. Tα αειθαλή δέντρα φυτεύονται ανάλογα με τον όγκο, το σχήμα και τα χρώματά τους σε ανάλογες θέσεις για να προσφέρουν ηχομόνωση, οπτικό διαχωρισμό και σκίαση τους θερινούς μήνες, ενώ παράλληλα δένουν και με ανθότοπους, βρύσες, παιδότοπους κτλ. 
      Tα αναρριχητικά φυτά (όπως τα διάφορα είδη κισσού) διαθέτουν πολλές ιδιότητες, όπως γυαλιστερό φύλλωμα με έντονες αποχρώσεις, αντοχή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και έλλειψη φωτισμού, γρήγορη ανάπτυξη και σε φτωχά ακόμη εδάφη και αρμονική συνεργασία με άλλα είδη δέντρων με χοντρούς κορμούς ή άλλες κατασκευές, με σκοπό τον εξωραίσμό του τοπίου. Aν το είδος του αναρριχητικού είναι αειθαλές, με την πλούσια βλάστησή του, δίνει όλο το χρόνο μία άγρια νότα στο τοπίο, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθεί κατ επανάληψη. Συνεπώς, μπορεί να μεταφέρει εικόνες μια μικρής ζούγκλας στην πόλη με εντυπωσιακά πράγματι αποτελέσματα. 
        Στους μελετητές γοητεία ασκούν και οι βραχόκηποι ή ξηρικοί κήποι, που δημιουργούνται σχεδόν πάντα από φυσικές ή τεχνητές εδαφικές ανυψώσεις, πράσινο, βράχους και Γιαπωνέζικα βήματα. Στις ελληνικές πόλεις, αυτοί χρησιμοποιούνται ως στοιχείο καλλωπισμού σε ποικίλων διαστάσεων τμήματα γης, προσθέτοντας τόνους ρομαντισμού και ονειρικής διάθεσης στον περιβάλλοντα χώρο. Aν συνδυαστούν με σχηματισμούς νερού, π.χ. μικρές λιμνούλες ή συντριβανάκια, αποτελούν σημαντικό πυρήνα στους θερινούς κήπους όπου η αίσθηση της δροσιάς είναι αναγκαία. Tο νερό όταν ρέει δίνει ζωντάνια και κίνηση στο τοπίο, με την προϋπόθεση ότι ανακυκλώνεται και καθαρίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
Tα τελευταία χρόνια διαφαίνεται μια προτίμηση για φύτευση σε κήπους, πάρκα, αλσύλλια, ρέματα, ορισμένων παραδοσιακών φυτών που ήταν διαδεδομένα στο παρελθόν κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, λεβάντα, μυρτιά, λυγαριά κτλ. Tα είδη αυτά είναι ανθεκτικά στα διάφορα εδάφη, έχουν όμορφο και διακριτικό άρωμα και ξυπνάνε μνήμες του παρελθόντος στους κατοίκους μεγαλύτερης ηλικίας. 
                 Hβελτίωση στην εικόνα των μεγάλων κυρίως πόλεων μπορεί να επιτευχθεί με την αναβάθμιση που προέρχεται από τις μοντέρνες θεωρήσεις σχεδιασμού των τοπίων τους. Oι συνταγές και υποδείξεις που αναφέρθηκαν, προσπαθούν να προάγουν τις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις, παρ όλες τις δυσκολίες που είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν από τους διαφωνούντες ιθύνοντες που κόπτονται για τις τύχες των υπαίθριων χώρων. 
             Oσχεδιασμός που προτάθηκε, με βεβαιότητα προωθεί την όψη των αστικών τοπίων και απευθύνεται σε πολίτες που θέλουν και απαιτούν μία πόλη ανώτερη σε ποιότητα. Aυτοί αισθάνονται ότι είναι πλέον ώριμοι να δεχτούν παρόμοιες λύσεις και έχουν πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι για την επίτευξή τους κάτι κερδίζεται και κάτι χάνεται. Hδίψα τους για καλύτερες συνθήκες σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον είναι δεδομένη και οι αρχιτέκτονες τοπίου οφείλουν να το αντιληφθούν και να τους το παρέχουν. . 
ΣOΦIA ΣIMOYAρχιτέκτων Μηχ. E.M.Π., 
Eιδικευμένη στο σχεδιασμό εξωτερικών χώρων και εξοπλισμού

ΛΥΚΙΣΚΟΣ και κάνναβη

$
0
0

ΛΥΚΙΣΚΟΣ και κάνναβη

         Tα φυτά Humulus και Cannabis είναι στην πραγματικότητα δύο γένη της οικογένειαςCannabinaceae, μιας ταξινομικής οικογένειας που έχει υποστεί αρκετές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Τα πρώτα χρόνια της φυτολογικής ταξινόμησης, οι βιολόγοι ομαδοποιούσαν τα φυτά με βάση τις δομικές ομοιότητες που παρατηρούσαν. Με βάση τη βοτανική, τα φύλλα στα φυτά της οικογένειαςCannabinaceaeέχουν σε γενικές γραμμές λοβό σε σχήμα παλάμης με παράφυλλα.

     Tο γεγονός ότι και το Humulus lupulus(λυκίσκος) και το Cannabis sativa(ινδική κάνναβη) έχουν παρόμοια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση και άρωμα) θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη κοινής καταγωγής, σίγουρα όμως δεν αποτελεί απόδειξη.

    Πολλά φυτά παράγουν παρόμοια αρωματικά μόρια, γνωστά ως τερπένια και τερπενοειδείς ενώσεις, όπως οι λεμονιές (που παράγουν λιμονένιο), η λεβάντα (λιναλοόλη) και τα κωνοφόρα (πινένιο), κανένα από αυτά όμως δεν σχετίζεται με την ινδική κάνναβη ή το λυκίσκο.
       Το Humulus lupulus(Urticaceae - Cannabinaceae) γερμανικά HOPFEN και αγγλικά HOPS, είναι πολυετής αναρριχώμενη πόα ύψους έως 6m, με οδοντωτά, καρδιόσχημα, διαιρεμένα, ωχροπράσινα φύλλα και κίτρινα ή πρασινωπά, ωοειδή άνθη.
       Φυτό δίοικο,παρέχει τους κώνους που χρησιμοποιούνται για τη γεύση μπύρας, και μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί ως διακοσμητικό.
       Ο Πλίνιος παρατηρώντας την τάση του λυκίσκου να περιπλέκεται γύρω από τις ιτιές, είχε ονομάσει το βότανο “λύκο της ιτιάς” εκ του οποίου βγήκε και η λατινική του ονομασία lupulus (lupus = λύκος).
        Το βότανο ανθίζει από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Χρησιμοποιούνται οι ανθοταξίες του που συλλέγονται πριν ωριμάσουν τελείως Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Πράσινος χρυσόςη καλλιέργεια λυκίσκου στην Ελλάδα (Χρησιμοποιείται ευρέως στην ζυθοποιία).

Από το δεύτερο κιόλας έτος, αποδίδει περίπου 200-250 κιλά το στρέμμα, ενώ αργότερα φτάνει τα 300-400 κιλά, ποσότητα υπέρογκη αν λάβουμε υπόψιν ότι για κάθε χίλια λίτρα μπίρας χρειάζονται μόλις 0,3 κιλά ξηρών ανθέων λυκίσκου.

          Τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ποικιλιών αυτοφυούς Λυκίσκου είναι: Μεγάλη εδαφοκλιματική προσαρμοστικότητα και λόγω του κλίματος μας έχει: Υψηλό ποσοστό αρώματος, Υψηλό ποσοστό άλφα οξέων, Αντοχή σε ασθένειες και έντομα.


   Η χρήση του λυκίσκου στη διαδικασία της ζύμωσης ήταν γνωστή από την αρχαιότητακαι χρησιμοποιείτο για την παραγωγή του ζύθου από πολλούς αρχαίους λαούς και από τους Έλληνες (κριθαρίτης οίνος). (Ο Λυκίσκος είναι αυτοφυής στην Ελλάδα).

          Το αφέψημα (τσάι)του φυτού χρησιμοποιείται ως αντιβιοτικό, οιστρογόνο, υπνωτικό, καταπραϋντικό, παυσίπονο, μικροβιοστατικό, τονωτικό της πέψεως, αναλγητικό, αντισηπτικό, σπασμολυτικό, διουρητικό και αντιπυρετικό.
       Συνιστάται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, της υπερέντασης, του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας (ADHD), της δυσπεψίας και των φλεγμονών της ουροδόχου κύστης.

       Εξετάζεται η πιθανή ευεργετική δράση του κατά του καρκίνου (προστάτης, καρκίνος μαστού και ωοθηκών), αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
    Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος του νωπού καρπού ως καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες για τη θεραπεία των δερματικών εξελκώσεων, των εξανθημάτων, των οιδημάτων και άλλων δερματικών προβλημάτων.
        Η έντονη χαλαρωτική του δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα το κάνει ωφέλιμο στη θεραπεία της αϋπνίας. Ως στυπτικό χορηγείται για τη βλεννώδη κολίτιδα. Για την αϋπνία συνδυάζεται με Βαλεριάνα και Πασιφλόρα.


       Σύγχρονες έρευνες απέδειξαν ότι αποστάγματα λυκίσκου χαλαρώνουν τους μαλακούς μυώνες, ιδίως αυτούς του πεπτικού σωλήνα. Ο λυκίσκος συνεπώς χρησιμοποιείται μαζί με άλλα βότανα για τη θεραπεία διαταραχών όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η ασθένεια Crohn και η νεύρωση στομάχου.

        Η ικανότητα του βοτάνου να χαλαρώνει και να καταπραΰνει συμπληρώνεται από την αντιβακτηριακή δράση συστατικών όπως η λουπουλίνη και η χουμουλίνη, που ελαττώνουν τις φλεγμονές και από τη συνολική τονωτική δράση ολόκληρου του φυτού..
       Οι κώνοιείναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται φρέσκοι για την αϋπνία και οι αποξηραμένοι κώνοι που χρησιμοποιούνται στα μαξιλάρια για την έλλειψη ύπνου πρέπει να αντικαθίστανται κάθε λίγους μήνες γιατί οι παλαιοί αποξηραμένοι κώνοι μπορεί να είναι διεγερτικοί.
Αλλά:
Οι γυναίκες που μαζεύουν λυκίσκο μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές ή και πλήρη διακοπή της εμμηνορρυσίας, πράγμα που οφείλεται στην απορρόφηση του ελαίου από τα χέρια. Υπεύθυνα για αυτό είναι τα οιστρογόνα που περιέχει το φυτό και που επίσης ευθύνονται για την αναφροδισιακή επίδραση τους στους άνδρες. Οι κώνοι σε υπερβολική δόση γίνονται τοξικοί και προκαλούν πονοκεφάλους, δυσπεψία, εμετούς, αδυναμία, και πόνους στην κοιλιά.
Για το  Cannabis sativa… ταμάθαμε …






Αρθρα του Κ.Μπουχελου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού




ΔΑΠΕΔΑ-Ιδιαίτερα δάπεδα για την κηποτεχνία A-Δάπεδά με κυβόλιθο

$
0
0
Σήμερα στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται ευρέως οι κυβόλιθοι για την πεζοδρόμηση οδών.Μεγάλη ανάπτυξη ωστόσο υπήρχε και παλιότερα, στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η κατασκευή οδών με την μέθοδο διασταύρωσης με λίθους παραμένουν ακόμα σε άψογη κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβόλιθοι έχουν μεγάλη αντοχή και ενδείκνυνται για την κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων, πάρκιν αυτοκινήτων και σε οποιοδήποτε σημείο που χρίζουν ανθεκτικά υλικά.
Δάπεδο από χτενιστό μπετό τεχνητούς κυβόλιθους με βαφή
 σε ολο το μείγμα& πλακόστρωση τυφλών Κατασκευη ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ
Κυβόλιθοι σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων χρησιμοποιούνται για την επίστρωση εξωτερικών δαπέδων. Στο άρθρο αυτό επισημαίνονται κατασκευαστικές λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για τη σωστή εφαρμογή τους.
Δάπεδο από πήλινους βυζαντινους κυβόλιθους  σε μοναστήρι(φωτ. K Τάτσης)

Oι κυβόλιθοι αποτελούν μία ανθεκτική και καλαίσθητη επιλογή για την επίστρωση εξωτερικών δαπέδων. Η ποικιλία των προϊόντων που υπάρχουν στη σύγχρονη αγορά παρέχει δυνατότητες για διάφορους τρόπους τοποθέτησης, καθένας από τους οποίους προσφέρει διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα.Τα πιο συνηθισμένα υλικά κυβόλιθων επίστρωσης εξωτερικών χώρων είναι:


• Φυσικοί λίθοι, κυρίως γρανίτης.
• Ανακατεργασμένες κονίες φυσικών πετρωμάτων.
• Σκυρόδεμα, το οποίο πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές (ASTM 936).
• Κεραμικά.
• Τούβλα.
• Τσιμεντόλιθοι.



Φυσικό κυβολιθος με τεχνηικό μπετού σε συνδιασμό(φωτ. κ . Τάτσης)


Λεπτομέρεια δαπέδου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.Κ.Τάτσης)
Oι κυβόλιθοι είναι συνήθως συμπαγείς, με μορφή ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου ή με άλλα σχήματα τέτοια, ώστε να επιτρέπουν την προσαρμογή των διαδοχικών στοιχείων μεταξύ τους. Oι γωνίες τους μπορεί να είναι οξείες, στρογγυλεμένες ή διαμορφωμένες με “κομμένη” γωνία. Κάθε σύστημα κυβόλιθων, εκτός από τα βασικά στοιχεία επίστρωσης, συνοδεύεται επίσης από ειδικά τεμάχια για τη διαμόρφωση περιμέτρων, σκαλοπατιών, μεταβολών στάθμης της επίστρωσης κ.ά. Ειδική περίπτωση στοιχείων επίστρωσης αποτελούν τα διάτρητα στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν την αποστράγγιση του νερού που ρέει επάνω στην επίστρωση προς το έδαφος και τη φύτευση στα κενά τους.
Όλα τα τεχνητά στοιχεία επίστρωσης μπορεί να είναι χρωματισμένα μέσα στη μάζα τους ή να έχουν την άνω επιφάνειά τους διακοσμημένη με ανάγλυφα σχήματα, διακοσμητικά αδρανή κτλ. Ειδικοί κυβόλιθοι, οι οποίοι δημιουργούν την εντύπωση παλιάς πέτρας, μπορούν να δημιουργηθούν με τη “μηχανική γήρανση” των κοινών κυβόλιθων, δηλαδή με την επίδραση σ΄ αυτούς μηχανικών καταπονήσεων, οι οποίες καθιστούν ανώμαλες τις επιφάνειές τους και ακανόνιστες τις ακμές τους.
Η εναλλαγή υλικών και χρωμάτων στην ίδια επίστρωση δημιουργεί αισθητικό ενδιαφέρον και δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία διακοσμητικών σχημάτων ή για τη σήμανση διαφορετικών χρήσεων.
Τεχνητός μπετού σε συνδιασμό βότσαλα σε βίλα 
στην Μοσχα(φωτ. κ . Τάτσης)

Τοποθέτηση

Oι τρόποι τοποθέτησης των κυβόλιθων σε μια επίστρωση κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την αισθητική εμφάνιση της επιφάνειας και σε κάποιο βαθμό την αντοχή της σε παραμορφώσεις. Oι τρόποι τοποθέτησης εξαρτώνται επίσης από το σχήμα των κυβόλιθων, το σχήμα της επιφάνειας που θα επιστρωθεί και την ποικιλία των διαθέσιμων στοιχείων.
• Oι κυβόλιθοι με ειδικές εγκοπές ή με περιμέτρους που προσαρμόζονται μεταξύ τους μπορούν να τοποθετηθούν μόνο με έναν τρόπο.

• Oι ορθογώνιοι κυβόλιθοι μπορούν να τοποθετηθούν έτσι, ώστε οι αρμοί τους να συμπίπτουν ή να εναλλάσσονται. Μπορούν επίσης να διαταχθούν με τη μορφή “ψαροκόκκαλου” 90° ή 45°. Η διάταξη αυτή, εκτός από το ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα, κάνει τα ορθογώνια στοιχεία να “κλειδώνουν” μεταξύ τους, προσδίδοντας έτσι στην επίστρωση μεγαλύτερη αντοχή σε παραμορφώσεις. Για το λόγο αυτό, η διάταξη ψαροκόκκαλου είναι κατάλληλη για δρόμους επί των οποίων κινούνται οχήματα, που τείνουν να προκαλέσουν ερπυσμό της επίστρωσης κατά το φρενάρισμα και την επιτάχυνση.

Έτοιμοι ασβεστολιθικοί κυβολιθοι με λεπτομέρειa του ερείσματός  (φωτ κ. Τάτσης)

• O συνδυασμός δύο ή περισσότερων τύπων ορθογώνιων κυβόλιθων παρέχει πολλές δυνατότητες τοποθέτησης. Oι δύο ή τρεις τύποι κυβόλιθων μπορούν να τοποθετηθούν διαδοχικά σε κάθε σειρά, με εναλλασσόμενους αρμούς μεταξύ των σειρών. Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν διαδοχικές σειρές από στοιχεία ίδια μεταξύ τους, οι οποίες εναλλάσσονται με σειρές από διαφορετικά στοιχεία. Μπορεί εξάλλου δύο ή τρεις τύποι στοιχείων να τοποθετηθούν “ακανόνιστα”, επαναλαμβάνοντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο.
Διαχωριστικό έρεισμααπό την Kιnley  για εγκατάσταση κυβόλιθου  

• Για τη δημιουργία κυκλικών ή καμπύλων επιφανειών, οι κυβόλιθοι τοποθετούνται έτσι, ώστε να δημιουργούνται μεταξύ τους σφηνοειδείς αρμοί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν ειδικοί κυβόλιθοι διαφόρων μεγεθών με σφηνοειδή ή τραπεζοειδή επιφάνεια. Μια άλλη επιλογή αποτελεί η χρήση των κοινών, ορθογώνιων κυβόλιθων σε συνδυασμό με κυβόλιθους σφηνοειδούς επιφάνειας. Η κατασκευή της επίστρωσης απλουστεύεται, αν το σύστημα διαθέτει ειδικά καμπυλόγραμμα στοιχεία τα οποία αποτελούν τμήματα κυκλικών δακτυλίων με διάφορες ακτίνες



Διαχωριστικό έρεισμα από την KInley  για εγκατάσταση κυβόλιθου
Περιμετρικά ερείσματα
Τα όρια της επίστρωσης κατασκευάζονται στο στάδιο της προετοιμασίας της. Υλοποιούνται με περιμετρικά ερείσματα, τα οποία μπορεί να είναι από χυτό σκυρόδεμα, φυσικούς λίθους ή βερνικωμένο ξύλο. Περιμετρικά ερείσματα μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από ειδικές διατομές κατασκευασμένες από το ίδιο υλικό των κυβόλιθων, οι οποίες, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες της επίστρωσης, στερεώνονται στο έδαφος ή σε βάση σκυροδέματος. Μπορεί ακόμη τα ερείσματα να διαμορφωθούν από απλούς κυβόλιθους, τοποθετημένους σε κατάλληλη θέση, επάνω σε βάση από σκυρόδεμα.
Η διαμόρφωση τοιχίων αντιστήριξης γίνεται από σκυρόδεμα ή από ειδικά στοιχεία μεγάλου μεγέθους. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι διάτρητα για να δώσουν τη δυνατότητα φύτευσης.
Εγκατάσταση Κυβόλιθων (φωτ Κ. Τάτσης)

Aπορροή του νερού

Η ελάχιστη κλίση απορροής των επιστρωμένων επιφανειών είναι 2%.
Ανάλογα με τη χρήση, το μέγεθος, και την κλίση των επιφανειών, καθώς και με τον τρόπο τοποθέτησης των κυβόλιθων, η απορροή του νερού μπορεί να γίνεται μέσα από τους αρμούς προς το έδαφος, από επιφανειακά κανάλια απορροής, από ειδικά σιφόνια ή ακόμη και με συνδυασμούς των πιο πάνω τρόπων.

   Τα επιφανειακά κανάλια απορροής μπορούν να διαμορφωθούν με ειδικά τεμάχια γωνιακής διατομής με κλίση μεγαλύτερη από αυτή των αποστραγγιζόμενων επιφανειών ή ακόμη με την τοποθέτηση των κυβόλιθων έτσι, ώστε η μια ακμή της επιφάνειάς τους να βρίσκεται χαμηλότερα από τις υπόλοιπες. Για τη διαμόρφωση πλατύτερων καναλιών απορροής, ορθογωνικής ή τραπεζοειδούς διατομής, μια λουρίδα κυβόλιθων μπορεί να τοποθετηθεί έτσι, ώστε η άνω επιφάνεια των στοιχείων να βρίσκεται σε χαμηλότερη στάθμη σε σχέση με της υπόλοιπης επίστρωσης.
    Κανάλια απορροής μπορεί να δημιουργηθούν κατά προτίμηση στις συναρμογές της επίστρωσης με τα στοιχεία, τα οποία ορίζουν την περίμετρό της και κατά μήκος των αξόνων που ορίζουν περιοχές, όπου οι κυβόλιθοι είναι τοποθετημένοι με διαφορετικό τρόπο.

     Τα σιφόνια τοποθετούνται στο κέντρο περιοχών της επίστρωσης με χαμηλότερο υψόμετρο και διοχετεύουν το νερό από την επιφάνεια της επίστρωσης άμεσα σε υπόγειους αποστραγγιστικούς σωλήνες.
 κυβολιθοι σε συνδιασμό με χλοοταπητα(φωτ Κ. Τάτσης)





Σκαλοπάτια

Oι μεταβολές υψομέτρου μιας επίστρωσης διαμορφώνονται με ανάλογους τρόπους και υλικά, όπως και τα περιμετρικά ερείσματα. Στην περίπτωση που είναι επιθυμητό να διαμορφωθεί ράμπα, η διαφορά των επιπέδων γεφυρώνεται με έδαφος ή σκυρόδεμα κατάλληλης κλίσης, το οποίο στη συνέχεια επιστρώνεται κανονικά με κυβόλιθους ή με πλάκες.
Ως σκαλοπάτια χρησιμοποιούνται συνήθως ειδικά ορθογώνια στοιχεία μεγαλύτερου μεγέθους από το ίδιο υλικό των κυβόλιθων ή από λεπτότερα στοιχεία, με τα οποία γίνεται η επίστρωση σκαλοπατιών που έχουν κατασκευαστεί από σκυρόδεμα. Εξάλλου, οι διαφορές των επιπέδων μπορεί να διαμορφωθούν από ρίχτια οποιουδήποτε υλικού και στη συνέχεια τα πατήματα να επιστρωθούν με κοινούς κυβόλιθους ή ειδικά στοιχεία.

Oδηγίες τοποθέτησης

Η διαδικασία επίστρωσης των κυβόλιθων στο έδαφος περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Σχεδιασμός. Η περιοχή που θα επιστρωθεί οριοθετείται και καθορίζονται οι κλίσεις απορροής.

Προετοιμασία. Αν η επίστρωση πρόκειται να γίνει άμεσα επάνω στην επιφάνεια του εδάφους, τότε ο χώρος καθαρίζεται, ισοπεδώνεται και συμπυκνώνεται. Πιο απλή είναι η διαδικασία, όταν η επίστρωση πρόκειται να κατασκευαστεί επάνω σε βάση σκυροδέματος. Σε κάθε περίπτωση, κατασκευάζονται τα όρια της επίστρωσης.
Στη συνέχεια, δημιουργείται βάση, επάνω στην οποία επιστρώνεται λεπτή άμμος για την κατασκευή επίστρωσης διαπερατής στο νερό ή κατασκευάζεται υπόβαθρο ισχνού τσιμεντοκονιάματος για την κατασκευή επίστρωσης αδιαπέραστης στο νερό.
Κατασκευή βάσης. Η βάση αποτελείται από καλά συμπυκνωμένα σκύρα οδόστρωσης και έχει πάχος ανάλογο με τη χρήση της επιφάνειας και την αποστραγγιστική ικανότητα του εδάφους. Η απορροή του νερού που εισχωρεί στην επίστρωση γίνεται είτε φυσικά επάνω στο έδαφος είτε με τη βοήθεια ειδικών αποστραγγιστικών σωλήνων, που τοποθετούνται μεταξύ της βάσης και του εδάφους. Σε περίπτωση κατασκευής αδιαπέραστης στο νερό, στη διαχωριστική επιφάνεια μπορεί να επιστρωθεί γεωμεμβράνη, η οποία εμποδίζει το νερό να εισχωρήσει στο έδαφος και να προκαλέσει πιθανή διάβρωσή του. Στην περίπτωση αυτή το νερό ρέει επάνω στη γεωμεμβράνη, ακολουθώντας τις κλίσεις που έχουν διαμορφωθεί στο έδαφος.
• Επίστρωση άμμου και ισοπέδωσή της.Στην περίπτωση αδιαπέραστης επίστρωσης, δημιουργείται υπόβαθρο ισχνού τσιμεντοκονιάματος.
• Τοποθέτηση των κυβόλιθων σύμφωνα με την επιθυμητή διάταξη. Για τη διατήρηση σταθερού πλάτους αρμών μεταξύ των στοιχείων, αυτά μπορεί να διαθέτουν ενσωματωμένες μικρές προεξοχές ή να συνοδεύονται από εξαρτήματα για τη διατήρηση της απόστασης, μορφής σταυρού ή Τ.
• Πίεση της επιφάνειας με δονητή, έτσι ώστε οι κυβόλιθοι να εισχωρήσουν στην άμμο ή στο τσιμεντοκονίαμα.
• Σκούπισμα της άμμου, ώστε να εισχωρήσει στους αρμούς, επανάληψη της δόνησης και απομάκρυνση της περίσσειας άμμου. Στην περίπτωση επίστρωσης αδιαπέραστης στο νερό, οι αρμοί αρμολογούνται με νέο τσιμεντοκονίαμα, το οποίο μπορεί να είναι ισχυρότερο από το αρχικό. Στην περίπτωση διάτρητων στοιχείων επίστρωσης, μετά την αρχική δόνηση, τα κενά γεμίζονται με φυτικό χώμα αναμειγμένο με σπόρους γρασιδιού.
Τα στάδια κατασκευής μιας επίστρωσης από κυβόλιθους μπορεί να προσαρμοστούν στις ειδικές συνθήκες του συγκεκριμένου έργου.


 πηγή: περιοδικό Κτηριο 

 ΟΙ ΠΕΤΕΠ τοποθέτησης κυβολίθων είναιεδώ 



 Περιγραφή εργασία από το ΑΤΕΠ 
Β6          Πλακόστρωση με κυβόλιθους

Αναθεωρείται με το άρθρο ΟΔΟ 2922

Κατασκευή πλακόστρωσης με κυβόλιθους 10 x 10 x 10 cm, με διάκενο 4,0 cm μεταξύ τους για την εγκατάσταση πρασίνου. Οι κυβόλιθοι θα είναι τοποθετημένοι σε στρώση άμμου πάχους 3 cm και τα διάκενα θα γεμίζουν με κηπευτικό χώμα. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες κατασκευής της υπόβασης, προμήθειας και μεταφοράς των υλικών καθώς και οι δαπάνες του εργατοτεχνικού προσωπικού και των εργαλείων που απαιτούνται.

Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (m2)

ΕΥΡΩ     Ολογράφως:           τριαντα πέντε                    
              Αριθμητικώς            35




 ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑSSO VERDE 

2508037
Προμήθεια και τοποθέτηση κύβωλιθων από γρανιτη για περιορισμό διαδρομών(για περιορισμένες διαδρομές) και δάπεδα, τομή 10 cm, μήκος 25-30 cm. Τοποθετημένοι πάνω σε υπόστρωμα από clsa 2 q.li(1 q.li = 100kg) από τσιμέντο R 325 - Rck _ 200 kg/cm2. Σφραγισμα των αρθρώσεων με τσιμεντοκονίαμα. Συμπεριλαμβανομένης της αναγκαίας εκσκαφής για την τοποθέτηση σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του έργου και κάθε άλλη τρέχουσα παροχή.
Τιμή/ml: 27,38€
25008038-41
Δάπεδα σε κύβων από πορφυρίτη , τοποθετημένοι σε αμμοκλίνηκαι τσιμέντο ελαφρύ πάχους 10εκ, συμπεριλαμβανομένων: η άμμος και το τσιμέντο για το υπόστρωμα, η τοποθέτηση σε αντίθετα τόξα ή σε βεντάλια, το κτύπημα, η διαβροχή, η άμμος για το γέμισμα των αρμών, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας του υποστρώματος.
κωδικός
Μέγεθος κύβων (cm)
μονάδα
Τιμή (€)
2508038
4/6
m2
79,00
2508039
6/8
m2
86,00
2508040
8/10
m2
91,00
2508041
10/12
m2
99,00


ANAΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ :

ΞΥΛΟ


Ανακύκλωση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

$
0
0





Μ. Καπάνταης 
Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                     
τ. Δ/ντης Πρασίνου



Ανακύκλωση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

                                                                    Εικόνα 1. Από το διαδίκτυο
               Μόλις περάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων αρχίζει να κυριαρχεί ένα ερώτημα στους αγοραστές φυσικού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. 
    Να ξεφορτωθώ το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου αυτή την εβδομάδα;                  
Εάν είναι ένα πραγματικό το ερώτημα σας, γιατί να μην να μετατρέψετε τους κλάδους σε έναν σωρό κούτσουρων για να βοηθήσετε τα ασπόνδυλα, τα ερπετά και τα αμφίβια; Η πάλι γιατί δεν το θρυμματίζετε για το μετατρέψετε σε  λίπασμα; 
           Εάν το δέντρο σας το αγοράσατε με τη γλάστρα, θα μπορούσατε να το φυτέψετε στον κήπο για να χρησιμοποιήσετε πάλι το επόμενο έτος.
          Έχοντας στο νου αυτές τις πληροφορηθήκαμε σήμερα από την τηλεόραση ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και περιφερειακοί Δήμοι σε συνεργασία με τη Εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων θα κάνουν περισυλλογή των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων και θα μετατρέψουν σε λίπασμα και πέλετς. Νομίζω ότι είναι μία καλή κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση του όγκου των αστικών απορριμμάτων αλλά αν δεν έχει συνέχεια θα παραμείνει πυροτέχνημα.                                                                              
           Οι τοπικές αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να ανακυκλώνουν επίσης και τα φυτικά υπολείμματα και όχι μόνο τα χριστουγεννιάτικα δέντρα για τρεις λόγους.                                                                                                                          
          Ο πρώτος και ο ποιο σημαντικός λόγος είναι ότι πρέπει να γίνεται ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων, όπως κάνουν στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, μειώνουν τον όγκο των αστικών απορριμμάτων προσφέροντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και της οικονομίας.
        Ο δεύτερος λόγος για τους Δήμους της χώρας μας είναι ότι δεν θα τους επιβληθεί το πρόστιμο επειδή δεν ανακυκλώνουν το 30% των απορριμμάτων, που σημαντικό ποσοστό κατέχουν τα φυτικά υπολείμματα που προκύπτουν ετησίως από τη διαχείριση του δημόσιου αστικού πρασίνου αλλά και του ιδιωτικού.
        Τρίτος λόγος είναι ότι  λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουμε πτώσεις κλάδων και δέντρων. Οπότε αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων και υπάρχει ανάγκη άμεσης περισυλλογής.

Εικόνα 2. Φωτογραφία Fes Frankfurter Entsorgungs- und Service GmbH.  Τρία τέταρτα από όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Φρανκφούρτης έρχονται πίσω στη φύση. Περίπου 61.000 δέντρα συνθλίβονται στο biokompostφυτό στο osthafenκαι με επεξεργασία σε μια διαδικασία δύο εβδομάδων μετατρέπονται σε 180 τόνους λίπασμα. Καλό για τον κήπο, καλό για το κλίμα!


Εικόνα 3. Ζυθοποιείο κάνει το χειμώνα IPA από τα παλαιά χριστουγεννιάτικα δέντρα.



       Η Ολλανδική βοτανική ζυθοποιία, Lowlander Beer, συλλέγει πεταμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα και χρησιμοποιώντας τις βελόνες τους ετοιμάζουν για το 2019 το χειμώνα το IPA του, μια περιορισμένη έκδοση αφρώδους μπύρας που γίνεται από έλατο και μαγιά σαμπάνιας. Η Ζυθοποιία έχει ήδη συνεργαστεί με οργανισμούς βοτανικούς κήπους στο Άμστερνταμ και τα εστιατόρια τα  οποία έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν τα δέντρα τους μετά την εορταστική περίοδο.                                                                                                
     "Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια τους δίνουν μια δεύτερη ζωή από ζυθοποιία με τη Παρασκευή βοτανική μπύρας. Η εκστρατεία μας ήταν τόσο επιτυχής που χρειαζόμαστε τώρα τη βοήθειά σας για να επεξεργαστούμε περισσότερα από 1000 δέντρα σε ειδικές βοτανικές μπύρες. "Ανέφεραν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.                                                                    
     Οι Δήμοι έπρεπε να οργανώσουν από χτες στις Υπηρεσίες Πρασίνου και να δημιουργήσουν τομέα για την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων. Κάποιες μάλιστα υπηρεσίες πρασίνου διαθέτουν κλαδοθρυμματιστές που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανενεργοί. Νομίζω όμως ότι αυτή την περίοδο είναι δύσκολο λόγω έλλειψης υποδομής , Γεωτεχνικού και εργατοτεχνικού προσωπικού.
           Προτείνω λοιπόν στις επαγγελματικές ενώσεις Εργοληπτών Έργων Πρασίνου την ΚΕΔΕ και τις Περιφέρειες που έχουν χώρους πρασίνου να συνεργαστούν. Οι ενώσεις Εργοληπτών Έργων Πρασίνου διαθέτουν επιστημονικό και εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό και μπορούν να αναλάβουν την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων προσφέροντας προστασία στο περιβάλλον και εξυπηρέτηση στους Δήμους.
          Θεωρώ ότι η συνεργασία έπρεπε να είχε ξεκινήσει από πέρυσι για τους Δήμους που δεν έχουν υποδομές. Ποτέ δεν είναι αργά.



ΑΝΆΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ: 

Παραγωγή ποιοτικού κομπόστ από Δημοτικά Στερεά Απόβλητα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ




Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:

Ξηροτοπίο ή Xeriscape

$
0
0

Ξηροτοπίο ή Xeriscape

BY  25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο Ορισμός

«Xeriscaping είναι η μέθοδος διαμόρφωσης πρασίνου και αναπλάσεων ειδικά για περιοχές με ξηρό, ημίξηρο και θερμό κλίμα που χρησιμοποιεί τεχνικές εξοικονόμησης νερού, φυτά που αντέχουν στην ξηρασία, με περιορισμένες επιφάνειες χλοοτάπητα έως καθόλου, φυτικά υπολείμματα και την ελάχιστη άρδευση ακριβείας».
Ο όρος «άνυδρος» κήπος που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται (και ως μετάφραση) δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον κήπο xeriscape, για τον λόγο ότι στον κήπο xeriscape μπορεί να γίνεται μερική και επιλεκτική άρδευση (αφού «γκρουπάρουμε» τα φυτά ανάλογα με τις απαιτήσεις τους) ενώ εφαρμόζονται και κάποιες τεχνικές συλλογής υδάτων βροχής και διατήρησης της εδαφικής υγρασίας.
Ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «ξηρός» (Xēros) και αποτελεί την βάση πολλών άλλων λέξεων όπως ξηρογραφία, ξερότοπος, ξηροθερμικός, τα ξηρόφιλα οικοσυστήματα και βιότοποι με ξηρόφιλη ενδημική βλάστηση, κλπ…. Στις αρχές της δεκαετίας του 80, ο ελληνικός αυτός όρος χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει νέες πρακτικές Αρχιτεκτονικής του Τοπίου και Κηποτεχνικές μεθόδους που εφαρμόζονταν στις άνυδρες και ημι-άνυδρες περιοχές των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών με μεγάλες περιόδους ξηρασίας (γνωστά και ως ερημικά και ημι-ερημικά οικοσυστήματα), σε φτωχά και αλατούχα εδάφη. Η όρος xeriscape (ξηροτοπίο) αποτελεί επινόηση του τμήματος Υδρολογίας του Πανεπιστημίου του Colorado, στο Denver.
Λόγω της ιδιαιτερότητας που χαρακτηρίζει τα «ξηροτοπία» σε ότι αφορά το φυτικό υλικό που επιλέγεται, την αρχιτεκτονική τους σύνθεση και στο ότι από τη φύση του αποσκοπεί να αντιστέκεται σε αντίξοες ξηροθερμικές συνθήκες, οι δημιουργίες αυτές προσφέρουν μια τελείως ξεχωριστή αισθητική εικόνα, συγκριτικά με τους κλασσικούς αρδεύσιμους κήπους, «εντατικού» τύπου.
  
Εικόνα 1: Κήπος Xeriscape, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ (Πηγή: Cooperative Extension System, Master Gardener)
Η Πρακτική εφαρμογή
Η πρακτική του xeriscaping χρησιμοποιεί φυτά με ελάχιστες απαιτήσεις νερού και τεχνικές που χρησιμοποιούν «αποδοτικά» μόνο όσο νερό χρειάζεται, ενώ μειώνουν τις απώλειες λόγω εξάτμισης. Πρόκειται για μια «αειφορική» μορφή Αρχιτεκτονικής Του Τοπίου που καλείται να προσαρμοστεί σε τοπικές κλιματικές συνθήκες π.χ. των «ξηρών καλοκαιριών» και της «βοτανικής δυναμικής» μιας τοποθεσίας ή μια ολόκληρης ζώνης και περιοχής, όπως είναι τα Μεσογειακά οικοσυστήματα.
Οι πρακτικές και η δημιουργία «ξηροτοπίου» δεν πρέπει να συνδέεται ή αποκλειστικά να περιορίζεται μόνο σε γεωγραφικές περιοχές με «ερημικά», άνυδρα και ημι-άνυδρα χαρακτηριστικά, ούτε σε συγκεκριμένες βοτανικές κατηγορίες καλλωπιστικών, ενδημικών ή προσαρμοστικών στις συνθήκες αυτές, όπως π.χ. τα κακτοειδή (cacti) και τα παχύφυτα (succulents). Αντίθετα οι τεχνικές του «ξηροτοπίου» μπορούν να εφαρμόζονται οπουδήποτε και να κάνουν χρήση μεγαλύτερης βιοποικιλότητας κατάλληλων φυτών, με βασική όμως επιδίωξη την εξοικονόμηση νερού και την ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης, όπου οι βιοκλιματικές συνθήκες είναι ξηρές και θερμές, ενώ υπάρχει και η απαραίτητη στην αγορά διαθεσιμότητα μεγάλου φάσματος προσαρμοστικών και ελκυστικών καλλωπιστικών φυτών κατά είδος αλλά και σε ολόκληρες ομάδες τα οποία μπορούν να ευδοκιμούν και να συμβιώνουν κάτω από τις ίδιες «ξηρές και αντίξοες» συνθήκες χωρίς μεγάλες απαιτήσεις.

Το κίνημα Xeriscape

Το κίνημα «xeriscaping» κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, ανάμεσα σε «περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες» επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς αλλά και απλούς πολίτες οι οποίοι επιλέγουν να διαμορφώνουν «εναλλακτικά» τον περιβάλλοντα χώρο τους, αποφεύγοντας δαπανηρές λύσεις άρδευσης και «υδροβόρου» φυτοκάλυψης, καταφεύγοντας σε αναζητήσεις και μεθόδους φύτευσης ειδών υψηλής «προσαρμοστικότητας» στις τοπικές συνθήκες, αντιγράφοντας (στο μέτρο του δυνατού) τον χαρακτήρα του τοπικού τοπίου με το υπάρχον ενδημικό φυτικό υλικό, κάνοντας παράλληλα χρήση και μιας ολόκληρης κατηγορίας διαθέσιμων (και στη χώρα μας) βοτανικών ειδών δοκιμασμένου φυτικού υλικού, κατάλληλου για την διαμόρφωση ξηροτοπίων κάθε κλίμακας.
Στην χώρα μας η εξοικονόμηση νερού και η μείωση της δαπάνης συντήρησης πρασίνου σε κλίμακα μικροτοπίου ή μακροτοπίου, γίνεται περισσότερη επιτακτική κατά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση ενός κήπου ή την υλοποίηση μιας μεγαλύτερης ανάπλασης ανοικτού χώρου, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα με τις γνωστές εκπλήξεις και ακρότητες (συχνούς καύσωνες, λειψυδρία, παρατεταμένες ξηρασίες) αλλά και τις υψηλές χρεώσεις ύδατος, ηλεκτρικής ενέργειας και την συνεχή ανάγκη μείωσης δαπανών συντήρησης (εργασία, αναλώσιμα, εξοπλισμός).
Εικόνα 2: Εκπαιδευτικός Κήπος Xeriscape (Πηγή: Colorado Springs Utilities, Denver, ΗΠΑ\)

Το περιεχόμενο σύνθεσης

Μέσα στο γενικότερο περιεχόμενο του xeriscaping, εκτός από τον μεγάλο αριθμό φυτών, περιλαμβάνονται μέθοδοι και μικροκατασκευές συλλογής νερού της βροχής σε ομβροδεξαμενές, συλλογή φυτικών υπολειμμάτων και χρήση τους ως εδαφοκαλυπτικό υλικό συγκράτησης υγρασίας και θερμοκρασίας του εδάφους, για παρεμποδιστικό των ζιζανίων ή για κομποστοποίηση και ως λίπασμα στην συνέχεια. Το πότισμα στάγδην (επιλεκτικά), φυτοδοχεία, χαλίκια, βότσαλα, βραχόκηποι, και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά καλούνται να συμμετέχουν ως βασικά συστατικά.
Εκτός από το σύνολο σχεδόν των κακτοειδών και των παχύφυτων, μερικά από τα φυτά για xeriscaping σε Ελληνικές συνθήκες και τα οποία μελλοντικά θα έχουμε την ευκαιρία να περιγράψουμε και να προβάλλουμε λεπτομερέστερα (πολλά φρυγανώδη, αρωματικά και ξυλώδη) με τα περισσότερα από αυτά της ενδημικής ελληνικής χλωρίδας και αρκετά ξένης προέλευσης που αναπαράγονται πλέον στην χώρα μας, είναι:
τα Θυμάρια (Thymus Spp.),
η Αρτεμισία (Artemisia absinthium και αριθμός υβριδίων Αρτεμισίας),
η μπλε Φεστούκα (Blue fescue),
ο Κίστος ή λαδανιά (Cistus incanus),
το Σπάρτο (Spartium junceum),
τό κέντρανθο (Centranthus ruber),
η Λεβάντα (Lavandula angustifolia),
η Περόβσκια (Perovskia atriplicifolia),
η Σάλβια ή φασκομηλιά (Salvia officinalis),
η Λεβαντίνη (Santolina chamaecyparissus),
ο Στάχυς (Stachys lanata – Stachys byzantina),
οι ασφόδελοι (Asphodelus Spp.),
το Δενδρολίβανο ( Rosmarinus officinalis),
η Λαντάνα (Lantana camara),
η Ρίγανη (Origanum vulgare),
η Θρυπτομένη (Thryptomene Spp.), \
η καλλωπιστική Γαλατσίδα (Euphorbia resinifera και η Euphorbia acanthothamnos),
η Βίνκα η έρπουσα ή Βίγκα η κρεμαστή (Vinca minor)
τα διάφορα οριζοντιόκλαδα Γιουνίπερα (Juniperus horizontalis),
ο Κράταιγος ο μονόγυνος (Crataegus monogyna),
η Βερβερίδα (Berberis thunbergii),
οι Πικροδάφνες (Nerium oleander),
το Πλουμπάγκο (Plumbago Auriculata),
οι Βουκαμβίλιες (Bougainvillea Spp.),
κ. ά.
Πολλά κοινά δένδρα (ελιές, ευκάλυπτοι, χαρουπιές, μουριές, ακακίες, συκιές, τζιτζιφιές, βερικοκιές, κωνοφόρα, κ. ά.) και αρκετά από τα καλλωπιστικά γρασίδια ανθεκτικά σε «αφιλόξενες» συνθήκες περιβάλλοντος, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία επιλογής κατά τον σχεδιασμό.
Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι είναι πολλά ακόμη τα καλλωπιστικά ενδημικά και εισαγόμενα φυτά (δένδρα, θαμνώδη, φρυγανώδη, αναρριχώμενα, έρποντα, φυτά εδαφοκάλυψης, αρωματικά και διακοσμητικά γρασίδια) που μετά απο την «εγκατάσταση και την καλή τους προσαρμογή στον κήπο και στα παρτέρια» συνεχίζουν τον βίο τους χωρίς σπουδαίες, έως και καθόλου απαιτήσεις, ώστε με τον χρόνο να αυτό-εντάσσονται ή να συνθέτουν μικρές και μεγαλύτερες φυτοκοινωνίες ξηροτοπίου. Η Αρχιτεκτονική Τοπίου παραμένει η μεγάλη επιστημονική και καλλιτεχνική πηγή τέτοιων ιδεών και λύσεων.

Τεχνοτροπίες και συνθέσεις XERISCAPING

    1. Γεωμετρικός κήπος XERISCAPE με κυρίαρχη την μονοκαλλιέργεια «Λεβάντας» και διακοσμητικά γρασίδια σε φυτοδοχεία (Πηγή: houzz, USA)
2.Κήπος XERISCAPE σε αναβαθμίδες (μεταλλικές αντιστηρίξεις) με Αγάβες, Σέδο έρπον, διακοσμητικά γρασίδια (Πηγή: houzz, USA)

Κήπος XERISCAPE με κάκτους και παχύτητα σε γραμμικές διατάξεις (Sunnylands Center & Gardens, Καλιφόρνια, ΗΠΑ)

πηγη: Kitantzis Plants S.A., Marathon farm propagation facility, Athens Greece

ΔΑΠΕΔΑ-Ιδιαίτερα δάπεδα για την κηποτεχνία Β-Δάπεδά Χωμάτινα

$
0
0
Χωμάτινα Δάπεδα


Χωματινο δάπεδο και στήριξη σκαλοπατιών στην disneyland της Γαλλίας(φωτ.Κ.Τάτσης)

Τα φυσικά χωμάτινα σταθεροποιημένα  δάπεδα είναι οικολογικά΄δαπεδα αφού απουσιάζουν οι χημικές προσμίξεις , είναι διαπερατά από το νερό Είναι συνδυασμός αδρανών και φυσικών υλικών  και είναι περατά στο νερό Οι φυσικές ουσίες λειτουργούν ως συγκολλητικές για τα αδρανή υλικά ..Εξαιρετικά για πεζοδρόμους , ποδηλατοδρόμους, πάρκα, χώρους με μικρή κλίση . Είναι αντιολησθηρά δεν λασπώνουν και με μεγάλη αντοχή και μικρή και πολύ εύκολη συντήρηση

Λεπτομέρεια χωμάτινου δαπέδου με ρείθρα κι αποστραγγιση
 στην Αγγλία(φωτ. Κ Τάτσης)
Δάπεδο από ακανόνιστες πλάκες σε χλοοτάπητα χωρίς συνδετικό υλικό (φωτ.Κ.Τάτσης)
 Προδιαγραφές για ΧΩΜΑΤΙΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΑΠΕΔΟ
 Διαμόρφωση χωμάτινου, σταθεροποιημένου δαπέδου, 
 Διάστρωση ισόπεδα και διαβροχή, συμπύκνωση με δονητικό οδοστρωτήρα και διαβροχή. Πριν την εφαρμογή της στρώσης, ύγρανση του υποστρώματος. Συμπύκνωση σε τρεις φάσεις: πρώτη φάση: χωρίς δόνηση, δεύτερη φάση: με δόνηση, τρίτη φάση: χωρίς δόνηση. 
Διαμόρφωση στραγγιστηρίου από στρώση μη επεξεργασμένων σκύρων κοκκομετρικής σύνθεσης 0/20 ή 0/31,5mm σε πάχος 20cm ανάλογα με την απορροφητικότητα του υπεδάφους, με ισόπεδη διάστρωση και στη συνέχεια συμπύκνωση με κρουστικό οδοστρωτήρα ισχύος V1 έως V4 και τοποθέτηση γεωυφάσματος. 
Αποτελείται από: 
Βάση από υλικό βάσης οδοστρωσίας με μη επεξεργασμένα σκύρα σε πάχος 20cm ανάλογα με την απορροφητικότητα του υπεδάφους. 
Γεωύφασμα χαμηλής πυκνότητας (βάρους 0.1 Kg/m2 ). 
ωμάτινο δάπεδο που βασίζεται στη χρήση ενεργών ουσιών που λειτουργούν ως συγκολλητικές ύλες φυσικών υλικών, στο χρώμα της άμμου, πάχους διάστρωσης 7cm.  
Λεπτομέρεια ρείθρου χωμάτινου δαπέδου στο Orly(φωτ. K Τάτσης)
Λεπτομέρεια ρείθρου χωμάτινου δαπέδου στην Κρακοβία(φωτ. K Τάτσης)
Χωμάτινυ δάπέδο στο Παρίσι(φωτ. K Τάτσης)

Λεπτομέρεια διαχωριστικών δαπέδων με σκαλοπάτια από παλαιά κρασπέδα(κατασκευή Τοπιοδομή φωτ. K Τάτσης)

Σταθεροποιημενο χωμα  σε παιδική χαρα στον Διόνυσο(Κατασκευη ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ φωτ. Κ.Τάτσης) 

 Λεπτομέρεια διαχωριστικού χωμάτινου δαπέδου με  βοτσαλακι(φωτ. K Τάτσης)

Λεπτομέρεια διαχωριστικού πλακωστρωσης ,χώματος
 & χωμάτινου δαπέδου με  βοτσαλακι(φωτ. K Τάτσης)

Διαχωριστικό χωμάτινου δαπέδου με  χωμα(φωτ. K Τάτσης)

Προστασία των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου κατά το δίκαιο

$
0
0
ΣΟΦΙΑ Ε. ΠΑΥΛΑΚΗΔικηγόρος, ΜΔΕ Περιβαλλοντική Πολιτική
υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η έννοια του «ζωτικού χώρου» του ανθρώπου θεωρείται ότι περιλαμβάνει κάθε στοιχείο, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την ελεύθερη και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και καταλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα περιβαλλοντικά αγαθά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κοινόχρηστοι χώροι πόλεων και οικισμών, κατ΄ εξειδίκευση δε του κανόνος αυτού και οι κοινόχρηστοι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου. Παράλληλα, οι συνταγματικού επιπέδου αρχές της βιωσίμου (αειφόρου) αναπτύξεως και του πολεοδομικού κεκτημένου, εγγυώμενες ότι οποιαδήποτε επέμβαση ή άλλη δράση στο περιβάλλον ή τροποποίηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού θα διασφαλίζει στο διηνεκές την προστασία του περιβάλλοντος χάριν και των επερχομένων γενεών και, σε κάθε περίπτωση, θα λειτουργεί με τρόπο που θα προάγει το ήδη υφιστάμενο επίπεδο προστασίας, επιτάσσουν ότι δεν είναι επιτρεπτή η μείωση ή κατάργηση κοινοχρήστων χώρων πρασίνου με τη συνακόλουθη επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων. Τυχόν δε σχετική προσβολή συνιστά και παράνομη προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας, λόγω της ματαίωσης της δυνατότητας χρήσεως και απολαύσεως του αστικού πρασίνου ως περιβαλλοντικού αγαθού, που αποτελεί και βασικό στοιχείο του ζωτικού χώρου του ανθρώπου και συμβάλλει στην εξασφάλιση υγείας, ποιότητας ζωής και αισθητικής. Σύμφωνα με τη θεώρηση αυτή, η παρούσα μελέτη εξετάζει το ζήτημα της προστασίας των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, που παρέχεται κατά το δίκαιο, μέσα από το τρίπτυχο: α) της Συνταγματικής προστασίας κατά το άρθρο 24, β) της προστασίας κατά το ιδιωτικό δίκαιο, όπου ειδικότερα εξετάζονται η έννοια της κοινοχρησίας των περιβαλλοντικών αγαθών και η θεωρία της «τριτενέργειας», και γ) της συμβολής των αρχών της «αειφορίας» και του «πολεοδομικού κεκτημένου» στην προστασία του ζωτικού χώρου του ανθρώπου.
Ι. Συνταγματική προστασία κατά το άρθρο 24
Στην ελληνική έννομη τάξη θεμελιώδη διάταξη για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί το άρθρο 24 του ισχύοντος Συντάγματος.[1] Το περιβάλλον ορίζεται ως το σύνολο των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων, οι οποίοι αλληλεξαρτώνται και αλληλεπιδρούν δημιουργώντας βιοκοινότητες και οικοσυστήματα.[2] Η έννοια του περιβάλλοντος περικλείει το σύνολο των συνθηκών, στις οποίες ζει και αναπτύσσεται ένας οργανισμός, το σύνολο των όντων της δημιουργίας, όπως και τους κανόνες και νόμους που διέπουν την ίδια τη ζωή. Το περιβάλλον θα μπορούσε επίσης να ορισθεί ως ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο εξελίσσεται και προσαρμόζεται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες αντιδράσεις και επιδράσεις των στοιχείων και παραγόντων που το συναποτελούν, ως ένα «μεγασύστημα» αποτελούμενο από οικοσυστήματα και ανθρωπογενή συστήματα τελούντα σε πολύπλοκες σχέσεις δυναμικής αλληλεπίδρασης.[3]
Περιβάλλον και φύση δεν είναι έννοιες ταυτόσημες. Το περιβάλλον περιλαμβάνει στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως δεν αφορούν τη φύση, όπως ο αστικός χώρος, ενώ η φύση προσδιορίζεται ως το σύνολο των στοιχείων που βρίσκονται έξω από την ορθολογική και τεχνική δραστηριότητα του ανθρώπου.[4] Η συνειδητοποίηση της ανάγκης νομικής κάλυψης της προστασίας του περιβάλλοντος, υπό την έννοια της ένταξης της προστασίας του στον χώρο του δικαίου, οδήγησε στη σύσταση ενός αυτόνομου κλάδου δικαίου, του «Δικαίου του Περιβάλλοντος», το οποίο συνοπτικά μπορεί να ορισθεί ως το δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της οικολογικής βλάβης.[5]
Η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος προϋποθέτει την έννοια της περιβαλλοντικής ανάγκης, ήτοι της ανάγκης για περιβάλλον υγιεινό και οικολογικά ισόρροπο, το οποίο δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου και των ειδών, αλλά τους επιτρέπει να διατηρήσουν τη θέση τους, την ισορροπία τους και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους στο σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών συστημάτων. Η προστασία του περιβάλλοντος, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, στοιχειοθετεί υποχρέωση του Κράτους και αντίστοιχο δικαίωμα του ατόμου. Το δικαίωμα στο περιβάλλον είναι ένα συνταγματικό (θεμελιώδες) δικαίωμα, εφ΄ όσον την ύπαρξη και την άσκησή του εγγυάται μια συνταγματική διάταξη αυξημένης τυπικής ισχύος, η οποία δεσμεύει και τις τρεις συντεταγμένες εξουσίες: τον νομοθέτη, τη δημόσια διοίκηση και τον δικαστή, και δεν δύναται να καταργηθεί με τυπικό νόμο ή με διοικητική πράξη.
Το Σύνταγμα του 1975 περιέλαβε, για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών Συνταγμάτων, ρητές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος.[6] H συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος καταλαμβάνει το φυσικό περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στα δασικά οικοσυστήματα (άρθρο 24 παρ. 1 και ερμηνευτική δήλωση σε συνδυασμό με το άρθρο 117 παρ. 3-4) και το ανθρωπογενές περιβάλλον: οικιστικό (άρθρο 24 παρ. 2-5) και πολιτιστικό (άρθρο 24 παρ. 1, 6).[7] Από το άρθρο 24 του Συντάγματος απορρέει υποχρέωση της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας να προβαίνουν σε θετικές ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος με τη λήψη των απαιτούμενων νομοθετικών, διοικητικών, προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, παρεμβαίνοντας, στον αναγκαίο βαθμό, και στην οικονομική ή άλλη ατομική ή συλλογική δραστηριότητα.
Το άρθρο 24 του Συντάγματος αποτελεί το κύριο, όχι όμως και αποκλειστικό συνταγματικό έρεισμα προστασίας του περιβάλλοντος. H διασφάλιση των περιβαλλοντικών αγαθών είναι επιταγή άρρηκτα συνδεδεμένη με τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος) και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) και την πραγμάτωση άλλων δικαιωμάτων, όπως ιδίως το δικαίωμα στην υγεία (άρθρο 5 παρ. 5 συνδ. 21 παρ. 3 του Συντάγματος).
Το αντικείμενο του δικαιώματος στο περιβάλλον ορίζεται με τη δέουσα ευρύτητα, ώστε να καταλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν εκάστοτε τον υπό ευρεία έννοια «ζωτικό χώρο» του ανθρώπου, μεταξύ των οποίων καθοριστική θέση κατέχουν οι κοινόχρηστοι, ελεύθεροι χώροι των πόλεων και των οικισμών και οι χώροι πρασίνου.[8]
Με τη ρητή κατοχύρωση της «αρχής της αειφορίας» στο άρθρο 24 του Συντάγματος, η οποία επήλθε με την αναθεώρηση του 2001, επιτάσσεται η στάθμιση της οικονομικής ανάπτυξης με την περιβαλλοντική προστασία.[9]Η αρχή της αειφορίας έχει τις ρίζες της στη γερμανική δασική επιστήμη του 18ου αιώνα. Θεμελιωτής της θεωρείται ο Hans – Carl von Carlowitz, με το έργο του «Sylvicultura oeconomica», στο οποίο, το 1713, ανέφερε ότι: «Πρέπει να υλοτομείται τόση μόνο ποσότητα ξύλου όση μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι μέσω ενός μεθοδικού σχεδίου αναγέννησης – αναδάσωσης». Βασικός άξονας της αρχής της αειφορίας είναι ο κανόνας ότι κάθε ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον πρέπει να γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει την ισόρροπη σχέση μεταξύ εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και εξέλιξης των οικοσυστημάτων χάριν και των επομένων γενεών.
Η συνταγματική διάταξη του άρθρου 24 παρ. 1 ορίζει το Κράτος ως υποκείμενο της υποχρέωσης προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού και πολιτιστικού. Κύριος αποδέκτης του δικαιώματος στο περιβάλλον είναι επομένως το Κράτος με όλα τα όργανά του: νομοθετικά, διοικητικά, δικαστικά, τα οποία οφείλουν, αρνητικά μεν να μην προβαίνουν σε πράξεις που συνιστούν προσβολή του περιβάλλοντος ή της προστασίας του, θετικά δε να προστατεύουν το περιβάλλον, προληπτικά ή κατασταλτικά.[10]
Από το δικαίωμα στο περιβάλλον δεσμεύονται ως αποδέκτες του όλοι οι φορείς του δημοσίου τομέα, τόσο η δημόσια Διοίκηση κατά την έκδοση των πάσης φύσεως διοικητικών πράξεων, είτε κατά δέσμια αρμοδιότητα είτε κατά διακριτική ευχέρεια, όσο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα όργανά τους. Με τα κρατικά όργανα εξομοιώνονται και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου τομέα και οι επιχειρήσεις, των οποίων αποκλειστικός ή κύριος μέτοχος είναι το κράτος.[11]
Το περιεχόμενο του δικαιώματος στο περιβάλλον είναι σύνθετο: κατ΄ αρχήν προσωπικό, υπό την έννοια ότι προστατεύει τη ζωή και την υγεία ως κατ΄ εξοχήν προσωπικά αγαθά. Ως ατομικό δικαίωμα, το δικαίωμα στο περιβάλλον έχει χαρακτήρα αρνητικό, αμυντικό, ο οποίος θέτει όρια στη δράση της κρατικής εξουσίας και στοχεύει στη δημιουργία για το άτομο μιας σφαίρας ελεύθερης από κάθε κρατική παρέμβαση (status libertatis ή negatives). Σε περίπτωση δε που το Κράτος παραβιάζει την υποχρέωση αυτή αποχής – μη επέμβασης, ο θιγόμενος δύναται να ζητήσει επανόρθωση μέσω της δικαστικής οδού.[12] Υπ΄ αυτή την έννοια, το δικαίωμα στο περιβάλλον σημαίνει:[13] α) υποχρέωση του Κράτους να μην προσβάλλει άμεσα το περιβάλλον με δραστηριότητες ή αποφάσεις, που λαμβάνει στο πλαίσιο της δημόσιας εξουσίας και να μην προσβάλλει, διά των οργάνων του, την ελεύθερη άσκηση της συμμετοχής των ατόμων στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον. Η υποχρέωση δηλαδή του Κράτους συνιστά μία αρνητική δέσμευσή του να μην προβαίνει σε ρυθμίσεις αντίθετες προς τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος και σε περίπτωση που τέτοιες ρυθμίσεις έχουν θεσπισθεί, να μην τις εφαρμόζει ως αντισυνταγματικές, και β) υποχρέωση αποχής του Κράτους από βλαπτικές ενέργειες κατά του περιβάλλοντος, προκειμένου το τελευταίο να αποτελέσει πεδίο ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας με υγεία και υψηλή ποιότητα.[14]
Περαιτέρω, το δικαίωμα στο περιβάλλον αναγνωρίζεται και ως κατ΄ εξοχήν κοινωνικό δικαίωμα, ενταγμένο στο πλαίσιο της υποχρεώσεως του Κράτους, ως συγχρόνου κοινωνικού κράτους δικαίου, όχι μόνο να απέχει από οποιαδήποτε επέμβαση στον χώρο της ελευθερίας των ατόμων, αλλά και να προβαίνει σε θετικά μέτρα και παροχές που διασφαλίζουν και υλοποιούν το περιεχόμενο της προστασίας των δικαιωμάτων προς τους πολίτες.[15]
Τα κοινωνικά δικαιώματα ανήκουν στην κατηγορία των δικαιωμάτων θετικής αποκατάστασης (status positives), υπό την έννοια ότι συνεπεία του θετικού περιεχομένου τους οι φορείς τους απαιτούν από το Κράτος ορισμένες παροχές, οι οποίες συνιστούν νομιμοποιημένες απαιτήσεις θετικής ενέργειας. Στα κοινωνικά δικαιώματα υπάγονται όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με την κοινωνική υπόσταση του προσώπου.[16]
Περαιτέρω, το δικαίωμα στο περιβάλλον προστατεύει ένα αγαθό, το οποίο λαμβάνει υπ΄ όψη και τη μέλλουσα ανθρωπότητα, δημιουργώντας στο παρόν συνθήκες που επιτρέπουν και διασφαλίζουν τη διατήρηση και την ανάπτυξή της.[17]
Το δικαίωμα στο περιβάλλον, προσδιοριζόμενο ως το δικαίωμα του ανθρώπου σε ένα περιβάλλον υγιεινό και οικολογικά ισόρροπο, έχει περιεχόμενο μεταβλητό, άμεσα σχετιζόμενο με τις γενικότερες αντιλήψεις, τους στόχους και τις ακολουθούμενες πολιτικές στην οικονομία, τη χωροταξία, την τεχνολογία και τα ενεργειακά θέματα. Ειδικότερα δε σε αναφορά με τους κοινοχρήστους χώρους πρασίνου, ως στοιχείων του περιβάλλοντος, η προστασία που παρέχεται από το Σύνταγμα και εξειδικεύεται από την ειδική προς τούτο νομοθεσία έχει την έννοια της διαφυλάξεώς τους μέσω της λήψεως των αναγκαίων μέτρων και μέσω της αειφορικής διαχειρίσεώς τους, προκειμένου να καθίσταται δυνατή στο διηνεκές η αέναη εκπλήρωση του σκοπού τους, συνισταμένη στην ελεύθερη και ακώλυτη χρήση και απόλαυση του πρασίνου από το κοινό.
Σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου αποτελούν «χώρους τεχνητώς δημιουργηθέντος υποκαταστάτου φυσικού περιβάλλοντος», η δε πολεοδομική λειτουργία τους συνίσταται προεχόντως στην αναψυχή των επισκεπτών τους, συνεπεία της κατά «την προσωρινή παραμονή τους επαφής τους με το περιβάλλον αυτό».[18]
Καθίσταται επομένως σαφές ότι οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, καίτοι στοιχεία και μεγέθη κατ΄ εξοχήν του αστικού, δομημένου χώρου, αντιμετωπίζονται από το δίκαιο, χάριν της σπουδαίας λειτουργίας του πρασίνου και της αναψυχής που επιτελούν, και ως αυτούσια συστήματα φυσικού κεφαλαίου εντός του οικιστικού ιστού. Διαθέτουν επομένως οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου διττό χαρακτήρα, ως στοιχεία τόσο του φυσικού όσο και του οικιστικού περιβάλλοντος, που ενεργοποιεί, κατά τούτο, ολόκληρο το φάσμα της συνταγματικά προβλεπομένης προστασίας του άρθρου 24 τόσο όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον, κατά την παράγραφο 1 αυτού όσο και το οικιστικό – δομημένο περιβάλλον κατά τις ακόλουθες παραγράφους 2 έως και 5 αυτού. Σε περίπτωση δε που εντός κοινοχρήστου χώρου πρασίνου κείται και ορισμένο προστατευόμενο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως λ.χ. αρχαιολογικός χώρος, μνημείο με τον περιβάλλοντα χώρο του, ιστορικός τόπος, αρχιτεκτονικό ή παραδοσιακό σύνολο κ.λπ., συντρέχει η εφαρμογή και της τελευταίας παραγράφου 6 του άρθρου 24 του Συντάγματος που υπαγορεύει προς την Πολιτεία την υποχρέωση προστασίας των μνημείων και λοιπών στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Γίνεται επομένως δεκτό ότι συνταγματικής προστασίας τυγχάνει όχι μόνο το φυσικό, αλλά και το οικιστικό – αστικό περιβάλλον, εκ του οποίου εξαρτάται εν πολλοίς η υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων, μεταξύ δε των διαφόρων παραγόντων του αστικού περιβάλλοντος, πρόδηλη ζωτική σημασία έχουν οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, οι οποίοι, προκειμένου ιδίως για τις σύγχρονες «μεγαπόλεις», αποτελούν το εντελώς απαραίτητο για την υγεία των ανθρώπων υποκατάστατο του φυσικού περιβάλλοντος. Η ανάγκη προστασίας των χώρων αυτών καθίσταται συνεχώς επιτακτικότερη καθ΄ ο μέτρο επιχειρείται, φανερά ή συγκεκαλυμμένα, η φαλκίδευση της εκτάσεώς τους προς επιδίωξη άλλων δημοσίων σκοπών, λόγω και του υπέρογκου κόστους των απαλλοτριώσεων στη σύγχρονη πόλη.[19]
Σε άμεση συνάφεια με όσα προελέχθησαν, έχει περαιτέρω γίνει παγίως δεκτό ότι εντός των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνον κατασκευές απαραίτητες για την επιτέλεση της λειτουργίας τους ως χώρων πρασίνου και αναψυχής, δηλαδή μη κτηριακές κατασκευές, οι οποίες απλώς και μόνον διευκολύνουν την επαφή του κοινού με το φυσικό περιβάλλον, οι δε κτηριακές εγκαταστάσεις επιτρέπονται όλως κατ΄ εξαίρεση και σε ελάχιστο ποσοστό της εκτάσεως των περί ων πρόκειται κοινοχρήστων χώρων.[20]
Έχει επίσης κριθεί ότι η διατήρηση των χώρων πρασίνου αποτελεί πλέον ύψιστη προτεραιότητα για την προστασία της ποιότητος του αστικού περιβάλλοντος, ούτως ώστε ακόμα και η απώλεια ελάχιστης τέτοιας εκτάσεως να λογίζεται ως ανεπίτρεπτη επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος. Και ναι μεν δύναται ο νομοθέτης, στο πλαίσιο αστικών αναπλάσεων, να προβαίνει σε αναδιάταξη κοινοχρήστων χώρων πόλεων και οικισμών, αλλά μόνον υπό τον απαράβατο όρο ότι από τις εν λόγω αναπλάσεις δεν μειώνεται, ούτε κατ΄ ελάχιστον, η έκταση των χώρων αυτών, γεγονός που υπόκειται στον έλεγχο του ακυρωτικού δικαστή.[21]
Υπό την έννοια αυτή, δύναται μεν, στο πλαίσιο διενεργουμένης αναπλάσεως, να πραγματοποιείται «ανταλλαγή» κοινοχρήστου χώρου με οικοδομήσιμο, σύμφωνα με την οποία κοινόχρηστος χώρος, αφού αποχαρακτηρισθεί, καθίσταται οικοδομήσιμος έναντι αφορισμού ίσης εκτάσεως οικοδομήσιμου χώρου σε κοινόχρηστο, πλην όμως για μεν τον αποχαρακτηρισμό κοινοχρήστου χώρου αρκεί τροποποίηση του οικείου σχεδίου πόλεως, για δε τη μετατροπή οικοδομήσιμου χώρου σε κοινόχρηστο απαιτείται και συντέλεση της οικείας απαλλοτριώσεως. Ενυπάρχει με τον τρόπο αυτό στην εν λόγω «ανταλλαγή» ο κίνδυνος προσωρινής ή και οριστικής απώλειας του αφορισθέντος κοινοχρήστου χώρου, σε περίπτωση που καθυστερήσει ή ματαιωθεί η συντέλεση της απαλλοτριώσεως.[22]
Για τούτο, στοιχειώδης εγγύηση των συνταγματικά προστατευομένων αστικών κοινοχρήστων χώρων αποτελεί ο σεβασμός του κανόνα «πράσινο αντί πρασίνου», που πρακτικά σημαίνει ότι ο αποχαρακτηρισμός κοινοχρήστου χώρου, στο πλαίσιο αναπλάσεως, τελεί υπό τον αυτονόητο όρο της συντελέσεως της απαλλοτριώσεως του αφοριζομένου, σε αντιστάθμισή του, οικοδομήσιμου χώρου, μη αρκούσης της απλής κηρύξεως της απαλλοτριώσεως, η οποία εμπεριέχεται στην τροποποίηση του σχεδίου πόλεως. Έχουν επίσης κριθεί ασύμβατες και ανεπίτρεπτες με τη συνταγματικά προστατευόμενη ζωτική λειτουργία των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου στη σύγχρονη πόλη άλλες παράλληλες χρήσεις τους που αποκλείουν, αλλοιώνουν ή επηρεάζουν δυσμενώς την κατά τον κύριο προορισμό τους χρήση τους. Τέτοια δε ασυμβίβαστη και ανεπίτρεπτη χρήση κρίθηκε ότι συνιστούσε και η κατασκευή δημοσίου υπογείου χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων, ο οποίος με την αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων, την οποία κατά κοινή πείρα θα συνεπαγόταν στην περιοχή, θα διατάρασσε σοβαρά την ακώλυτη πρόσβαση και την ήσυχη και απερίσπαστη απόλαυση του κοινοχρήστου χώρου πρασίνου από το κοινό.[23]
ΙΙ. Προστασία κατά το ιδιωτικό δίκαιο – Η έννοια της κοινοχρησίας των περιβαλλοντικών αγαθών και η θεωρία της τριτενέργειας
Ιδιαίτερα σημαντικό στον χώρο του δικαίου του περιβάλλοντος είναι το ζήτημα της «τριτενέργειας» των συνταγματικών δικαιωμάτων. Το περιεχόμενο της έννοιας της τριτενέργειας αναφέρεται στην εφαρμογή των ατομικών δικαιωμάτων στις σχέσεις ιδιωτικού δικαίου και σημαίνει ότι τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα προστατεύονται όχι μόνον έναντι των φορέων της δημόσιας εξουσίας, αλλά και έναντι των ιδιωτών, έχουν δηλαδή εφαρμογή και στις σχέσεις ιδιωτικού δικαίου.[24]
Το ιδιωτικό δικαίωμα χρήσεως των κοινών σε όλους και κοινοχρήστων πραγμάτων, στα οποία κατ΄ εξοχήν συγκαταλέγονται τα περιβαλλοντικά αγαθά, αποτελεί την ιδιωτικού δικαίου έκφανση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στο περιβάλλον. Οι προσβολές του δικαιώματος αυτού από ιδιώτες αντιμετωπίζονται με τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου και όχι με άμεση εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος, η συνταγματική όμως επιταγή επιβάλλει την αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος ως γενική αρχή που διέπει το σύνολο της εννόμου τάξεως.[25]
Ούτως «κοινής χρήσεως» (κοινόχρηστα) είναι τα πράγματα που βρίσκονται στην άμεση διάθεση κάθε προσώπου για ελεύθερη χρήση, σύμφωνα με τον προορισμό τους, με στόχο τη θεραπεία του δημοσίου συμφέροντος (ΑΚ 967).[26] Με τη διάταξη του άρθρου 966 ΑΚ ορίζεται περαιτέρω ρητά ότι τα κοινόχρηστα πράγματα ανήκουν στα «πράγματα εκτός συναλλαγής».[27]
Με την αφιέρωση δε ενός πράγματος στην κοινή χρήση επιδιώκεται η απόλαυσή του από όλους γενικά.[28] Τούτο σημαίνει ότι ο πολίτης δικαιούται να χρησιμοποιεί το κοινό πράγμα (κοινόχρηστο) ελεύθερα.[29] Η σχέση του πολίτη προς το κοινόχρηστο πράγμα συνίσταται στην εξουσία που έχει να το χρησιμοποιεί ελεύθερα, όχι όμως χωρίς περιορισμούς που απορρέουν είτε από τον προορισμό που έχει το πράγμα είτε από τη σύγχρηση των άλλων.[30] Πρόκειται για εξουσία μόνο χρήσεως του πράγματος, εξουσία που δεν είναι άμεση. Αυτή η εξουσία χρήσεως δεν απορρέει από εμπράγματη σχέση ούτε ανάγεται σε εμπράγματο δικαίωμα, δεκτού γενομένου ότι τα κοινής χρήσεως πράγματα είναι πράγματα εκτός συναλλαγής, μη δεκτικά, ως εκ τούτου, εμπραγμάτων δικαιωμάτων από κάθε πολίτη, ο οποίος διαθέτει μόνον εξουσία χρήσεώς τους.
Συναφώς, έχει γίνει δεκτό[31] ότι από τις διατάξεις των άρθρων 966, 968 και 1054 ΑΚ προκύπτει ότι τα εκτός συναλλαγής ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία συγκαταλέγονται και τα κοινής χρήσεως, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο της κατά το ιδιωτικό δίκαιο κτήσεως είτε κατά κυριότητα είτε κατά νομή από οποιονδήποτε τρίτο, του οποίου το δικαίωμα προς χρήση των πραγμάτων αυτών δεν συνιστά νομή ή οιονεί νομή ή κατοχή, αλλά ιδιόρρυθμο δικαίωμα, που απορρέει από την προσωπικότητα του ανθρώπου και προστατεύεται με τη διάταξη του άρθρου 57 ΑΚ σε περίπτωση παρακώλυσης ή αποβολής από τη χρήση κοινοχρήστου πράγματος. Συγκεκριμένα, στην έννοια της «προσωπικότητας» περιέχονται όλες εκείνες οι αστάθμητες αξίες, οι οποίες απαρτίζουν την ουσία του ανθρώπου και προστατεύονται όλα τα αγαθά που τη συγκροτούν, ήτοι, μεταξύ άλλων:[32] α) στοιχεία αναφορικά με τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία του προσώπου (σωματικά αγαθά), β) στοιχεία αναγόμενα στον ψυχικό και συναισθηματικό – κόσμο του ανθρώπου (ψυχικά αγαθά), γ) στοιχεία σχετικά με την ελευθερία προς ανάπτυξη της προσωπικότητας, δ) στοιχεία συνδεόμενα με την τιμή του προσώπου, ε) στοιχεία του ιδιωτικού βίου και της σφαίρας του απορρήτου.[33] Στη δε έννοια του «δικαιώματος επί της προσωπικότητας» περιλαμβάνονται όλα τα άυλα αγαθά, τα οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το πρόσωπο και ανήκουν σε αυτό, όπως και η κοινωνική ατομικότητα του ανθρώπου.[34]
Από τα ανωτέρω απορρέει και το δικαίωμα χρήσεως των κοινοχρήστων πραγμάτων (άρθρα 967-970 ΑΚ), που εντάσσονται στην ευρύτερη έννοια του περιβάλλοντος και συμπίπτουν, σε ευρεία κλίμακα, με τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά αγαθά, συνιστώντας τόσο προϋπόθεση της ζωής όσο και στοιχεία για την εξασφάλιση ποιότητας ζωής. Συνεπώς, το δικαίωμα χρήσεως των κοινοχρήστων πραγμάτων αποτελεί αυτοτελή
εκδήλωση του δικαιώματος της προσωπικότητας, όπως προσδιορίζεται από τη διάταξη του άρθρου 57 ΑΚ, η δε συμπεριφορά, με την οποία διαταράσσεται από τρίτους στοιχείο περιβαλλοντικό κατά τέτοιο τρόπο, ώστε είτε να αλλοιώνεται ή να καταργείται η κοινή ωφέλεια που πηγάζει από τη χρήση του είτε να καθίσταται αδύνατη η χρήση του, συνιστά παράνομη προσβολή κατά τις διατάξεις των άρθρων 57, 970 ΑΚ, όπως εμπλουτίζονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος.[35]
Στο πλαίσιο του ιδιωτικού δικαίου, το περιβάλλον ορίζεται ως το σύνολο των αγαθών που συνθέτουν τον «ζωτικό χώρο» του ανθρώπου. Επομένως κεντρικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω των ιδιωτικού δικαίου διατάξεων για την προστασία της προσωπικότητας είναι η έννοια του ζωτικού χώρου, δηλαδή του υλικού πλαισίου, εντός του οποίου επιτυγχάνεται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.[36]
Η εξουσία χρήσεως των κοινοχρήστων πραγμάτων απορρέοντας, κατά τα ανωτέρω, από το πρωταρχικό και θεμελιώδες δικαίωμα της προσωπικότητας, αποτελεί εκδήλωση της ελευθερίας ως στοιχείου της προσωπικότητας του ατόμου, όπως κατοχυρώνεται στα άρθρα 5 παρ. 1 του Συντάγματος[37] και 57 ΑΚ.[38] Σε περίπτωση δε προσβολής του, το δικαίωμα στα κοινόχρηστα πράγματα προστατεύεται, όπως το δικαίωμα του ατόμου στην προσωπικότητά του.[39] Γίνεται περαιτέρω δεκτό ότι το δικαίωμα στο περιβάλλον συνιστά συλλογικό αγαθό και μείζον δημόσιο συμφέρον, που αφορά την υγεία και τη ζωή του συνόλου των ανθρώπων.[40]
Επομένως, το δικαίωμα του ανθρώπου στη χρήση και απόλαυση της ωφέλειας του «ζωτικού χώρου» του αποτελεί την ιδιωτικού δικαίου έκφανση της κατοχυρώσεως από το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος του δικαιώματος στο περιβάλλον, το οποίο τριτενεργεί στις ιδιωτικές έννομες σχέσεις μέσω των διατάξεων των άρθρων 57 και 967 επ. ΑΚ.[41] Η με οποιοδήποτε τρόπο προσβολή στοιχείου του ζωτικού χώρου του ανθρώπου συνιστά προσβολή του θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος της αξίας του προσώπου, την οποία δεν μπορεί να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε κανονιστική διάταξη της κοινής νομοθεσίας, αφού μια τέτοια διάταξη θα είναι αντισυνταγματική και παράνομη.[42]
Κατά τον Ιω. Καράκωστα: «Η νομολογία του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έτρεξε πέραν και πάνω από το γράμμα της διατάξεως του άρθρου 24 του Συντάγματος, διαβλέψασα ότι η προστασία του περιβάλλοντος έπρεπε, σύμφωνα με τον σκοπό της, να αναχθεί σε πρωτίστης προτεραιότητας δικαιικό στόχο. Η θεωρία στο πεδίο του δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου συνέδεσε το περιβάλλον με το πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό δικαίωμα χρήσεως, ωφελείας και απολαύσεως του ζωτικού χώρου, ως έκφρασης της προσωπικότητας με τη μορφή δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου δικαιώματος».[43]
Ειδικότερα, τα περιβαλλοντικά αγαθά αποτελούν δικαίωμα όλων, αφού συνεισφέρουν στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.[44] Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και όλοι οι ειδικοί νομοθετικοί κανόνες,[45] οι οποίοι εκφράζουν εν τέλει τον άμεσο έλεγχο του Κράτους, πέρα και πάνω από κάθε τυχόν ιδιωτικό εμπράγματο δικαίωμα, επί του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο, στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής της αειφορίας, πρέπει να παραδίδεται ακέραιο στις επόμενες γενεές.[46]
Με αφετηρία επομένως το απορρέον από το δικαίωμα στην προσωπικότητα δικαίωμα χρήσεως των κοινών σε όλους και κοινοχρήστων πραγμάτων, στα οποία συγκαταλέγονται τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά αγαθά, γίνεται δεκτό ότι το ιδιωτικό δίκαιο κατοχυρώνει το δικαίωμα του ανθρώπου σε έναν βιώσιμο, υγιεινό και ποιοτικό ζωτικό χώρο, όπως αυτός προσδιορίζεται τόσο από τα άρθρα 966 επ. ΑΚ όσο και
από τις θεμελιώδεις αξιολογήσεις της εννόμου τάξεως, που υπαγορεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος.[47]
Ιδιαίτερα οι κοινόχρηστοι χώροι αστικού πρασίνου συγκαταλέγονται στα κοινής χρήσεως στοιχεία του περιβάλλοντος που συναποτελούν τον ζωτικό χώρο του ανθρώπου, συνιστώντας θεμελιώδη παράμετρο κάθε σύγχρονου χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που κατατείνει στη διαμόρφωση και ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων και οικισμών.
Σύμφωνα άλλωστε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 4447/2016 (Α΄ 241/23.12.2016) «Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», οι κοινόχρηστοι χώροι καθορίζονται, σε επίπεδο πόλεως ή οικισμού, με τις ρυθμίσεις του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής που περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής,[48] ενώ με την παρ. 4 του άρθρου 7 του ως άνω νόμου ορίζεται ότι, μετά την έγκριση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, κάθε οικιστική, παραγωγική ή άλλη ανάπτυξη επιτρέπεται μόνον εφ΄ όσον είναι συμβατή με τις χρήσεις γης και τους λοιπούς όρους και περιορισμούς που καθορίζονται με αυτά.
Συναφώς, κατ΄ άρθρο 7 παρ. 2 περ. δ΄ του πδ/τος 90/2018, αρμόδια διοικητικά όργανα, διαδικασίες και προθεσμίες έγκρισης, αναθεώρησης και τροποποίησης των πλαισίων και σχεδίων του συστήματος χωρικού σχεδιασμού του ν. 4447/2016 και ειδικότερο περιεχόμενο αυτών» ορίζεται ότι με βάση το πεδίο εφαρμογής και τον σκοπό των πολεοδομικών σχεδίων εφαρμογής, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 10 του ν. 4447/2016, αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό κοινοχρήστων χώρων.[49]
Σύμφωνα ακόμα με το άρθρο 37 του προεδρικού διατάγματος της 19ης-27ης Ιουλίου 1999 «Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας» (ΚΒΠΝ – Δ΄ 580/27.07.1999), η επέκταση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών προ του 1923, η ένταξη σε πολεοδομικό σχέδιο και η επέκταση οικισμών μετά το 1923 στερουμένων εγκεκριμένου σχεδίου δεν επιτρέπονται, εφ΄ όσον είναι αντίθετες με τους όρους προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με τις αρχές της πολεοδομικής επιστήμης και τους γενικότερους αναπτυξιακούς στόχους.
Περαιτέρω, δυνάμει του ν. 4277/2014 (Α΄ 156/01.08.2014, δ/σφ. Α΄ 165/26.08.2014) «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις» καθορίζεται ότι η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος προωθείται, μεταξύ άλλων, με τη διατήρηση, οικολογική διαχείριση και ανάδειξη των προστατευομένων φυσικών περιοχών ως πυρήνων βιοποικιλότητας και με τη διαμόρφωση εντός του αστικού ιστού ενός δικτύου κοινοχρήστων χώρων πρασίνου (άρθρο 17). Το πρότυπο χωρικής οργάνωσης της Αττικής διαμορφώνεται, κατά το νέο ΡΣΑ, βάσει των στρατηγικών στόχων για την Περιφέρεια, ανταποκρίνεται στις αρχές της συμπαγούς πόλεως και στην ορθολογική χρήση φυσικών πόρων, εδαφών και ενέργειας και αποδίδει βαρύτητα τόσο στον αστικό όσο και στον εξωαστικό χώρο, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως συμπληρωματικές συνιστώσες ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου.
Ειδικότερα, ο εξωαστικός χώρος συγκροτείται ως ενιαία αυτόνομη οντότητα και προστατεύεται ως ζωτικός χώρος για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, ως παραγωγικός χώρος για τη διατήρηση της πρωτογενούς παραγωγής, ως συστατικό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας και του τοπίου της Αττικής, αλλά και ως συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα που βελτιώνει την ελκυστικότητά της (άρθρο 7). Ο σχεδιασμός και η διαχείριση των κοινοχρήστων ή άλλων ελευθέρων χώρων πρασίνου στον αστικό και περιαστικό χώρο αποτελούν, κατά το νέο ΡΣΑ, δομικό στοιχείο για την οργάνωση και ανασυγκρότηση του αστικού χώρου. Η άρθρωση του αστικού πρασίνου αποτελεί οργανικό μέρος των αναγκαίων συνδέσεων για την υλοποίηση ενός «πρασίνου τόξου» (άρθρο 19 παρ. 1), στο δε δίκτυο αστικού και περιαστικού πρασίνου, εντάσσονται κατά το δυνατόν και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, τα μνημεία, τοπία, ευαίσθητες περιοχές, ακτές κ.ά. που καταλαμβάνει (άρθρο 19 παρ. 2) και ενσωματώνονται οι κατευθύνσεις των εθνικών πολιτικών για το τοπίο, σύμφωνα με τον ν. 3827/2010.
Γίνεται επομένως σαφές, ενόψει των προεκτεθέντων, ότι το ισχύον δίκαιο αντιμετωπίζει το αστικό και περιαστικό πράσινο ως θεμελιώδες στοιχείο του ζωτικού χώρου του ανθρώπου καταβάλλοντας την απαραίτητη μέριμνα, προκειμένου να συμπεριλάβει στο πλέγμα των προστατευτικών του διατάξεων το σύνολο των περιβαλλοντικών αγαθών, τα οποία το κοινόχρηστο πράσινο ενσωματώνει και τα οποία προστατεύονται σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος τόσο ως στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος κατά την παράγραφο 1 αυτού (φυσικοί πόροι, βιοποικιλότητα, βλάστηση, προστατευόμενες περιοχές, ύδατα κ.ά.), όσο και ως στοιχεία του οικιστικού, δομημένου περιβάλλοντος κατά τις παραγράφους 2 έως και 5 του άρθρου 24 καθώς επίσης και ως προστατευόμενα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τις παραγράφους του 1 και 6 του άρθρου 24, εφ΄ όσον περιλαμβάνουν προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, αρχιτεκτονικά και παραδοσιακά σύνολα, τοπία, ιστορικούς τόπους κ.ά. Τα στοιχεία αυτά αντιμετωπίζονται ως ενιαία ενότητα περιβαλλοντικών αγαθών που αλληλεπιδρούν στον χώρο του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, από δε τη συνδρομή τους και την κοινή χρήση και απόλαυση των ωφελειών και δυνατοτήτων που παρέχουν διαμορφώνεται ο επίσης προστατευόμενος, κατά τα προεκτεθέντα, από το δίκαιο «ζωτικός χώρος» εντός του οποίου ο άνθρωπος διαβιεί, εξελίσσεται και αναπτύσσεται αρμονικά και δημιουργικά.
Κάθε φορά, επομένως, που συντελείται στον χώρο ορισμένη περιβαλλοντικά επαχθής παρέμβαση ή οχλούσα δραστηριότητα ή άλλη βλάβη, που αναιρεί την κοινή χρήση του δημοσίου πρασίνου ως περιβαλλοντικού αγαθού, συντρέχει και στην περίπτωση αυτή, παράνομη προσβολή της προσωπικότητας, η οποία θεμελιώνεται στις διατάξεις των άρθρων ΑΚ 57 και 970, όπως αυτές φωτίζονται και εμπλουτίζονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Το παράνομο εν προκειμένω θεμελιώνεται, όπως ανωτέρω αναλύθηκε, στην κατάργηση, βλάβη ή παρακώλυση της χρήσης και απόλαυσης της ωφέλειας που πηγάζει από το κοινόχρηστο πράσινο ως περιβαλλοντικό αγαθό και ως βασικό στοιχείο του ζωτικού χώρου του ανθρώπου, χωρίς μάλιστα να απαιτείται περαιτέρω η παραβίαση άλλης διατάξεως.[50]
Οι ιδιωτικού δικαίου αξιώσεις που παρέχονται σε περίπτωση προσβολής του δικαιώματος χρήσης και απόλαυσης κοινοχρήστου πρασίνου, ως στοιχείου του περιβάλλοντος και του ζωτικού χώρου του ανθρώπου, και οι οποίες περαιτέρω συνάγονται από την προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας (ΑΚ 57), είναι οι ακόλουθες: α) αξίωση για άρση της προσβολής, β) αξίωση για παράλειψη της προσβολής στο μέλλον, γ) αξίωση για αποζημίωση, εφ΄ όσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της αδικοπρακτικής ευθύνης κατά το δίκαιο και δ) αξίωση για ικανοποίηση τυχόν επελθούσας ηθικής βλάβης (ΑΚ 59).[51]
ΙΙΙ. Η συμβολή των αρχών της «αειφορίας» και του «πολεοδομικού κεκτημένου» στην προστασία του ζωτικού χώρου του ανθρώπου
Σύμφωνα και με όσα αναλυτικά προειπώθηκαν, τα περιβαλλοντικά αγαθά συνιστούν κατά κανόνα κοινόχρηστα πράγματα και θεμελιώδη στοιχεία του ζωτικού χώρου του ανθρώπου κατά την απολύτως κρατούσα άποψη στη σύγχρονη επιστήμη του δικαίου και στη νομολογία των δικαστηρίων της χώρας μας. Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου συναποτελούν, από κοινού με τα λοιπά προστατευόμενα στοιχεία του περιβάλλοντος, τον «ζωτικό χώρο» του ανθρώπου, όπως αναλύθηκε ως άνω. Στη δε προστασία του ζωτικού χώρου του ανθρώπου, εκτός από την έννοια της «κοινοχρησίας» των περιβαλλοντικών αγαθών που τον συναποτελούν, καθοριστικά συμβάλλουν και οι αρχές της «αειφορίας» («βιωσιμότητας») και του «πολεοδομικού κεκτημένου», όπως κατοχυρώνονται συνταγματικά και νομοθετικά, αλλά και όπως διαπλάστηκαν από τη νομολογία των δικαστηρίων μας στο πέρασμα του χρόνου.
Με τη διάταξη του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, η οποία εξειδικεύεται με τη συνακόλουθη υποχρέωσή του να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για τη διαφύλαξή του. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας, όπως ομοίως καθιερώνεται στο Σύνταγμα.[52] Η αρχή της αειφορίας επιτάσσει, όπως η οικονομική δραστηριότητα ασκείται και αναπτύσσεται υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Τούτο επιβάλλει η άσκηση κάθε είδους δικαιωμάτων στα περιβαλλοντικά αγαθά να κρίνεται, κάθε φορά, επί τη βάσει της διατάξεως του άρθρου ΑΚ 281 και υπό το πνεύμα της αρχής της αειφορίας (βιωσιμότητας), που εκφράζουν τον κοινωνικό σκοπό του δικαιώματος και συνιστούν το αναγκαίο όριο και κριτήριο της καταχρηστικότητας κάθε επεμβάσεως ή δράσεως στο περιβάλλον.
Καθιερώνεται επομένως η αρχή της αειφόρου αναπτύξεως, η οποία προβάλλεται ως ο κοινωνικός σκοπός του δικαιώματος και συνίσταται στην κοινοχρησία και στην κοινή απόλαυση των περιβαλλοντικών αγαθών σε διαχρονική διάσταση.[53] Σύμφυτη με την έννοια της αειφορίας, η αρχή της «βιωσίμου αναπτύξεως» οριοθετείται ομοίως ως η μορφή ανάπτυξης που ικανοποιεί τις ανάγκες του ανθρώπου στον παρόντα χρόνο χωρίς να εξαντλεί τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες[54] και επιβάλλει κάθε ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον καθώς επίσης και η χρήση και κάρπωση των φυσικών πόρων να συντελούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζεται η ισόρροπη σχέση μεταξύ εκμεταλλεύσεως και εξελίξεως των οικοσυστημάτων χάριν και των επομένων γενεών.[55]
Οι θεμελιώδεις για το δίκαιο προστασίας του περιβάλλοντος αρχές της «αειφορίας» και της «βιωσιμότητας» είναι συνυφασμένες και με την αρχή του «πολεοδομικού κεκτημένου», δεκτού γενομένου ότι και οι δύο ως άνω αρχές ενέχουν το στοιχείο της εις το διηνεκές διατηρήσεως υγιούς και ισορρόπου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος εντός του οποίου τόσο ο σύγχρονος άνθρωπος όσο και οι μέλλουσες γενεές θα μπορούν να διαβιούν και να αναπτύσσονται αρμονικά. Από την άλλη, η αρχή του «περιβαλλοντικού κεκτημένου», κατ΄ εξειδίκευσή της δε και του πολεοδομικού, έχοντας συνταγματικό έρεισμα στο άρθρο 24 παρ. 1 και 2 και διαμορφωθείσα κυρίως νομολογιακά, επιτάσσει ότι ο κοινός νομοθέτης δεν δύναται να μεταβάλλει τις εκάστοτε ισχύουσες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις με τρόπο που θα επιφέρει επιδείνωση του υφισταμένου φυσικού ή οικιστικού περιβάλλοντος, δυνάμενος μόνο να επεμβαίνει στον βαθμό που βελτιώνει το υφιστάμενο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας.[56]
Όπως εύστοχα επισημαίνει ο Μιχ. Δεκλερής: «Η αρχή του βιωσίμου αστικού περιβάλλοντος σημαίνει ότι και η ζωή των ανθρώπων στους οικισμούς πρέπει να είναι βιώσιμη, αλλά και τα οικοσυστήματα που τους στηρίζουν πρέπει να είναι επίσης βιώσιμα».[57] Τούτο επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με τον κανόνα της μη επιτρεπτής επιδείνωσης των όρων δόμησης και με τη διασφάλιση του αστικού πρασίνου ως της ελάχιστης εκείνης βιόσφαιρας που είναι απαραίτητη για την υγεία των κατοίκων των πόλεων.[58]
Καθιερώνεται επομένως με την αρχή του «περιβαλλοντικού – πολεοδομικού κεκτημένου» ο κανόνας της διατήρησης μιας μορφής κατοχύρωσης και προστασίας, η οποία λειτουργεί σταθερά υπέρ του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς) σε ποιότητα στόχων και επιλογών, αλλά και ως εχέγγυο της διαρκούς εξασφάλισης ενός ολοένα υψηλότερου και ευρύτερου επιπέδου περιβαλλοντικής προστασίας κάθε φορά που προβάλλει και υλοποιείται από τον νομοθέτη ή τη δρώσα διοίκηση κάποια παρέμβαση ή μεταβολή στο φυσικό ή δομημένο περιβάλλον ή ερμηνεύεται και εφαρμόζεται από τον δικαστή ορισμένος κανόνας δικαίου που αφορά τον περιβαλλοντικό και πολεοδομικό – χωρικό σχεδιασμό.
Θα μπορούσε ακόμα να υποστηριχθεί ότι, στο πλαίσιο της αρχής του «περιβαλλοντικού – πολεοδομικού κεκτημένου», η εκάστοτε παρεχομένη περιβαλλοντική προστασία διασφαλίζεται, ούτως ώστε οποιαδήποτε εφαρμογή της να γίνεται μόνο με τρόπο που επαυξάνει την ποιότητα ζωής και, σε κάθε περίπτωση, δεν απομειώνει το ήδη υπάρχον επίπεδο ισορροπίας, ποιότητας και βιωσιμότητας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.
Στη νομολογία, θεμέλιο της αρχής του «πολεοδομικού κεκτημένου» θεωρείται η απόφαση 10/1988[59] της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δυνάμει της οποίας έγινε δεκτό ότι με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος θεσπίζονται, εντός του πλαισίου της υπό της παρ. 1 του ιδίου άρθρου προβλεπομένης προστασίας του περιβάλλοντος, τα κριτήρια της χωροταξικής αναδιάρθρωσης της Χώρας, της πολεοδομικής ανάπτυξης των πόλεων και οικιστικών εν γένει περιοχών, ήτοι η εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και ανάπτυξης των οικισμών και η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των κατοίκων. Για την τήρηση των ως άνω κριτηρίων, κατά την άσκηση της συναφούς ρυθμιστικής αρμοδιότητος του Κράτους, επιβάλλεται σε αυτό η λήψη μέτρων που συντελούν στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος προς τον σκοπό της βελτιώσεως της ποιότητος ζωής, πάντως δε απαγορεύεται η λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωσή του.[60]
Τούτο σημαίνει ότι ο κοινός νομοθέτης δύναται να τροποποιεί, οσάκις το κρίνει σκόπιμο, τις ισχύουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις και να μεταβάλλει τους ήδη υφισταμένους όρους δόμησης των σχεδίων πόλεων, είτε με γενική ρύθμιση (γενικό οικοδομικό κανονισμό) είτε με μερικότερη ρύθμιση, όπως η τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, μόνον όμως υπό την έννοια ότι διά της εισαγομένης νέας ρυθμίσεως θα βελτιώνονται οι ήδη υφιστάμενες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.[61]
Συνεπώς, περιεχόμενο των νέων ρυθμίσεων, προκειμένου περί οικισμών που διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι η επιδείνωση του υφισταμένου φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, οι δε τροποποιήσεις οικοδομικών κανονισμών και σχεδίων πόλεως που λαμβάνουν χώρα μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975, δέον να μην συνεπάγονται υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ήτοι μείωση των ελευθέρων χώρων, του πρασίνου κ.λπ. («πολεοδομικό κεκτημένο»).[62]
Ακολούθως δε και με νεότερες σχετικές αποφάσεις ο κανόνας του πολεοδομικού κεκτημένου ετέθη παγίως ως βασική αρχή του συγχρόνου δικαίου του περιβάλλοντος και του βιωσίμου και ορθολογικού σχεδιασμού και της ανάπτυξης των πόλεων και οικισμών της χώρας. Ούτως έχει γίνει, μεταξύ άλλων, δεκτό[63] ότι οι διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος απευθύνουν επιταγές στον νομοθέτη (κοινό ή κανονιστικό) να ρυθμίσει τη χωροταξική ανάπτυξη και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας με βάση ορθολογικό σχεδιασμό, υπαγορευόμενο από πολεοδομικά κριτήρια, σύμφωνα με τη φυσιογνωμία, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Κριτήρια για τη χωροταξική αναδιάρθρωση και την πολεοδομική ανάπτυξη των πόλεων και οικιστικών εν γένει περιοχών είναι η εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της ανάπτυξης των οικισμών και η εξασφάλιση των καλυτέρων δυνατών όρων διαβίωσης των κατοίκων. Κατ΄ ακολουθία τούτων, απαγορεύεται κατ΄ αρχήν η λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του διαγραφομένου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος.[64]
Ειδικότερα δε, κατά τον καθορισμό ή την τροποποίηση χρήσεων γης, οι οποίες αποτελούν ουσιώδες στοιχείο της κατ΄ άρθρο 24 του Συντάγματος επιβαλλομένης ορθολογικής χωροταξίας και πολεοδομίας και καθορίζουν την πολεοδομική φυσιογνωμία κάθε οικισμού, από την οποία, εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, εξαρτάται η λειτουργικότητά του, πρέπει να αναζητείται ο πλέον πρόσφορος τρόπος θεραπείας των πολεοδομικών αναγκών, δυνάμει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων, συναπτομένων προς τον σεβασμό του περιβάλλοντος, την ασφάλεια, υγιεινή, αισθητική και τη λειτουργικότητα των πόλεων και οικισμών, την ικανότητά τους, δηλαδή, να επιτελούν την κύρια λειτουργία τους».
Γίνεται επομένως σαφές ότι ο ζωτικός χώρος του ανθρώπου, τον οποίο προστατεύει το δίκαιο, περιλαμβάνει όλα τα φυσικά και τεχνητά αγαθά, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη της προσωπικότητας και είναι απαραίτητα για την επιβίωση, την υγιεινή διαβίωση και την εξασφάλιση ποιοτητας ζωής.[65]Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, αναμφίβολα, τα εκτός συναλλαγής πράγματα, δηλαδή: α) τα κατ΄ άρθρο 966 ΑΚ κοινά σε όλους, β) τα κοινόχρηστα κατά την ενδεικτική απαρίθμηση του άρθρου 967 ΑΚ, και γ) τα προορισμένα προς εξυπηρέτηση δημοσίων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών.[66]
Επιπλέον γίνεται δεκτό ότι η προσωπικότητα του ανθρώπου γεννάται και αναπτύσσεται ακώλυτα μέσα στον ζωτικό της χώρο, ο οποίος αποτελείται κατ΄ αρχήν από τα εκτός συναλλαγής και τα κοινόχρηστα πράγματα (άρθρα 966 και 967 ΑΚ), στην έννοια όμως του αναγκαίου για την ανθρώπινη προσωπικότητα ζωτικού χώρου εντάσσονται και άλλα περιβαλλοντικά αγαθά, όπως η αισθητική του τοπίου, η προσήκουσα πολεοδομική ανάπτυξη με σεβασμό στον φωτισμό, τον αερισμό και την παραδοσιακή αισθητική των οικισμών κ.ά. Εν όψει επομένως της επιταγής της σφαιρικής προστασίας του περιβάλλοντος χάριν του ανθρώπου, όπως απορρέει από τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 24 του Συντάγματος, η έννοια του «ζωτικού χώρου» θεωρείται ότι δεν περιορίζεται στα κατά τα άρθρα 966 και 967 ΑΚ κοινά σε όλους και κοινόχρηστα πράγματα, αλλά περιλαμβάνει και κάθε άλλο στοιχείο, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την ελεύθερη και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας και καταλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα περιβαλλοντικά αγαθά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κοινόχρηστοι χώροι πόλεων και οικισμών,[67] κατ΄ εξειδίκευση δε του κανόνος αυτού και οι κοινόχρηστοι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου.
Οι δε συνταγματικού επιπέδου αρχές της βιωσίμου (αειφόρου) αναπτύξεως και του πολεοδομικού κεκτημένου, εγγυώμενες ότι οποιαδήποτε επέμβαση ή άλλη δράση στο περιβάλλον ή τροποποίηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού θα διασφαλίζει στο διηνεκές την προστασία του περιβάλλοντος χάριν και των επερχομένων γενεών και, σε κάθε περίπτωση, θα λειτουργεί με τρόπο που θα προάγει το ήδη υφιστάμενο επίπεδο προστασίας, επιτάσσουν ότι δεν είναι επιτρεπτή, κατ΄ αρχήν, η μείωση ή κατάργηση κοινοχρήστων χώρων πρασίνου με τη συνακόλουθη επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων. Τυχόν δε σχετική προσβολή συνιστά ταυτόχρονα και παράνομη προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας, λόγω της ματαίωσης της δυνατότητας χρήσεως και απολαύσεως κοινοχρήστου περιβαλλοντικού αγαθού (αστικού πρασίνου) που αποτελεί και βασικό στοιχείο του ζωτικού χώρου του ανθρώπου και συμβάλλει στην εξασφάλιση υγείας, ποιότητας ζωής και αισθητικής.
____________________________________________
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Βλ. Σύνταγμα της Ελλάδος (1975/1986/2001) «Ψήφισμα της 6ης Απριλίου 2001» της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής (Α΄ 120/27.06.2008): «Άρθρο 24. 1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. 2. Η χωροταξική αναδιάρθρωση της Χώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Κράτους, με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης. Οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. 3. Για να αναγνωριστεί μία περιοχή ως οικιστική και για να ενεργοποιηθεί πολεοδομικά, οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε αυτή συμμετέχουν υποχρεωτικά, χωρίς αποζημίωση από τον οικείο φορέα, στη διάθεση των εκτάσεων που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν δρόμοι, πλατείες και χώροι για κοινωφελείς γενικά χρήσεις και σκοπούς, καθώς και στις δαπάνες για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων, όπως νόμος ορίζει. 4. Νόμος μπορεί να προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιοκτητών περιοχής που χαρακτηρίζεται ως οικιστική στην αξιοποίηση και γενική διαρρύθμιση της σύμφωνα με εγκεκριμένο σχέδιο, με αντιπαροχή ακινήτων ίσης αξίας ή τμημάτων ιδιοκτησίας κατά όροφο, από τους χώρους που καθορίζονται τελικά ως οικοδομήσιμοι ή από κτίρια της περιοχής αυτής. 5. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και στην αναμόρφωση των οικιστικών περιοχών που ήδη υπάρχουν. Οι ελεύθερες εκτάσεις, που προκύπτουν από την αναμόρφωση, διατίθενται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων ή εκποιούνται για να καλυφθούν οι δαπάνες της πολεοδομικής αναμόρφωσης, όπως νόμος ορίζει. 6. Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Κράτος. Νόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών. Ερμηνευτική δήλωση: Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασης τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά».
[2] ΤΣΑΜΠΟΥΚΟΥ – ΣΚΑΝΑΒΗ Κ., «Περιβάλλον & Κοινωνία – Μια σχέση σε αδιάκοπη εξέλιξη», εκδ. Καλειδοσκόπιο, σ. 20.
[3] ΔΕΚΛΕΡΗΣ Μ., «Ο Δωδεκάδελτος του Περιβάλλοντος – Εγκόλπιο Βιωσίμου Αναπτύξεως», Αθήνα 1996, σ. 39 επ.
[4] ΣΙΟΥΤΗ Γ., «Η Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 1985, σ. 17.
[5] ΣΙΟΥΤΗ Γ., «Η Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος», ό.π., σ. 13.
[6] ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ι., «Περιβάλλον & Δίκαιο – Δίκαιο διαχείρισης και προστασίας των περιβαλλοντικών αγαθών», 3η έκδοση, Αθήνα 2011, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, σ. 71.
[7] Βλ. ΣτΕ 4901/2013 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ 3976/2010 7μ. ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ 1242/2008 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ 2818/1997 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ 637/1998 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ Ολ 10/1988 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ 3284-5/2004 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ 1784/2003 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ 3568/2005 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ Ολ 3146/1986 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ 1999/2000 ΤΝΠ Νόμος. Σχετ. και ΣΙΟΥΤΗ Γ., «Η Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος», ό.π., ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΣ Κ., «Η Συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος μετά την αναθεώρηση», ΝοΒ 2002 σ. 45, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α., «Χωροταξικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη», Αθήνα 2009, ΜΕΛΙΣΣΑΣ Δ., «Θεμελιώδη ζητήματα του δικαίου της χωροταξίας», Αθήνα 2002, ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α., «Οικολογικός συνταγματισμός και βιώσιμη ανάπτυξη – Το παράδειγμα των νησιωτικών περιοχών», ΕΔΔΔ 2005 σ. 465, ΠΑΥΛΑΚΗ Σ., «Το δικαίωμα στο περιβάλλον», σε: «Θεμελιώδη Δικαιώματα» (επιμ.: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ Σ.), εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2017, σ. 195. ΣΚΟΥΡΗΣ Β., ΤΑΧΟΣ Α., «Η προστασία του περιβάλλοντος στη Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας», 1988, σ. 17, ΤΡΟΒΑ Ε., «Το πολιτιστικό περιβάλλον», Αθήνα 2003. Σχετ. και ΣτΕ 975/2015 ΠερΔικ 2015 σ. 41, ΣτΕ Ολ 10/1988 ΝοΒ 1988 σ. 807 ΤοΣ 1988 σ. 117, ΣτΕ 637/1998 ΤΝΠ Νόμος, ΣτΕ 2034/2015 ΤΝΠ Νόμος.
[8] ΔΕΚΛΕΡΗΣ Μ., «Το Δίκαιο της Βιωσίμου Αναπτύξεως – Γενικές Αρχές», Αθήνα 2000, σ. 634.
[9] ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ι., «Περιβάλλον & Δίκαιο», ό.π., σ. 74. Βλ. και ΔΕΚΛΕΡΗΣ Μ., «Ο Δωδεκάδελτος του Περιβάλλοντος», ό.π., σ. 32, σύμφωνα με τον οποίο: «Μετά το Ρίο … το δίκαιο του περιβάλλοντος συγχωνεύθηκε με το δίκαιο της αναπτύξεως και τα δύο έγιναν ένα. Ο θεμελιώδης κανών αναγνωρίζει και εμπεριέχει τον άρρηκτο δεσμό περιβάλλοντος και οικονομίας, αφού ορίζει εκ προοιμίου ότι κάθε οικονομική δραστηριότης πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον». ΠΑΥΛΑΚΗ Σ., «Η αειφορία των δασών στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο», Εισήγηση στο πλαίσιο επιστημονικής Ημερίδας, με θέμα: «Η Αειφορία των Ελληνικών Δασών υπό το πρίσμα: Περιβάλλον – Οικονομία – Κοινωνία», Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, 5 Ιουνίου 2018, Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης, 28 Ιουλίου 2018, Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Αθηνών, Τόμος Πρακτικών, σ. 79, σχετ. και σε: www.forestry.gr
[10] ΠΑΥΛΑΚΗ Σ., «Το δικαίωμα στο περιβάλλον», ό.π., σ. 195 επ.
[11] ΠΑΥΛΑΚΗ Σ., «Το δικαίωμα στο περιβάλλον», ό.π., σ. 195 επ.
[12] ΣΙΟΥΤΗ Γ., «Η Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος», ό.π.
[13] ΣΙΟΥΤΗ Γ., «Η Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος», ό.π., σ. 48-49, ΠΑΥΛΑΚΗ Σ., «Το δικαίωμα στο περιβάλλον», ό.π., σ. 195 επ.
[14] ΔΕΚΛΕΡΗΣ Μ., «Το Δίκαιο της Βιωσίμου Αναπτύξεως – Γενικές Αρχές», ό.π., 634.
[15] Σχετ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Α., «Περιβάλλον και Αστική ευθύνη του Δημοσίου», ΠερΔικ τ. 1/2016 σ. 6.
[16] ΣΙΟΥΤΗ Γ., «Η Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος», ό.π., σ. 54, 45.
[17] ΣΙΟΥΤΗ Γ., «Η Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος», ό.π.
[18] ΣτΕ 787/2016 (Τμ. Ε΄) ΠερΔικ τ. 4/2016 σ. 754.
[19] ΣτΕ 2242/1994 (Τμ. Ε΄, 7μ.) ΝοΒ 1996 σ. 269.
[20] ΣτΕ 787/2016 ό.π.
[21] ΣτΕ 2242/1994 ό.π.
[22] ΣτΕ 2242/1994 ό.π.
[23] ΣτΕ 2242/1994 ό.π.
[24] ΣΙΟΥΤΗ Γ., «Δίκαιο Περιβάλλοντος», Γενικό Μέρος Ι, Δημόσιο Δίκαιο και Περιβάλλον», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 1993, σ. 49 επ. Σχετ. και ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ Β., «Η σύμφωνη με το Σύνταγμα ερμηνεία των Νόμων και ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας», εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2018, σ. 552 επ.
[25] ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ι., «Περιβάλλον & Δίκαιο …», ό.π., σ. 264.
[26] ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ., «Εμπράγματο Δίκαιο», τόμ. Ι, παρ. 11, αρ. 55, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2008.
[27] Κατ΄ άρθρο 966 ΑΚ: «Πράγματα εκτός συναλλαγής είναι τα κοινά σε όλους, τα κοινόχρηστα και τα προορισμένα στην εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών». Κοινά σε όλους κατά τη διάταξη αυτή είναι η θάλασσα και ο ατμοσφαιρικός αέρας.
[28] ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ., «Δασικό Δίκαιο και Εθνικό Κτηματολόγιο», παρ. 19, αρ. 213, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2017.
[29] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΠ., «Εμπράγματο Δίκαιο», εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα 2010, παρ. 21, σ. 153.
[30] ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ., «Εμπράγματο Δίκαιο», τόμ. Ι, παρ. 11, αρ. 77, ό.π.
[31] ΑΠ 1271/2011 (Τμ. Γ΄ Πολιτικό).
[32] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΠ., «Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου», δ΄ έκδοση, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα 2012, σ. 147, ΕφΑθ 1254/1990 ΕλΔνη 32 σ. 1673, ΜΠρΗρακλείου 951/1597/2017 (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), ΤΝΠ Νόμος.
[33] ΜΠρΗρακλείου 951/1597/2017 ό.π.
[34] ΜΠρΗρακλείου 951/1597/2017 ό.π.
[35] ΜΠρΗρακλείου 951/1597/2017 ό.π.
[36] ΠΠρΑθ 3872/2006 ΠερΔικ τ. 1/2007 σ. 87 με εκεί παρατηρήσεις ΒΟΥΛΓΑΡΗ Κ.
[37] Άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος: «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».
[38] Άρθρο 57 ΑΚ: «Όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον». Κατά τον ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ. (ΓενΑρχ παρ. 16, αρ. 76): «Ο όρος “προσωπικότητα” στα άρθρα ΑΚ 57 επ. είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με ένα σύνολο αγαθών (αξιών), που είναι κατά τέτοιο τρόπο συνυφασμένα με το πρόσωπο, ώστε συγχρόνως να το προσδιορίζουν αλλά και να ανήκουν σε αυτό, ως ένα ον που έχει σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική ατομικότητα».
[39] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΠ., «Εμπράγματο Δίκαιο», παρ. 21, σ. 153, ό.π., ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ., «Εμπράγματο Δίκαιο», τόμ. Ι, παρ. 11, αρ. 79, ό.π.
[40] ΣΙΟΥΤΗ Γ., «Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος», ό.π., σ. 125.
[41] ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ι., «Ένδικα μέσα προστασίας των περιβαλλοντικών αγαθών», ΕΔΔΔ 1990 σ. 178, ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ Ι., «Η προστασία της προσωπικότητας κατά τον Αστικό Κώδικα από την άποψη των σχετικών συνταγματικών ρυθμίσεων», ΕλΔνη 38 σ. 389 επ., ΜΠρΗρακλείου 951/1597/2017 ό.π.
[42] ΑΠ Ολ 40/1998 ΕλΔνη 1/1999 σ. 46, ΜΠρΗρακλείου 951/1597/2017 ό.π.
[43] ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ι., «Η προστασία του περιβάλλοντος – Αδιαπραγμάτευτο νομικό και κοινωνικό κεκτημένο», ΠερΔικ τ. 2/2006 σ. 161.
[44] ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α., «Το δικαίωμα κυριότητας των περιβαλλοντικών αγαθών», ΠερΔικ τ. 4/2015 σ. 616, κατά τον οποίο: «Πολλά περιβαλλοντικά αγαθά αποτελούν αντικείμενο ιδιωτικού δικαιώματος κυριότητας, με αποτέλεσμα να τίθεται το ζήτημα του συμβιβασμού μεταξύ του αποκλειστικού εμπράγματου δικαιώματος και του δικαιώματος όλων στην απόλαυση του περιβάλλοντος, που εξυπηρετείται από την έννοια της κοινοχρησίας. Για τον λόγο αυτό, εύστοχα χρησιμοποιείται από τη σύγχρονη θεωρία η έννοια των “οιονεί κοινοχρήστων” πραγμάτων, στην οποία εντάσσονται τα πράγματα που, παρά τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους, χάρη στην οικολογική τους αξία, υπηρετούν ταυτόχρονα την “κοινή ωφέλεια” (π.χ. αισθητική αξία της φυσικής βλάστησης, βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα), έννοια η οποία ενυπάρχει στην ευρύτερη έννοια της κοινοχρησίας. Ο οιονεί κοινόχρηστος χαρακτήρας των ιδιωτικών περιβαλλοντικών αγαθών, σε συνδυασμό με τη συνταγματική επιταγή για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, δικαιολογεί το ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας των πραγμάτων αυτών, το οποίο εισάγει σημαντικούς περιορισμούς στις εξουσίες που το δικαίωμα κυριότητας του Αστικού κώδικα παρέχει κατ΄ αρχήν στον δικαιούχο του». Σχετ. και ΜΑΡΙΑ Ε.-Α., «Η νομική προστασία των δασών», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 1998, σ. 258 επ., ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Ι., «Σύνοψη της προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει και των δασών και δασικών εκτάσεων ειδικότερον κατά το ιδιωτικό δίκαιο», σε: https://nomosphysis.org.gr, ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ι., «Περιβάλλον και Δίκαιο», ό.π., σ. 278, ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ι., «Αστικός Κώδικας», εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2015, άρθρο 967, ΜΠρΒόλου 1531/2002 ΕλΔνη 2002 σ. 1497.
[45] ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α., «Το δικαίωμα κυριότητας των περιβαλλοντικών αγαθών», ό.π., όπου ενδεικτικά αναφέρονται εν προκειμένω: η απαγόρευση μεταβολής του προορισμού ακόμη και των ιδιωτικών δασικών οικοσυστημάτων (άρθρα 45 επ. 998/1979) και η ασκούμενη επ΄ αυτών δασοπολιτική επιτήρηση του Κράτους (άρθρο 17 ν. 998/1979), η εφαρμογή περιορισμών σε προστατευόμενες από την περιβαλλοντική νομοθεσία εκτάσεις ακόμη και σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως (άρθρα 18, 19 και 21 ν. 1650/1986), η υπαγωγή της κοπής δέντρων εντός οικοδομικών τετραγώνων του σχεδίου πόλεως σε προηγούμενη άδεια της πολεοδομικής αρχής (άρθρο 40 παρ. 2 ν. 1337/1983), η αναγκαστική απαλλοτρίωση τυχόν ιδιωτικών εμπραγμάτων δικαιωμάτων εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας (άρθρα 7 παρ. 2 και 10 ν. 2971/2001).
[46] ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α., «Το δικαίωμα κυριότητας των περιβαλλοντικών αγαθών», ό.π., σχετ. και ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι., «Η δασική ιδιοκτησία», εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2011, σ. 149 επ.
[47] ΔΑΚΟΡΩΝΙΑ Ε., «Το δικαίωμα στο νερό – Νομικό Πλαίσιο Προστασίας», ΠερΔικ τ. 2/2011 σ. 239. Σχετ. και ΜΠρΒόλου 2785/2003 ΤΝΠ Νόμος, ΠΠρΜεσολογγίου 77/2000 ΤΝΠ Νόμος, ΜΠρΙωαννίνων 471/1996 ΤΝΠ Νόμος.
[48] Σχετ. ΧΑΪΝΤΑΡΛΗΣ Μ., «Τα Νομικά Χωρικά Εργαλεία Στρατηγικού Χαρακτήρα – Θεωρία και Πράξη», εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2017, σ. 47 επ.
[49] Κατά δε την παρ. 3 και 4 περ. α΄ του άρθρου 7 του πδ/τος 90/2018: «Η νομική διάρθρωση και κατάστρωση του κειμένου της απόφασης έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων εφαρμογής οργανώνεται ενδεικτικά ως εξής: προηγούνται ο αναλυτικός καθορισμός των χρήσεων γης και ο καθορισμός των οικοδομικών τετραγώνων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους οικοδομήσιμους χώρους, τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους για κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Έπονται η τυχόν περαιτέρω εξειδίκευση των ορίων των τομέων χρήσεων γης και ο καθορισμός των όρων δόμησης που έχουν καθοριστεί με το προεδρικό διάταγμα του οικείου ΤΧΣ ή και των πρόσθετων όρων, περιορισμών ή/και απαγορεύσεων και εν γένει οποιαδήποτε ρύθμιση και μέτρο, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αισθητική εικόνα της πόλης. Έπεται, επίσης, η κύρωση της Πράξης Εφαρμογής και τα προσαρτήματα του περιεχομένου αυτής (κτηματολογικοί πίνακες και κτηματογραφικά διαγράμματα). 4α. Τροποποίηση των πολεοδομικών σχεδίων εφαρμογής γίνεται εφόσον οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι σύμφωνες προς το εκάστοτε ισχύον ΤΧΣ και εγκρίνεται με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για την έγκριση του ΠΣΕ και με διαδικασία ίδια με αυτήν της έγκρισης …».
[50] ΔΑΚΟΡΩΝΙΑ Ε., «Το δικαίωμα στο νερό …», ό.π. Σχετ. και ΜΠρΚορίνθου 2449/2008 ΤΝΠ Νόμος, ΠΠρΛαρίσης 100/2007 ΤΝΠ Νόμος, ΜΠρΡεθύμνου 186/2004, ΜΠρΘεσ 16242/2003 Αρμ 2005,1202, ΜΠρΒόλου 1531/2002 ΕλΔνη 2002,1497.
[51] ΔΑΚΟΡΩΝΙΑ Ε., «Το δικαίωμα στο νερό …», ό.π.
[52] ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ι., «Ιδιωτικό δίκαιο προστασίας περιβάλλοντος», ΠερΔικ τ. 3/2009 σ. 439.
[53] Σχετ. και ΔΑΚΟΡΩΝΙΑ Ε., «Το δικαίωμα στο νερό …», ό.π.
[54] «The Brundtland Report», in: World Commission on Environment and Development, «Our Common Future», Oxford University Press 1987, p. 27.
[55] ΠΑΥΛΑΚΗ Σ., «Η αειφορία των δασών στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο», ό.π.
[56] ΣτΕ Ολ 10/1988 ΤΝΠ ΔΣΑ, ΣτΕ Ολ 1159/1989 ΤΝΠ ΔΣΑ, ΣτΕ Ολ 3236/1995 ΤΝΠ ΔΣΑ, ΣτΕ Ολ 415/2011 ΤΝΠ Νόμος. Έχει ωστόσο κριθεί (ΣτΕ 301/2002 ΤΝΠ Νόμος) και ότι: «Ο κοινός νομοθέτης μπορεί κατ΄ αρχήν να τροποποιεί τις πολεοδομικές ρυθμίσεις και να μεταβάλει τους υφιστάμενους όρους δομήσεως των σχεδίων πόλεων, η εισαγόμενη όμως ρύθμιση πρέπει να βελτιώνει τις συνθήκες διαβιώσεως των κατοίκων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να επέρχεται με τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις επιδείνωση των όρων διαβιώσεως, δηλαδή υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Η τήρηση, εξ άλλου, της συνταγματικής αυτής επιταγής, υπόκειται στον οριακό έλεγχο του ακυρωτικού δικαστή, ο οποίος οφείλει, με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας, να σταθμίζει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση κατά πόσον υποβαθμίζεται το περιβάλλον». Τέλος, με την απόφαση ΣτΕ Ολ 415/2011 (ΤΝΠ Νόμος) έγινε δεκτό, μεταξύ άλλων, ότι: «Κατά τη θέσπιση χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων τόσο η Διοίκηση, όσο και ο κοινός νομοθέτης οφείλουν, προκειμένου να επιτευχθεί ο … σκοπός της εξυπηρετήσεως της λειτουργικότητας και της αναπτύξεως των οικισμών και της εξασφαλίσεως των καλυτέρων όρων διαβιώσεως, να λαμβάνουν υπόψη τα πορίσματα και τις εφαρμογές των επιστημών της χωροταξίας και της πολεοδομίας, αλλά και κάθε άλλης επιστήμης που αφορά στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Επομένως, νομοθετική ρύθμιση με τέτοιο περιεχόμενο είναι συνταγματικώς επιτρεπτή, μόνον εφ΄ όσον έχει ψηφισθεί μετά από εκτίμηση ειδικής για την προτεινόμενη ρύθμιση επιστημονικής μελέτης».
[57] ΔΕΚΛΕΡΗΣ Μ., «Το Δίκαιο της Βιωσίμου Αναπτύξεως – Γενικές Αρχές», ό.π., 220.
[58] ΔΕΚΛΕΡΗΣ Μ., «Το Δίκαιο της Βιωσίμου Αναπτύξεως – Γενικές Αρχές», ό.π., 223, 226.
[59] ΣτΕ Ολ 10/1988 ΤΝΠ ΔΣΑ.
[60] ΣτΕ Ολ 10/1988 ό.π.
[61] ΣτΕ Ολ 10/1988 ό.π.
[62] ΣτΕ Ολ 10/1988 ό.π. Κατά την απόφαση: «Η τήρηση … του συνταγματικού τούτου κριτηρίου υπόκειται στον οριακό έλεγχο του δικαστή, ο οποίος, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να κρίνει, αν εξ αυτής υποβαθμίζεται ή όχι το περιβάλλον, οφείλει να σταθμίσει τη ρύθμιση αυτοτελώς και σε συνάρτηση προς το σύνολο της εισαγομένης νέας ρυθμίσεως». Βλ. και ΣτΕ 1027/1999 ΕλΔνη 2000 σ. 213.
[63] ΣτΕ Ολ 415/2011 ΤΝΠ Νόμος.
[64] ΣτΕ Ολ 415/2011 ό.π.
[65] ΠΠρΑθ 3872/2006 ό.π., ΜΠρΒόλου 2786/2008 ΤΝΠ ΔΣΑ.
[66] ΠΠρΑθ 3872/2006 ό.π., ΜΠρΒόλου 2786/2008 ό.π.
[67] ΠΠρΑθ 3872/2006 ό.π. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ζωτικός χώρος δεν περιλαμβάνει τα σωματικά (ζωή, υγεία, σωματική ακεραιότητα) ή ψυχικά αγαθά (ψυχική υγεία, συναισθηματικός κόσμος) ή άλλα αγαθά, όπως η τιμή ή η ελευθερία, παρά μόνον έμμεσα. Τα ως άνω αγαθά προστατεύονται μεν στο ίδιο πλαίσιο των άρθρων 57-59 ΑΚ, όχι όμως ως στοιχεία του ζωτικού χώρου του ανθρώπου, αλλ΄ ως αυτοτελείς εκφάνσεις του δικαιώματος της προσωπικότητας.
ΠΗΓΗ:https://dasarxeio.com

ΕΡΓΑ ΜΕ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

$
0
0

Εργα με ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗση  ΥΔΑΤων  ΣΤΗ κηποτεχνια 

 Η χώρα μας έχει μια μακρά  ξηρή περίοδο  και τα επεξεργασμένα ύδατα δύναται να είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για χρήση στην γεωργία ή στην κηποτεχνία 


Λίμνη στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)
  Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων ή υγρών απόβλητων βιομηχανιών είναι επιβεβλημένη σε πολλές περιπτώσεις όπου δεν είναι εύκολη η διάθεση τους ενώ είναι σωτήρια για τις καλλιέργειες ή γίνεται να υπάρχει αλλαγή καλλιεργειών με άλλες μεγαλύτερης έντασης  όπου θα βελτιωθούν και τα εισοδήματα των καλλιεργητών  Ήδη έχουν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  τα σχέδια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων για γεωργική άρδευση.
Ο νέος νόμος   θα ορίζει τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για το ανακτημένο νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική άρδευση. Θέτει επίσης τις υποχρεώσεις για τους φορείς παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης, καθώς επίσης και μέτρα διαχείρισης κινδύνου. Η υπερκατανάλωση νερού, ιδίως για άρδευση στην κηποτεχνία και στην παραγωγή   γεωργικών προϊόντων, αλλά ακόμα και για βιομηχανική χρήση και αστική ανάπτυξη, αποτελεί μία από τις κύριες απειλές για το υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας 
Προετοιμασία υπαρχουσας δεξαμενης για να μετατραπεί  σε wetlant και εργασίες στο περιβάλλοντα χώρο στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)
Τα τελευταία είκοσι  έτη η εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ έχει ήδη χρησιμοποιήσει σε πολλές εγκαταστάσεις  τα νερά αυτά για άρδευση με υπεδάφια διάθεση για χλοοτάπητες ή  σε φυτεύσεις  με βάση την νομοθεσία που ίσχυε έως τώρα, κυρίως σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα  Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε δύο από αυτά που πραγματοποιήθηκαν σε βιομηχανίες όπου το νερό μετά την κατεργασία του.
Ο χώρος του βιολογικού καθαρισμού στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)
Η πρώτη περίπτωση ήταντο εργοστάσιο της 3Ε Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης ΑΕ,  στο Σχηματάρι.Το νερό στην έξοδο της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού ήταν σε πολύ καλή κατάσταση (ΒΟD 5 )  Η συγκεκριμένη βιομηχανία είχε εξαιρετική υποδομή επεξεργασίας των υδάτων που προέρχονταν κύρια από τα συστήματα καθαρισμού των γραμμών παραγωγής. Η πρόταση  ήταν να δημιουργηθεί μία λίμνη  περίπου εκατό κυβικών όπου θα δεχόταν 10 κυβικά ανά ώρα από την έξοδο της εγκατάστασης. Θα ήταν ένας χώρος γεμάτος ζωή και συγκεκριμένα υδρόβια φυτά και ψάρια. Από εκεί ένα δεύτερο αντλητικό σύστημα θα μεταφερόταν σε όσους χώρους είχαν ανάγκη άρδευσης και το νερό που θα περίσσευε, θα επέστρεφε  στον βιολογικό προς τους χώρους διάθεσης του και πιθανή μελλοντική χρήση του σε γειτονικές καλλιέργειες.
 Νεα εγκατάσταση πρασίνου Η άρδευση γίνεται υπεδάφεια στο χωόρο του βιολογικού καθαρισμού στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)

 Έτσι δημιουργήθηκε σύστημα άρδευσης από κεντρικό αγωγό που μεταφέρει το νερό μετά την λίμνη σε όλες τις φυτεύσεις και χλοοτάπητα στην περίμετρο του εργοστασίου. Παράλληλα η λίμνη μεταμόρφωσε τους χώρους ανακύκλωσης και «βιολογικού καθαρισμού»  στους ομορφότερους του περιβάλλοντα του εργοστασίου!!
           
 Νεα εγκατάσταση πρασίνου Η άρδευση γίνεται υπεδάφεια στο χωόρο του βιολογικού καθαρισμού στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)

Η αισθητική αλλαγή της περιοχής ήταν τόση που άμεσα μας ζητήθηκε και κατασκευάσαμε αμφιθεατράκι  για τα σχολεία που επισκέπτονται τον χώρο να μπορούν να βλέπουν την όλη διαδικασία στον καταπράσινο χώρο  και σε αυτό το σημείο να πραγματοποιήται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα,  μαζί με τα Κόι, και παπαγαλόψαρα που ζούν στο υδάτινο στοιχείο.  Η περιοχή  γέμισε επίσης με αρωματικά φυτά όπως και  καλλιέργεια στέβια ώστε τα παιδιά να δουν από κοντά το φυτό που γλυκαίνει χωρίς να παχαίνει. Έτσι  η βιομηχανική παναχρησιμοποίηση νερού είναι  εκείνη που συνδέεται με την αναψυχή και το περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων αλλά και γενικότερα το περιβάλλον  να προστατεύονται πλήρως.
Η δεξαμενη αμεσως  την 1η ημερα λειτουργίας (φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)
Η δεύτερη ανάλογη κατασκευή πραγματοποιήθηκε στην BOERINGERIngelheimΕλλάς ΑΕ στο Κορωπί. Ο προς διαμόρφωση χώρος έχει έκταση 8 στρ. και ο σκοπός διαμόρφωσης είναι η ημερήσια κατανάλωση 40 m3 ύδατος του βιολογικού καθαρισμού της εγκατάστασης.HTOΠΙΟΔΟΜΗ ανέλαβε την κατασκευή στα συστήματα διαχείρισης του νερού και την υπεδάφια άρδευση και εγκατάσταση πρασίνου στον χώρο. Στο πρώτο τμήμα συνεργαστήκαμε και με τον συνάδελφο Ιωάννη Γρύλλη  


ο χωρος προ της παρεμβασης (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Εκεί δημιουργήσαμε πέρα από τις απαιτούμενες υδραυλικές διατάξεις  έναν υγρότοπο (wetland) έκτασης  περίπου 200 m2 και μέγιστου βάθους 0,9m. Ο υγρότοπος (wetland) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας νερού με τη χρήση νερού, φυτών, ζώων και μικροοργανισμών. Αποτελείται από δύο λίμνες- λεκάνες.  Η  πρώτη που είναι χώρος και επεξεργασίας βάθους περίπου 90 εκατοστών με ένα μέτρο  όπου  την πληρώσαμε με άμμο και βότσαλο 
Προετοιμασία εγκατάστασης λιμνης ενω παραλληλα διακρινονται οι αγωγοί υπεδάφιάς αρδευσης  (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Σε αυτήν την πρώτη δεξαμενή που πληρώθηκε με βότσαλο και φυτεύτηκε   δεχόμαστε αρχικά το νερό από τον βιολογικό όπου γίνονται οι βιολογικές επεξεργασίες  και από εκεί μεταφέρεται στην δεύτερη  Η λίμνες καλύφθηκαν με βράχους εξωτερικά, βότσαλο και άμμο εσωτερικά ενώ τοποθετήσαμε και τα απαραίτητα στεγανωτικά υλικά στον πυθμένα με την αναγκαία  διάταξη προστασίας τους και βρίσκονται υπό συνεχή κατάκλυση .
Διαστρωση υλικών στην λίμνη    (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Φυτεύτηκαν και οι δύο με υδροχαρή φυτά  που μεταφέρουν  οξυγόνο στην περιοχή του υδροστρώματος, συμβάλλουν στην διευκόλυνση της κίνησης των προς επεξεργασία νερών μέσα στις λεκάνες. Επιπρόσθετα η βιομάζα που αναπτύσσεται πάνω από την επιφάνεια του νερού, εμποδίζει την διέλευση του φωτός αποτρέποντας την ανάπτυξη αλγών σε αυτές.
Αμεσως μετα την φυτευση και την πλήρωση  (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Τα φυτά που κυρίως χρησιμοποιήσαμε  είναι  οι ίριδές, οι κάλθες, οι κοινές καλαμιές, οι τύφες,τα  άκορους. τα βούρλα  τα Κάρεξ, νούφαρα κ.α. Όλο το νερό που μπορούν να δεχθούν οι λίμνες διοχετεύεται στο υπεδάφιο σύστημα άρδευσης που κατασκευάστηκε , μαζί με  κατάλληλες αποστραγγίσεις δημιουργώντας ένα χώρο πρασίνου οκτώ στρεμμάτων  περισσοτερο φωτογραφικό υλικό στην Αναρτηση για το έργο. 
Μια εβδομα  μετα την φυτευση και την πλήρωση  (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Οι εργασίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές σήμερα αφού οι υδάτινοι πόροι της Ελλάδος  υπόκεινται όλο και περισσότερο σε πιέσεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς τους και τη λειψυδρία. Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή, οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και η ξηρασία θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των γλυκών υδάτων που απαιτούνται για την αστική ανάπτυξη, την βιομηχανία  και την γεωργία που παράγει την αναγκαία τροφή.
Η διασφάλιση της ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων, ειδικά στην γεωργία, θα μπορούσε να μειώσει την άντληση από τις υδατικές αρχές και τα υπόγεια ύδατα., Η συχνότητα και η ένταση των ξηρασιών και ο περιβαλλοντικός και οικονομικός τους αντίκτυπος έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι ξηρασίες του καλοκαιριού του  2007-2008  μπορούν να απεικονίσουν περαιτέρω το μέγεθος της οικονομικής ζημίας
Το ανακτημένο νερό (αστικά λύματα και βιομηχανικά  που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδα αποκατάστασης) πλέον με την νέα νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση  κήπων , καλλιεργειών τροφίμων, καλλιεργειών μεταποιημένων τροφίμων και καλλιεργειών που δεν αφορούν τρόφιμα.
 Κωνσταντίνος Τατσης 
     ΜSc Γεωπόνος 



ΠΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ «ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ» ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΩΝ

$
0
0

ΠΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ «ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ» ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΩΝ


του Δρς Αλέξανδρου Στεφανάκη*
Η εξόρυξη και ανάκτηση πετρελαίου είναι μια κοστοβόρα και υψηλής τεχνικής δυσκολίας διαδικασία. Με την άντληση πετρελαίου, ένα μίγμα με αναλογία έως και 10:1 νερού προς πετρέλαιο έρχεται στην επιφάνεια, από το οποίο το πετρέλαιο διαχωρίζεται με μια σειρά φυσικοχημικών διεργασιών. Όπως γίνεται αντιληπτό, κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται σε ημερήσια βάση πολύ μεγάλοι όγκοι υγρού αποβλήτου, του επονομαζόμενου νερού παραγωγής (ΝΠ). Το ΝΠ είναι ένα απόβλητο ρυπασμένο με πετρελαϊκούς υδρογονάνθρακες, για το οποίο απαιτείται κατάλληλη επεξεργασία πριν τη διάθεσή του σε έναν τελικό αποδέκτη, κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τεχνικές προκλήσεις λόγω των τοξικών και ανόργανων ρύπων σε αυτό. Στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, το ΝΠ αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό κόστος στην όλη εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου, η διαχείριση του οποίου επηρεάζει και το εκάστοτε κόστος παραγωγής πετρελαίου.
Η παραδοσιακή και ευρέως εφαρμοζόμενη μέθοδος διαχείρισης του ΝΠ είναι η επανέγχυσή του μέσω βαθιών πηγαδιών στους υπόγειους ταμιευτήρες πετρελαίου για διάφορους λόγους (πχ για τη διατήρηση της πίεσης). Η διάθεση αυτή σε βάθη που μπορεί να ξεπερνούν και τα 2 χλμ απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Διάφορες χημικές/μηχανικές μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί για την επεξεργασία του ΝΠ, οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης και συχνές βλάβες. Συνεπώς, στη βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχει η ανάγκη για νέες αξιόπιστες, οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές τεχνολογίες ώστε να αντικαταστήσουν τη μηχανική επεξεργασία και την επανέγχυση μέσω βαθιών πηγαδιών.
Τα τελευταία χρόνια, η πράσινη τεχνολογία των Τεχνητών Υγροβιότοπων (ΤΥ) εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά για την επεξεργασία βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, ως συνέχεια της αποδεδειγμένα υψηλής τους ικανότητας επεξεργασίας οικιακών και αστικών υγρών αποβλήτων. Η βιομηχανία πετρελαίου είναι ένας τομέας όπου η τεχνολογία των ΤΥ αναπτύσσεται σταδιακά, καθώς μπορεί να προσφέρει μια αποτελεσματική, οικονομική και οικολογική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης του ΝΠ.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εφαρμογής των ΤΥ σε μεγάλη κλίμακα παγκοσμίως βρίσκεται στα νότια της αραβικής χερσονήσου στην περιοχή των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της ερήμου του Ομάν, όπου κατασκευάστηκε και λειτουργεί από τη γερμανική εταιρεία Bauer μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ΤΥ στον κόσμο για την επεξεργασία ΝΠ. Η θερμοκρασία στην περιοχή αυτή της ερήμου μπορεί να ξεπεράσει το καλοκαίρι τους 50˚C κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τον χειμώνα μπορεί να πέσει και στους 5-6˚C τις νυχτερινές ώρες. Η πρώτη φάση αυτού του συστήματος ξεκίνησε το 2010 με την επεξεργασία 45.000 m³/ημέρα. Το 2015 η χωρητικότητα αυξήθηκε στα 115.000 m³/ημέρα (ή περίπου 700.000 βαρέλια/ημέρα), ενώ εντός του 2019 ολοκληρωνεται πλέον και η τρίτη φάση, που θα αυξήσει την χωρητικότητα στα 175.000 m³/ημέρα. Το τωρινό σύστημα ΤΥ καταλαμβάνει 3,6 εκατ. στρέμματα, έκταση ισοδύναμη με 640 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ επιπλέον 1,2 εκατ. θα προστεθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Ο ΤΥ είναι φυτεμένος με 5 ενδημικά είδη καλαμιών, ενώ πάνω από 3 εκατ. ρίζες φυτεύθηκαν αρχικά. Το ΝΠ έχει συγκέντρωση υδρογονανθράκων που μπορεί να φθάσει και τα 1000 ppm. Το πρώτο στάδιο επεξεργασίας είναι ο διαχωρισμός και η ανάκτηση του περιεχομένου πετρελαίου με μονάδες υδροκυκλώνων, χωρίς χρήση ενέργειας ή χημικών. Μετά την ανάκτηση, το ΝΠ με υπολειπόμενη συγκέντρωση υδρογονανθράκων έως και 100 ppm οδηγείται βαρυτικά στις κλίνες του ΤΥ μέσω ενός μακριού καναλιού διανομής. Η τελική επεξεργασμένη εκροή του ΤΥ έχει σχεδόν μηδενική συγκέντρωση πετρελαίου (<0.5 mg/L) και διοχετεύεται πάλι βαρυτικά σε μια σειρά από λίμνες εξάτμισης με σκοπό τη συλλογή αλατιού, λόγω της υψηλής της αλατότητας του νερού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες άλλες βιομηχανικές διεργασίες πχ ως καταλύτης.
Το σύστημα αυτό έχει μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποσότητα του ρυπασμένου ΝΠ που επανεισάγεται στους υπόγειους ταμιευτήρες. Ολόκληρη η εγκατάσταση λειτουργεί με βαρυτική ροή, δηλαδή χωρίς χρήση αντλιών εκμεταλλευόμενη την υπάρχουσα πίεση στον αγωγό εισροής, με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας για τις διεργασίες επεξεργασίας και ελάχιστη κατανάλωση ορυκτών πόρων για τη λειτουργία της. Αυτό μεταφράζεται σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων και κόστους, καθώς και σε εξίσου σημαντικά μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (>99%) σε σύγκριση με την προηγούμενη πρακτική της επανέγχυσης μέσω βαθιών πηγαδιών. Το αποτέλεσμα αυτού του έργου είναι η σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ολόκληρου του πεδίου εξόρυξης πετρελαίου. Η εγκατάσταση αυτή εκτιμήθηκε ότι συμβάλλει από μόνη της κατά 4.3% στην Εθνικά Καθορισμένη Πρόθεση Συνεισφοράς του Ομάν για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 2%.
Οι τεχνητοί υγροβιότοποι με τα διαφορετικά είδη καλαμιών είναι πλέον μια πολυκαλλιέργεια που ενισχύει την ανθεκτικότητα και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Το σύστημα των υγροβιότοπων και των λιμνών δημιούργησε έναν νέο πολύτιμο βιότοπο στη μέση της ερήμου, που πλέον έχει ενσωματωθεί και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τοπικού περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εγκατάσταση χρησιμοποιούν χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά για ανάπαυση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μεταξύ Ασίας και Αφρικής,ενώ πάνω από 120 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Μελέτες δε που έγιναν επιτόπου έδειξαν ότι η παρουσία του όλου συστήματος τεχνητών υγροβιότοπων μειώνει τη θερμοκρασία μέχρι και 10˚C σε μια απόσταση μέχρι και 500 μέτρα περιμετρικά της εγκατάστασης, αποδεικνύοντας ότι τα φυσικά συστήματα επεξεργασίας έχουν θετική επίδραση και στο μικροκλίμα της περιοχής όπου κατασκευάζονται.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάδειξης της εγκατάστασης αυτής ως ένα πρότυπο κυκλικής οικονομίας, εφαρμόζεται επίσης και επαναχρησιμοποίηση της επεξεργασμένης εκροής τοπικά για άρδευση καλλιεργειών. Η συνολικά αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε πρώτη φάση στα 220.000 στρέμματα, με πάνω από 40.000 φυτά, με απώτερο σκοπό όλη η εκροή να χρησιμοποιηθεί για άρδευση σταδιακά αντί των λιμνών εξάτμισης. Διαφορετικά είδη φυτών ανθεκτικών σε αλατότητα εξετάζονται ως προς την ικανότητα ανάπτυξης υπό τις δεδομένες συνθήκες (κλίμα της ερήμου, νερό με σχετικά υψηλή αλατότητα). Βασικό κριτήριο είναι είναι η δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης του τελικού προϊόντος από τα φυτά, πχ. για την παραγωγή ξύλου και κεριού μελιού, για χρήση ως ανεμοφράχτες, παραγωγή φαρμάκων (ακακίες, καζουαρίνα, ευκάλυπτοι), παραγωγή χόρτων κτηνοτροφίας, βαμβάκι (κλωστοϋφαντουργία) καθώς και παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως κόμμι γκουάρ, καστορέλαιο (ελαιοκράμβη, καστορόδεντρα, αρμυρίθρες). Την ίδια στιγμή, η βιομάζα που παράγεται από τα καλάμια χρησιμοποιείται ήδη για την παραγωγή κομπόστ, που αξιοποιείται στο αρδευτικό πεδίο, κλείνοντας έτσι τον κύκλο παραγωγής και διάθεσης αποβλήτων κάθε είδους σε όλη την εγκατάσταση.
Η συνολική επίδοση του συστήματος αυτού επιβεβαιώνει εμφατικά τον βιώσιμο χαρακτήρα αυτής της πράσινης τεχνολογίας. Η οικολογική αυτή μέθοδος επεξεργασίας αποτελεί πρότυπο βιομηχανικής οικολογίας και κυκλικής οικονομίας, ενός μοντέλου ανάπτυξης όπου ελαχιστοποιείται η παραγωγή αποβλήτων και μεγιστοποιείται η προστιθέμενη αξία από την αξιοποίηση όλων των παραπροϊόντων. Η τεχνική και περιβαλλοντική επίδοση της εγκατάστασης αυτής την έχει καταστήσει σημείο αναφοράς για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και την παγκόσμια περιβαλλοντική κοινότητα. Μεταξύ των βραβείων που έχουν απονεμηθεί στο έργο είναι και το Global Water Award το 2011 από τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Το υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας και εξαιρετικά αξιόπιστο σύστημα ΤΥ στο Ομάν παρέχει μια καθαρή τελική εκροή, ενώ μετέτρεψε την προηγούμενη ξηρή και άνυδρη έρημο σε ένα νέο οικοσύστημα. Η εγκατάσταση αυτή αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τα φυσικά συστήματα επεξεργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για τις πιο απαιτητικές βιομηχανικές εκροές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία των Τεχνητών Υγροβιότοπων μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, όπου το κλίμα είναι επίσης ιδιαίτερα ευνοϊκό, δίνοντας μια οικονομική και οικολογική λύση στο πρόβλημα της επεξεργασίας και διαχείρισης αστικών αποβλήτων και όχι μόνο σε μικρομεσαίους, απομακρυσμένους, ορεινούς, νησιωτικούς και άλλους οικισμούς.
*Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης 
Μηχανικός Περιβάλλοντος, M.Sc. Ph.D.
Bauer Nimr LLC, Muscat, Oman
Bauer Resources GmbH, Schrobenhausen, Germany
German University of Technology, Muscat, Oman
πηγη http://greenagenda.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%BF/?fbclid=IwAR1IcsFUI_Ur1xp9MGE56wDJc-MK_cb7-KuvgIKxrm6a4D07bJ-vBq4tLZQ


ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ;

Δημιουργήσετε μια λίμνη με υδρόβια φυτά σε εσωτερικό χώρo


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΗΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ

$
0
0
Ακόμα ένα βραβείο προστέθηκε στη λίστα των διακρίσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Αυτή τη φορά ήταν το πάρκο του που τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Κήπου(European Garden 2018/2019), στην κατηγορία καινοτόμου σύγχρονου σχεδιασμού πάρκου ή κήπου.

Μεταξύ των άλλων βραβευθέντων πάρκων και κήπων στα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κήπων, τα οποία απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή στη Γερμανία στις 7/9, συγκαταλέγονται τα Kew Gardens στο Λονδίνο, το project Parkstadt Süd στην Κολωνία, ο Κήπος της Ninfa στην Ιταλία, το Kasteeltuinen Arcen στην Ολλανδία και το Απόθεμα Βιόσφαιρας του Spreewald στη Γερμανία.
Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κήπων απονέμονται κάθε χρόνο από το 2010 από το European Garden Heritage Network (EGHN) και έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς των κήπων και τοπίων της Ευρώπης, να προωθήσουν τη σύγχρονη κηπουρική και να υποστηρίξουν τη διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών. Το δίκτυο τους αριθμεί 190 πάρκα και κήπους σε 14 χώρες.
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι ένα πάρκο 210 στρεμμάτων, με περισσότερα από 1.400 δέντρα και 300.000 θάμνους, ένα ζωντανό εργαστήριο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ταυτόχρονα ένας χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Έχει σχεδιαστεί ως σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου και σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη.
πηγη:http://greenagenda.gr

ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

$
0
0

 
ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ 
            Πάρα πολλές φορές το μητρικό έδαφός  που υπάρχει στον κήπο  η ακόμα και αυτό που έχει έρθει σαν συμπλήρωμα είναι ιδιαίτερα συνεκτικό και δεν αποστραγγίζει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες για τα φυτά μας και τους χλοοτάπητες  Άλλες λύσεις που βοηθούν είναι  η βελτίωση της αναλογίας κοκκομετρίας του εδάφους με συμπλήρωση άλλου εδάφους όπως άμμου, η προσθήκη οργανικής ουσίας, διαφόρων υλικών όπως περλίτη, ελαφρόπετρα κ.α. H δημιουργία δικτύου αποστράγγισης  λύνει  τις δυσκολότερες καταστάσεις. 
Στο παρακάτω άρθρο θα δοθούν απλές οδηγίες για κατασκευή συστήματος αποστράγγισης.
             Η αποστράγγιση χρησιμεύει για την απομάκρυνση του νερού από τα στρώματα του εδάφους, με σκοπό την  βελτίωση ανάπτυξη των φυτών  ακόμα και την προστασία  των δομικών στοιχείων ενός κήπου η κοντινών  που έρχονται σε επαφή με  το έδαφός. Αποτελείται από ένα σύστημα φίλτρων και αγωγών με σκοπό την επίτευξη του σκοπού της. Επίσης για τους ίδιους σκοπούς βοηθά η βελτίωση της αναλογίας κοκκομετρίας του εδάφους με συμπλήρωση άλλου εδάφους όπως άμμου, η προσθήκη οργανικής ουσίας, διαφόρων υλικών όπως περλίτη, ελαφρόπετρα κ.α..
 Πολλές φορές ακολουθούμε σχήματα για να έχουμε την βέλτιστη αποστράγγιση όπως:

  • 1.Αποστραγγιση Ψαροκοκκαλο (γηπεδο Φυτειων Τοπιοδομη ΕΠΕ)
  •  ψαροκόκαλο όπου  μεταφέρουμε από συλλεκτήριους αγωγούς το νερό σε κεντρικό που τον φέρει σε φρεάτιο απαγωγής του
  • δακτυλιοειδούς αποστράγγισης όπου συλλέγουμε το νερό στην περίμετρο δομικού στοιχείου όπως ενός δαπέδου, κτηρίου  και το απομακρύνουμε ώστε να μην δημιουργεί θέμα σε αυτό .

Πρακτικά  κάθε φορά σχεδιάζουμε τον πιο δόκιμο τρόπο να μεταφέρουμε νερό από το έδαφος  ώστε  αυξηθεί η επιφάνεια αποστράγγισης και να το επαναχρησιμοποιούμε ή να απάγουμε στον κοντινότερο αποδέκτη




2. Καναλι με τον Αγωγο αποστραγγισης σε μικρό κηπο (Τοπιοδομη ΕΠΕ)

Πως σχεδιάζουμε?
Επιλέγουμε το σημείο εκτόνωσης Αυτό όπως αναφέραμε παραπάνω μπορεί να είναι σημείο συλλογής και επανάχρησης, να δημιουργήσουμε ένα βόθρο,   και από ‘κει με άντληση να μεταφέρεται σε κάποιο δίκτυο όμβριων. Στο σημείο εκτόνωσης πρέπει να βρίσκεται και το χαμηλότερο σημείο του αγωγού αποστράγγισης. Αν έχουμε πρανές η  φυσική κλίση αυτό είναι εύκολο ακολουθώντας την κλίση Αν όχι ο αγωγός πρέπει να έχει κλίση.
3.Ο ιδιος αγωγός και πληρωμενος με σκυρο Οικία στην Πεντέλη ( (Τοπιοδομη ΕΠΕ)
 Επιλέγουμε το Ψηλότερο σημείο όπου θα φτάσει ο αγωγός. Ώστε να σχεδιαστεί η βέλτιστη κλίση Έτσι αν έχουμε απόσταση ψηλότερου από σημείο εκτόνωσης 100 μέτρα και έχουμε δυνατότητα να έχουμε  καλή κλίση λόγο πραγματικής στάθμης εδάφους ή ύπαρξη αποδέκτη σε χαμηλότερο σημείο το σχεδιάζουμε πχ με 1% κλίση, έχουμε διαφορά υψομέτρου ένα μετρό(1μέτρο) Αν δεν έχουμε αυτήν την δυνατότητα οριακά σχεδιάζουμε κατ ελάχιστό 0,5%    οπότε το σκάμμα πρέπει να έχει, σταθερή κλίση 0,5% και συνολική υψομετρική ελάχιστη διαφορά μισού μέτρου .
4. Η πρωτη στρωση με ψιλο βοτσαλάκι στη  βάση (Τοπιοδομη ΕΠΕ)




Πως Κατασκευάζουμε?
5. Τοποθέτηση αγωγου πανω από το βοτσαλάκι (Τοπιοδομη ΕΠΕ)
               Στην χάραξη που έχουμε πραγματοποιήσει δημιουργούμε το ανάλογο σκάμα. Οι διαστάσεις του κυμαίνονται Το πλάτος είναι από 30 εκατοστά και το βάθος κυμαίνεται από την κλίση και με ελάχιστο τα 40 εκατοστά στο ανώτατο σημείο. 
6.Ο αγωγός τυλιγμενος με γεωυφασμα(Τοπιοδομη ΕΠΕ) 
 Διαστρώνουμε γεωυφάσμα στον πυθμένα του σκάμματος στην περίπτωση που το έδαφος αποτελείται από λεπτόκοκκα υλικά.(άργιλος πηλός) Όσο πιο λεπτόκοκκη είναι η σύνθεση του εδάφους τόσο πιο εύκολα το έδαφος μπορεί να εκπλυθεί από τη ροή του νερού και να εισχωρήσει μέσα στο αποστραγγιστικό σύστημα, βουλώνοντάς το σταδιακά. Το γεωύφασμα λειτουργεί ως φίλτρο σε αυτή την περίπτωση. Αν το έδαφος δεν είναι λεπτόκοκκο τότε το στάδιο αυτό μπορεί να παραληφθεί.
             Έπειτα  δημιουργούμε ένα  στρώμα χαλικιού στον πυθμένα.(Εικόνα 4) Με το χαλίκι αυτό διαμορφώνεται βασικά το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα πατήσει ο αποστραγγιστικός σωλήνας-αγωγός. Οι βασικές κλίσεις δίνονται σ’ αυτό το στάδιο.
            Τοποθετούμε  αποστραγγιστικό σωλήνα με κλίση >0,5%.Αν  είναι μικρού μεγέθους η κατασκευή, θα μπορεί να είναι μόνο με βότσαλα η σκύρο χωρίς αγωγό.  Ο αποστραγγιστικός σωλήνας είναι διάτρητος φέροντας στρογγυλές οπές ή σχισμές στην επιφάνειά του. Αν δεν υπάρχει φίλτρο προστασίας από την έκπλυση του εδάφους πάνω και κάτω από το χαλίκι, τότε κρίνεται αναγκαίο να επενδυθεί ο σωλήνας με γεωύφασμα που θα φιλτράρει το νερό από το χώμα στο μέλλον.(Εικόνα 7) 


7. Τοποθετηση γεωυφάσματος γυρω από τον σωλήνα (Τοπιοδομη ΕΠΕ)
Ο σωλήνας αποστράγγισης συλλέγει το νερό και το οδεύει στο ή στα σημεία εκτόνωσης. Μπορεί να είναι πλαστικός, τσιμεντένιος ή από οπτή γη (κεραμικός). Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικοί σωλήνες από PVC, οι οποίοι μάλιστα είναι και εύκαμπτοι, για να μπορούν να στρίβουν χωρίς τη βοήθεια ειδικών γωνιακών τεμαχίων. Επιπλέον υπάρχουν και διαβαθμίσεις τόσο σε διάμετρο όσο και σε ανθεκτικότητα σε καταπόνηση και βάρος επιχώσεων που εξαρτάται από το βάθος του σκάμματος ή αλλιώς από το ύψος της επίχωσης.
Παράλληλα υπάρχουν ειδικά τεμάχια (ταφ, τάπες στα όρια που διευκολύνουν πολύ στην εργασία μας Το μέγεθος του σωλήνα εξαρταται από το συνολικό μήκος, την πυκνότητα των αγωγών και την επιφάνεια από όπου θα  καλύψουν. έτσι υπολογίζοντας το νερό που θεωρητικά θα δεχθούν σε μια ακραία βροχόπτωση πχ 100mm και έχουμε μια έκταση ενός στρέμματος. Το νερό που θα πρέπει να δεχθεί και μεταφέρει είναι εκατό κυβικά. με μια καθυστέρηση  και αρκετές απώλειες λόγο απορρόφησης και θα επιλέξουμε έναν αγωγό  Φ 200   που υπέρκαλυπτει τις αναγκές αν υπολογίσουμε και την απορρόφηση του εδάφους 
Αποστραγγιστικό δακτυλιοειδες  (Τοπιοδομη ΕΠΕ)

        Αν το δίκτυο έχει σημαντικό μήκος είναι απαραίτητα φρεάτια ελέγχου και καθαρισμού. Μέσω αυτών μπορεί να τοποθετηθεί το ειδικό εργαλείο απόφραξης σε περίπτωση που έχει βουλώσει ο σωλήνας αποστράγγισης.
           Πληρωνουμε το σκάμμα με το χονδρόκοκκο υλικό που προτιμούμε (βότσαλο, σκύρο).που λειτουργεί τόσο ως στρώμα σταλάγματος όσο και ως φίλτρο εδάφους. Είναι δε «φιλτροσταθής»  [Φιλτροσταθή ονομάζονται όλα εκείνα τα κοκκομετρικά μίγματα που είναι αναμεμειγμένα σύμφωνα με τον κανόνα φίλτρου του Terzaghi. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα η διάμετρος των κόκκων του 15% της συνολικής μάζας του μίγματος δεν πρέπει να υπερβαίνει το τετραπλάσιο της διαμέτρου των υπολοίπων κόκκων του 85%. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να φιλτραρισθεί επιτυχώς το έδαφος].
         Αν θέλουμε το νερό να  απορροφηθεί μόνο προς μια κατεύθυνση  θα πρέπει να τοποθετήσουμε φύλλο όπως πολυαιθυλενίου με επικάλυψη γεωυφάσματος(αντιριζική μεμβράνη)και ετσι προστατεύουμε το σημείο και από το ριζικό σύστημα .  Είναι σημαντικό τα κάθετα φύλλα αποστράγγισης να καταλήγουν στο στρώμα σταλάγματος (χαλίκι) ώστε το νερό μέσω αυτού να καταλήγει στον αγωγό αποστράγγισης.

     ¨Οταν τοποθετούμε το γεωύφασμα αφηνουμε απάνω από το σκάμμα(εικόνα 2)  και κανουμε διάστρωση  του γεωυφάσματος  και πάνω από το χαλίκι. Αυτό κρίνεται αναγκαίο μόνο στην περίπτωση που δεν έχουμε φιλτροσταθή επικάλυψη του αγωγού αποστράγγισης και το υλικό επιχώσεως είναι λεπτόκοκκο.
πληρωση σκάμματός με βοτσαλάκι (Τοπιοδομη ΕΠΕ)
       Τέλος κάνουμε επίχωση του ορύγματος σε στρώσεις με τμήμα του χώματος που αφαιρέθηκε κατά τις εργασίες εκσκαφής. Η σε στρώσεις επίχωση βοηθάει στο να μην καταπονείται το σύστημα αποστράγγισης κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών της. Παράλληλα εκμηδενίζει σχεδόν τον κίνδυνο τραυματισμού της στεγανωτικής στρώσης των τοιχίων.
Συστημα δομησης χωματός και αποστραγγισης ομβρίων της GREEN BLU
          
Μικρός βόθρός ομβρίων 
Μπορεί να τοποθετηθεί και δίκτυο αγωγών αποστράγγισης που θα συνδέεται μεταξύ τους και θα παροχετεύει το νερό σε επιλεγμένα σημεία στην περίμετρο του έργου, όπου βρίσκεται ο δακτυλιοειδής αγωγός αποστράγγισης. Κατά συνέπεια η εκτόνωση της επιφανειακής αποστράγγισης μπορεί  να γίνεται και υψηλότερα από τον δακτυλιοειδή αγωγό μέσα στο στρώμα αποστράγγισης (βότσαλο).
Κωνσταντίνος Τατσης 
ΜScΓεωπόνος 

Πηγές::

  • https://blog.fantasticgardeners.co.uk/how-when-to-install-a-garden-drainage-system/
  • https://www.dummies.com/home-garden/gardening/how-to-deal-with-drainage-problems-in-the-garden/
  • «Οικοδομική ΙΙ» Εκδόσεις Βιβλιοθήκη Δομικών Κατασκευών. Επιμέλεια: Ε. Μηλιωρίτσας

Το δέντρο

$
0
0


Μ. Καπάνταης 
Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                     
τ. Δ/ντης Πρασίνου



ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ 
         Πριν από λίγες ημέρες, στις 21 Μαρτίου, ήταν η παγκόσμια ημέρα Δασών. Η ημέρα που αφορά τη ζωή στον πλανήτη, αλλά η ημέρα αυτή πέρασε στα ψιλά, παρόλο που έπρεπε να ήταν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για το θέμα αυτό και τον εορτασμό ασχολήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, οι Δασικές Υπηρεσίες, το ΓΕΩΤΕΕ  και κάποιοι συναφείς φορείς. Δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψη μου,για το αν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις από τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την ημέρα αυτή. Ενδεικτικά για το μέγεθος και την κρισιμότητα του θέματος αναφέρω την αφίσα της πόλης του Τορόντο στον Καναδά.

Εικόνα 2. Αφίσα της πόλης του Τορόντο για την παγκόσμια ημέρα δασών

        Η επιστήμη δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των φυσικών μας πόρων αποτελούν σαφή συμπτώματα του γεγονότος, ότι περνάμε τα όρια της ανθεκτικότητας του πλανήτη. Πρώτο θέμα στην επικαιρότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των θανάτων από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας όπως αναφέρει εκτενώς ο ξένος τύπος.Περισσότεροι από 12 000 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν από κύματα καύσωνα, όπως αναφέρεται στην Ισπανία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 16.000 Έλληνες τον χρόνο «Χτυπάει» καρδιά, αγγεία και πνεύμονες και προκαλεί εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως (Πηγή: Protagon.gr). 
     Δέος προκαλούν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που έκανε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, σύμφωνα με τα οποία το 2015 έχασαν τη ζωή τους 16.431 Έλληνες λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ευρώπη ξεπερνά τις 790.000. Οι περισσότεροι κατέληξαν από παθήσεις που προκαλεί η μόλυνση του αέρα στο καρδιαγγειακό σύστημα, με πιο συχνές αιτίες το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Ωστόσο, σημαντικός είναι και ο αριθμός των νεκρών από σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων. (Πηγή: Protagon.gr).
     Στις πόλεις, η επίδραση "της θερμικής νησίδας"παράγει θερμοκρασίες έως 12 °C υψηλότερη από ό, τι στις γειτονικές περιοχές με λιγότερα κτίρια. Οι θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 0,85 ° c και η Μεσόγειος αυξήθηκε κατά 1,3 ° C.Με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη, η επιβίωση της κάθε μορφής ζωής είναι δύσκολη με κίνδυνο τον αφανισμό της. Επί πλέον στις πόλεις οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακόμη χειρότερες από την ύπαιθρο. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην Αθήνα και τον Πειραιά, σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας, τα αντίστοιχα ποσοστά πρασίνου είναι 2,4% και 1%, το  μέλλον είναι αβέβαιο. Η εξέλιξη του ανθρώπου συνεπάγεται και απομάκρυνση του από τη φύση, με κορύφωση τη διαβίωση του στις πόλεις.

«Αν ήξερα ότι ο κόσμος τελειώνει αύριο, σήμερα θα ήθελα να φυτέψω ένα δέντρο»
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1929-1968), υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών 
 

 Εικόνα 3. Επιβίωση του δέντρου στις αφιλόξενες αστικές συνθήκες




Τα οφέλη από τις ιδιότητες του δέντρου

Υπάρχει τρόπος να αντιστραφούν οι συνθήκες αυτές ;
Πως;
Το δέντρο και το πράσινο γενικά είναι: πηγή ευημερίας.  
               Τα δέντρα δροσίζουν τον περιβάλλοντα αέρα, προστατεύοντας τις επιφάνειες από τον ήλιο και δροσίζουν  απελευθερώνοντας υγρασία με την εξατμισοδιαπνοή. Επιπλέον, τα φύλλα του δρουν ως φίλτρα ικανά να συγκρατούν και να αφομοιώνουν ρύπους από τον αέρα  και να αποφέρουν αυτά τα δύο μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη.Μερικά από αυτά τα οφέλη του δέντρου και των πράσινων επιφανειών περιλαμβάνουν:
  • Η δέσμευση του άνθρακα. Τα δέντρα, όπως και το φυτικό βασίλειο, χρησιμοποιεί ως πηγή τον άνθρακα, με το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) για να εκτελέσουν την φωτοσύνθεση και να συνθέσουν τα δικά τους θρεπτικά συστατικά, επειδή είναι αυτότροφοι οργανισμοί. Αποτέλεσμα, τα φυτά έχουν την ικανότητα να αφαιρέσουν μεγάλες ποσότητες CO2 από την ατμόσφαιρα, ένα αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στις πόλεις η συγκέντρωση του CO2 που εκπέμπεται είναι αρκετά υψηλή, λόγω της μεγάλης ανθρώπινης δραστηριότητας, όπου τα οχήματα είναι οι κύριες πηγές εκπομπής.
  •  Η παραγωγή οξυγόνου.Επίσης, λόγω της φωτοσύνθεσης και ως προϊόν αντίδρασης, παράγεται αέριο: οξυγόνο (O2), ένα άλλο ουσιαστικό στοιχείο για τους ζωντανούς οργανισμούς
  • Περιορισμός της ρύπανσης. Τα φυτά δεν είναι μόνο σε θέση να αφαιρέσουν το CO2, αλλά επίσης ενεργούν ως μέσον απολύμανσης, καθαρίζουν τον αέρα και από πολλές από αυτές τις ουσίεςπου μπορεί να καταστούν επιβλαβείς  για την ανθρώπινη υγεία, όπως είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), τα οξείδια του αζώτου (NOx), τα μικρά στερεά σωματίδια (PM10 και PM2.5), τα βαρέα μέταλλα, κ.λ.π.
  •  Φράγμα στους θορύβους.Έχει βρεθεί ότι το άλσος, αν είναι στρατηγικά σχεδιασμένο και βρίσκεται κοντά στις κύριες πηγές εκπομπής θορύβου, μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο το οποίο μειώνει αυτές τις ενοχλητικές μεταφορές κυμάτων  ήχου. Χάρη στην τυχαία διάταξη των κλαδιών είναι σε θέση να απομονώσει από αυτούς τους ήχους. Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι τα δέντρα παράγουν επίσης τους δικούς τους «θορύβους», όπως το κελάηδημα των πουλιών που τους δίνουν καταφύγιο, ή με τον άνεμο παράγεται το θρόισμα από τη μετακίνηση των φύλλων τους. Αλλά ποτέ δεν τολμάμε να χαρακτηρίσουμε αυτό ως μια ενόχληση.
  •  Η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Τα δέντρα έχουν τη δυνατότητα να φρεσκάρουνκαι να δροσίζουντον αέρα , αλλά η μεγάλη συμβολή τους είναι να βοηθήσουν στη μείωση του φαινομένου «θερμικής νησίδας» στις πόλεις. Ένα κορυφαίο πρόβλημα που είναι χαρακτηριστικό των Ελληνικών πόλεων, είναι η απουσία πρασίνου στους δημόσιους χώρους, που μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα τη νύχτα, μέσω της διαδικασίας της διαπνοής. Τα φυτά απορροφούν την ημέρα μεγάλο μέρος της ηλιακής ενέργειας και αντλούν νερό από τη γη, το οποίο αποδίδουν τη νύχτα από τα φύλλα στην ατμόσφαιρα ως υγρασία, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης της θερμικής νησίδας μειώνοντας την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που αποθηκεύουν και, ψυχραίνοντας την ατμόσφαιρα τη νύχτα με την υγρασία που αποδίδουν.

       Η «θερμική νησίδα» εμφανίζεται σε μεγάλες πόλεις λόγω της παρουσίας μεγάλων κτιρίων που επιβραδύνει την κίνηση των αερίων μαζών και ευνοεί τη ρύπανση. Αυτό, μαζί με την παρουσία των υλικών που απορροφούν καιεκπέμπουν θερμότητα (όπως το τσιμέντο ή την άσφαλτο, τα οχήματα, τα συστήματαθέρμανσης , τα συστήματα ψύξης, κ.λ.π.) έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία μέσα στην πόλη είναι ένα η μερικούς βαθμούς πάνω από αυτή η οποία θα αντιστοιχεί στη γεωγραφική της θέση.
Από την ιστοσελίδα Greenagenda.gr δανειζόμαστε ορισμένα στοιχεία από το άρθρο που δημοσίευσε «Ο αναγκαίος κλιματισμός μιας μεσογειακής πόλης»:
Η παρέμβαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και μεγάλες μεταβολές στις τοπικές κλιματικές (μικροκλιματικές) συνθήκες και την εμφάνιση μικροκλιματικών φαινομένων, όπως η αστική θερμική νησίδα. Οι επιπτώσεις του φαινομένου, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, είναι κυρίως η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας (π.χ. από τη χρήση κλιματιστικών), οι αυξημένες εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου και φυσικά η έκθεση της υγείας των ανθρώπων σε κίνδυνο. Κάποια από τα κύρια αίτια της εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η σημαντική απελευθέρωση θερμότητας από ανθρωπογενή δραστηριότητα (π.χ. χρήση μέσων μεταφοράς, κλιματιστικών), η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και αποθήκευση θερμότητας από τα δομικά υλικά (π.χ. μπετόν και άσφαλτο), η μειωμένη ταχύτητα των ανέμων και η έλλειψη πρασίνου. Με απλά λόγια, αυτό το φαινόμενο δημιουργείται από την παγίδευση υψηλών ποσών θερμότητας μέσα στην πόλη.
     Πώς όμως το πράσινο, δηλαδή η ύπαρξη δέντρων και άλλων φυτών μέσα στον αστικό ιστό, μετριάζει σημαντικά το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας;Σε μια απόπειρα ανάδειξης της σημασίας του αστικού πρασίνου στο μικροκλίμα μιας πόλης, ερευνητές και φοιτητές της Oμάδας Φυσιολογίας Kαταπονήσεων Φυτών του Tμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, χρησιμοποιώντας κάμερα θερμικής απεικόνισης, συνέβαλαν στην απεικόνιση της θερμοκρασίας περιοχών πλησίον πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Οι απεικονίσεις λήφθηκαν κατά τις μεσημβρινές ώρες μίας ημέρας (3/9/2018) κατά την οποία επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα.
      Τα φυτά σε ένα αστικό περιβάλλον έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία από το να θερμαίνει τα δομικά υλικά που συγκροτούν μία πόλη και να ψύχουν την περιοχή στην οποία φύονται μέσω της διαπνοής τους, δηλαδή της απώλειας νερού και θερμότητας σε μορφή υδρατμών μέσα από το φύλλωμά τους. Οι θερμικές απεικονίσεις (Εικόνα) δείχνουν ξεκάθαρα τη χαμηλή θερμοκρασία των δέντρων σε σύγκριση με αυτήν του αέρα και των δομικών υλικών αλλά και την αξιοθαύμαστη επίδραση των δέντρων στη μείωση της θερμοκρασίας των δομικών υλικών τα οποία σκιάζουν (μπλε βέλη) σε σύγκριση με τα ίδια υλικά όταν αυτά δεν σκιάζονται (κόκκινα βέλη). " 

 Εικόνα 4. Αριστερά: Συμβατικές απεικονίσεις των χώρων πλησίον πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Δεξιά: Οι θερμικές απεικονίσεις. Σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα των θερμικών απεικονίσεων, το σκούρο μπλε χρώμα δείχνει τη χαμηλότερη και το κίτρινο-λευκό την ψηλότερη θερμοκρασία. Η θερμοκρασία αέρα κατά τη λήψη ήταν περίπου 40οC (γκρίζο βέλος στη χρωματική κλίμακα). Οι πραγματικές θερμοκρασίες κάποιων υλικών στις φωτογραφίες (π.χ. μεταλλικές κατασκευές) είναι δυνατό να διαφέρουν από τις εικονιζόμενες λόγω ιδιοτήτων τους, που επηρεάζουν σημαντικά την εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας.


     Η τάση των ανθρώπων να συσσωρεύονται στις πόλεις με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό, η ραγδαία κτηριακή ανάπτυξη, το μεσογειακό κλίμα και η κλιματική αλλαγή (βλ. αύξηση θερμοκρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων) που βιώνουμε ειδικά στην περιοχή μας συντείνουν στη δυσμενή μεταβολή του αστικού κλίματος και επιβάλουν την άμεση λήψη μέτρων. Αδιαμφισβήτητα, τα παραπάνω θέτουν την ύπαρξη και διαχείριση του αστικού πρασίνου ως απαραίτητα εργαλεία για τον μετριασμό της μεταβολής του αστικού κλίματος.                                                                                                                               Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το μέγεθος των θετικών επιδράσεων του αστικού πρασίνου στον μετριασμό της αστικής θερμικής νησίδας είναι ανάλογο του επιπέδου διαχείρισής του. Η ορθολογική διαχείριση του αστικού πρασίνου προϋποθέτει τη σωστή ενημέρωση και θετική στάση των πολιτών, τον σχεδιασμό της από διεπιστημονικές ομάδες αποτελούμενες από προσοντούχους ειδικούς (γεωπόνους, αρχιτέκτονες τοπίου, δασολόγους, αρχιτέκτονες μηχανικούς κ.ά.), την εγκατάσταση και συντήρηση του αστικού πρασίνου από προσωπικό με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή και τεχνογνωσία και φυσικά νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την εγκατάσταση και διατήρηση των χώρων πρασίνου.                                                                                                                                       «Το αστικό πράσινο είναι αναγκαίο για τον κλιματισμό μιας πόλης. Το αστικό πράσινο είναι αναγκαίο για τον κλιματισμό μιας πόλης. Η ορθολογική του διαχείριση αποτελεί ένα βέλος στην φαρέτρα κατά των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αστικό επίπεδο και έτσι ένα καθοριστικό παράγοντα των κοινωνικο-οικονομικών μας δραστηριοτήτων κρίσιμο για την διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος».   
                            *Του δρα Ανδρέα Μ. Σαββίδη Επιστημονικού Συνεργάτη - Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο philenews.com
 Εικόνα 5. Δέντρο και αγροτικό περιβάλλον από την iστοσελίδα FriendsoftheUrbanForest

  • Επιπλέον, το αστικό πράσινο, τα δέντρα είναι μερικά από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που διατίθενται για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα στα κτίριά μαςκαι γενικότερα στις αστικές περιοχές μας.
  •  Καταφύγια βιοποικιλότητας. Μία από τις αρνητικές επιπτώσεις των πόλεων είναι ο κατακερματισμός των οικοτόπων, που επηρεάζουν την βιοποικιλότητα της περιοχής. Μια λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η δημιουργία των φυσικών διαδρόμων και χώρους, όπως πάρκα και κήπους, όπου μπορούν να εγκατασταθούν ταείδη του οικείου περιβάλλοντος. Οι Οικολογικοί διάδρομοι είναι περιοχές που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό της διευκόλυνσης της ελεύθερης διασποράς της άγριας πανίδας και χλωρίδας που συνδέουν διαφορετικές φυσικές περιοχέςγια την αντιμετώπιση του κατακερματισμού του βιότοπου.
  • Εμπλουτισμοί της πόλης.Τα δέντρα παρέχουν ομορφιά σε αστικές περιοχές. A priori μπορούμε να πιστεύουμε ότι η παροχή αυτή είναι η πιο επιφανειακή, αλλά ψυχολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η επαφή με τη φύση προάγει τη σωματική και συναισθηματική μας ευεξία.



 Εικόνα 6. Δέντρο και αγροτικό περιβάλλον από την ιστοσελίδα"Питомникдекоративныхкультур "Южный"  
  • Επίδραση στην εκπαίδευση.Αν θέλουμε η εκπαίδευση να μεταμορφώσει τον κόσμο, είναι πολύ πιθανό να επανεξετάσουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα, αλλά και τα περιβάλλοντα στα οποία εκπαιδεύονται οι μελλοντικές μας γενιές.Ακόμα περισσότερο, όταν θα ζουν κυρίως σε πόλεις όπου η αποσύνδεση με τη φύση είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις αγροτικές περιοχές. Το γεγονός ότι η παρατεταμένη παρουσία σε καταπράσινους χώρους είναι επωφελής για τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και για τη μάθηση θα πρέπει να μας κάνει να προβληματιστούμε για την ευρύτερη ενσωμάτωσή της και την παρουσία της στις πόλεις και ιδιαίτερα στα σχολικά κτίρια αλλά και στις αίθουσες διδασκαλίας .

Μία μελέτη δείχνει ότι η καλλιέργεια κοντά σε περιβάλλοντα που σχετίζονται με τη βλάστηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ψυχικής υγείας στην ενηλικίωση.                            
         Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Aarhus στη Δανία δείχνει ότι η ανάπτυξη κοντά σε περιβάλλοντα που σχετίζονται με τη βλάστηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ψυχικής υγείας στην ενηλικίωση. Επιπλέον, η επιστήμη υποδηλώνει ότι η μάθηση σε φυσικούς χώρους ως δάση μπορεί να έχει όχι μόνο θετικές στάσεις προς το φυσικό περιβάλλον, αλλά επίσης βελτιώνει τις διαπροσωπικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας, της ομαδικής εργασίας και απόκτηση γνώσης.  Άλλη μελέτη έχει αποδείξει ότι η ζωή κοντά στα δέντρα προσθέτει επτά έτη ζωής. Η παρουσία των δέντρων έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Τα παιδιά που ζουν κοντά σε ένα πάρκο είναι , κατά μέσο όρο,  πιο επιτυχημένα στο σχολείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη Σουηδία εφαρμόζεται η πρακτική ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα τετραγωνικό μέτρο της φύσης ανά μαθητή κοντά σε κάθε σχολείο. Αυτό διαφέρει αρκετά επειδή δεν συμβαίνει στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων στις πόλεις της χώρας μας.
  • Τα απόβλητά των δέντρωνκαι γενικά των φυτών δημιουργούν φυτικό έδαφος στα δάση και στα πάρκα, που διατηρεί την υγρασία και επιτρέπει τη βιολογική ζωή στην ίδια προτίμηση, για παράδειγμα, την επέκταση του τέταρτου Βασιλείου της φύσης, του μύκητα, μαζί με τα άλλα τρία, ορυκτά, ζωικά και φυτικά.


 Εικόνα 7. Δέντρο και φυσικό τοπίο


      Μπορούμε να πούμε με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα, ότι όλοι γνωρίζουν πόσο καλά που αισθανόμαστε με τα δέντρα και το πράσινο στις  πόλεις, στην ύπαιθρο και στα δάση. Δεν αισθάνεσαι το ίδιο όταν τα πόδια πατούν κάτω στο δρόμο, χωρίς βλάστηση και  βασιλεύει η ερήμωση στο τοπίο,  που κυριαρχείται από γκρίζα άσφαλτο και τα σκούρα χρώματα.
        Από την άλλη με τα δάση, τους άφθονους κήπους, με τα δέντρα που φυτεύτηκαν στους δρόμους, τα οποία μας προστατεύουν με τη σκιά τους και γλυκαίνουν τα αυτιά μας με τη μελωδία των πουλιών που τα κατοικούν. Αυτές οι διαφορές αντανακλώνται όχι μόνο στην άνεση και στην οπτική ομορφιά, αλλά στο ότι η βλάστηση έχει πολύ θετικά αποτελέσματα όπου και βρίσκεται. Στις πόλεις, μερικές φορές για ορισμένους αυτό  δεν είναι τόσο προφανές.
Λόγω των πολλών οφέλη από την ενσωμάτωση χώρων πρασίνου στις πόλεις έχει προκύψει μια νέα έννοια: η αναδιάταξη. Η επαναδημιουργία αποτελείται από μια σειρά δράσεων που συνεπάγονται μεταβολή στο περιβάλλον σε διάφορες κλίμακες, ανάλογα με το αν ένα κτίριο, ένας δρόμος, μια γειτονιά, ή ακόμα και μια ολόκληρη πόλη, με την ενσωμάτωση φυσικών στοιχείων της περιοχής, ενθαρρύνει την εμφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας.
 Εικόνα  8 . Από την ιστοσελίδα Sandrine Charlet . Η εξελικτική πορεία του ανθρώπου δείχνει ότι στην πόλη που διαβιεί, έχει ελαχιστοποιήσει γύρω του το φυσικό τοπίο.


Το δέντρο είναι κυρίαρχο στοιχείο του αστικού, αγροτικού και δασικού τοπίου
      Τα δέντρα είναι ξεχωριστά χαρακτηριστικά ενός τοπίου. Σε αντίθεση με τις στρατηγικές του σύγχρονου σχεδιασμού που βασίζονται στη σύντηξη των υποδομών με το τοπίο, μας επιτρέπουν να δώσουμε έμφαση σε αυτές τις υποδομές, δίνοντάς τους μια άλλη διάσταση, που μπορεί να γίνει αντιληπτή τόσο από το δρόμο όσο και από έξω: το μέγεθος του όγκου που ο δρόμος δεν μπορεί να κατέχει μόνος του. Με άλλα λόγια, οι δρόμοι με δέντρα που επικεντρώνονται στο δέντρο, δομούν το χώρο ενός τοπίου. Αυτό ισχύει και για την ύπαιθρο, αλλά είναι ιδιαίτερα εμφανές στις πόλεις, όπου οι όγκοι που δημιουργούνται, ποικίλλουν ανάλογα με το σχήμα των επιλεγμένων δέντρων και τον με τρόπο με τον οποίο είναι διατεταγμένα, για παράδειγμα, στη μέση του δρόμου ή στις πλευρές.
Αφορμή στάθηκαν τα παραπάνω, για να αναφέρουμε το δέντρο ως κυρίαρχο στοιχείο του τοπίου.
Το δέντρο, τα δέντρα, ο κύριος στο τοπίο.Θα ήταν αδιανόητο ένα πλανητικό περιβάλλον χωρίς αυτά, επειδή το δέντρο, εκτός από το να είναι συνεχής σύντροφός μας στη μεγάλη βιολογική περιπέτεια της επίγειας ζωής, είναι κάτι πολύ περισσότερο.


  Κάθε δέντρο είναι ένας διαφορετικός ρόλος στο τοπίο, πρώτο από όλα η υποστήριξη του. Ο ρόλος του, όχι πάντα, είναι η αισθητική...... μπορούμε να πούμε,  ότι είναι η  προσπάθεια μας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου για να αιχμαλωτίσουμε την ομορφιά των φυτών.
      Αυτό συμβαίνει και το επιτυγχάνουμε, όταν πρέπει να είμαστε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Συχνά για να εκχύλισμα της «αληθινής ομορφιάς» ενός δέντρου, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα κατάλληλο περιβάλλον, για να κυριαρχήσει η προφορά του.... 
     Τα δέντρα χτίζουν τη δυναμική του τοπίου. Αυτή είναι η αλληλεπίδραση με το χώρο που δείχνει την αξία του τοπίου, γιατί το ίδιο το δέντρο έχει μόνο έτσι την αισθητική αξία του.

 Εικόνα  9 . Μορφές δέντρων. Από την ιστοσελίδα Dendrologia Sobolewski.

Διαχείριση και φροντίδα του δέντρου

Δέντρα και πόλεις: «Διαχείριση για το παρόν, σχεδιασμός για το μέλλον»

     Όσον αφορά τις πόλεις μας, ιδιαίτερα την Αθήνα, η  «πράσινη κληρονομιά» χαρακτηρίζεται συχνά από φυτά που έχουν φυτευτεί πριν από αρκετές δεκαετίες (μερικά φυτά χρονολογούνται από τη δεκαετία της δημιουργίας του Εθνικού κήπου), ενώ  ορισμένα έχουν εγκλωβιστεί μέσα στον αστικό ιστό από την επέκταση της πόλεως. Η πλειοψηφία των δέντρων στους δρόμους και στα πάρκα είναι νεότερων πράσινων παρεμβάσεων. Η διαχείριση των παλιών και νεότερης ηλικίας δέντρων και η ανανέωσή τους, δημιουργεί πρόβλημα κυρίως μετά από πολυάριθμα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και που οδήγησαν στην πτώση αρκετών δέντρων με συνέπειες, ευτυχώς, σπάνια να είναι τραγικές. 
 Εικόνα10. Δέντροκαι αστικό τοπίο

   Είναι επομένως απαραίτητο να αναρωτηθούμε ποια θα είναι η τύχη των δέντρων μας και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε αστικά περιβάλλοντα, τα δέντρα υποβάλλονται στην πραγματικότητα σε αφύσικες φυτικές συνθήκες διαβίωσης και σε υψηλό και σταθερό περιβαλλοντικό άγχος και ως εκ τούτου ο κίνδυνος απόδοσης, εκρίζωσης και πτώσης των τμημάτων των εγκαταστάσεων είναι πολύ υψηλός, με συνέπεια σοβαρές ζημιές και, μερικές φορές , ανεπανόρθωτες για τους ανθρώπους και αντικείμενα με μάλλον ισχυρές συναισθηματικές επιπτώσεις στους πολίτες. 
    Αυτά οδηγούν στη συνέχεια, σε ένα σενάριο, στη διαμόρφωση δύο αντιτιθέμενων μερών: 

  1. αφενός εκείνων που ζητούν την απερίσκεπτη υλοτόμηση και κλάδεμα και αφετέρου 
  2. εκείνους που αντ'αυτού αντιτίθενται με όλη τους τη δύναμη την ανανέωση των δέντρων που παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα ή που έχουν καταστεί ασυμβίβαστες με τη χρήση της συγκεκριμένης περιοχής.
 Στο θέμα εμπλέκονται τα ΜΜΕ που δεν έχουν γνώση στο αντικείμενο, αλλά είναι πάντα οι ειδικοί ιδίως όταν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Παρόλο που είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, μετά από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που επηρέασαν τη χώρα μας, κάποιοι έχουν πεθάνει λόγω της πτώσης των δένδρων, είναι λάθος να χρησιμοποιούμε υπερβολικούς όρους που αποσκοπούν να χτυπήσουν τον αναγνώστη ή τον θεατή, όπως "Δολοφόνος δέντρο"ή "2 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα δέντρο" (σαν να υπήρχε δολοφονική βούληση στα δέντρα). Όλα αυτά, σε συνδυασμό με φωτογραφίες που δείχνουν το περιστατικό, καθορίζουν πολύ έντονες συναισθηματικές επιπτώσεις, προκαλώντας αυτό που επανειλημμένα ορίζω ως «συναισθηματική αντίδραση» ή αντιδραστικότητα (κοπιαστικά και άγρια ​​μέρη) που έρχονται σε αντίθεση με την «λογική» ή την «προαγωγικότητα του κινδύνου». Κατά τη γνώμη μου, επίσης στον τομέα της δενδροκομίας, πρέπει να εφαρμοστεί η έννοια της «εποικοδομητικής παράνοιας», που προτάθηκε από τον διάσημο επιστήμονα και συγγραφέα Jared Diamond. Είναι γνωστό ότι η παρουσία δένδρων συνεπάγεται κίνδυνο και αυτό συνεπάγεται, συνεπώς, τη λήψη όλων των μέτρων για τη μείωση και την πρόληψή της. Αυτό χωρίς υπερβολική προσοχή στην αποφυγή των κινδύνων αυτών να γίνονται παράνοια"
Αναφέρει ο καθηγητής FrancescoFerrini, (Docente di Arboricoltura Università di Firenze, Direttore della Scuola Agraria di 
Firenze)

 Εικόνα 11. Δέντροκαι αστικό τοπίο από την ιστοσελίδα   Nuestros árboles  

      Η αυξημένη συνειδητοποίηση της σημασίας της διαχείρισης κινδύνουπου καθορίζεται από τα δέντρα στις αστικές περιοχές και τα προβλήματα που συνδέονται με τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης πρέπει επομένως να αξιολογούνται με διαρθρωμένο και υπολογιζόμενο τρόπο, αλλά και υπό το πρίσμα μιας στρατηγικής διαχείρισης και ενός παγκόσμιου οράματος σχεδιασμού. Η ανάγκη για ορθές επιλογές σχετικά με το τι πρέπει να εγκαταστήσουμε για τις πόλεις του μέλλοντος είναι ακόμη πιο θεμελιώδες σε ένα σενάριο παγκόσμιας αλλαγής (όχι μόνο της κλιματικής αλλαγής) που θα καταστήσει ακόμα πιο εμφανή τον «διαρθρωτικό» χαρακτήρα των κρίσιμων ζητημάτων στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διαχείριση του πράσινου, αστικού και περιαστικού, για να εξασφαλιστεί η χρηστικότητα σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας. 
     Όλα αυτά, λοιπόν, αξίζουν ακόμα περισσότερο, αν εφαρμοστούν στις συνθήκες, πιθανώς δεν είναι εύκολο (να μην πούμε ακραία), τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο εγγύς μέλλον. Τα φαινόμενα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, αν και διαφορετικής φύσης και έντασης, μας επέτρεψαν να μελετήσουμε εκ των υστέρων 
  1. τι είδους δένδρα θα μπορούσαν να είναι τα πλέον κατάλληλα για το αστικό περιβάλλον,
  2. τους τύπους των φυτών, 
  3. τις καταλληλότερες θέσεις 
  4. και τις εκθέσεις στο είδος , 
  5. καθώς και αν υπάρχει μια ηλικία που δεν πρέπει να υπερβαίνεται για ορισμένα είδη, χωρίς να προκύπτουν προβλήματα σχετικά με τη σταθερότητά τους και 
  6. χωρίς υψηλό κόστος διαχείρισης.
      Επιπλέον, το έργο που θα πρέπει να πραγματοποιήσει στο εγγύς μέλλον η μη δομική συνιστώσα δεν πρόκειται πλέον να είναι απλώς αισθητικό αλλά, πάνω απ'όλα, αυτό της καταπολέμησης της παγκόσμιας αλλαγής. Μεγάλη δομική σταθερότητα, χαμηλό κόστος διαχείρισης, ρουστίκ και αντίσταση στους παράγοντες στρες του βιοτικού τύπου (όλο και πιο συχνές και έντονες, σκεφτείτε τα νεοεμφανιζόμενα παράσιτα και όλες οι ασθένειες που προκαλούνται από μύκητες και μικροοργανισμούς ) και οι αβιοτικές (υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλαγή του καθεστώτος βροχόπτωσης, συμπύκνωση εδάφους, συγκρούσεις με υποδομές κ.λ.π.) είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αξιολογηθούν κατά κύριο λόγο στην επιλογή των ειδών δένδρων που προορίζονται για τη σταδιακή αντικατάσταση παλαιών δέντρων. Αυτό είναι σίγουρα ένα ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες ιστορικές και τοπικές ιδιαιτερότητες, αλλά με τεχνικό τρόπο, ενώ παράλληλα δίδεται προσοχή στην επικοινωνιακή πτυχή».
 Εικόνα 12.  Άστοχο κλάδεμα. Καρατόμηση του επικόρυφου τμήματος του κορμού του δέντρου. Αποτέλεσμα την καταστροφή και τελικά την απώλεια του δέντρου. Φώτο Μ. Καπάνταης

      Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας σήμερα για τα δέντρα στις πόλεις. Υποφέρουν τα δέντρα από τους αυτοαποκαλούμενους κηπουρούς ιδιώτες και υπαλλήλους των Δήμων. Τα δέντρα κλαδεύονται έτσι ώστε να έχουμε ακρωτηριασμούς που επιδεινώνουν την υγεία τους, φθείρονται με αποτέλεσμα τη μείωση του προβλεπόμενου χρόνου ζωής τους. Υπάρχει κακή διαχείριση των αστικών δέντρων που εξαντλεί τις πράσινες περιοχές που είναι τόσο απαραίτητες για την ποιότητα ζωής όλων. Είναι δυστυχώς μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση στον σημερινό κόσμο. Η εμφάνιση αυτής της κακοποίησης δημιουργεί πολλές ομάδες πολιτών  για την υπεράσπιση των δέντρων. Καταγγέλλουν στις υπηρεσίες και δημοτικές αρχές τα κλαδέματα  γιατι σε διάφορες περιπτώσεις  είναι  καταχρηστικά και ογκώδη. Σε άλλες πόλεις σύλλογοι για την προστασία των αστικών δέντρων, θέτουν  αξιώσεις σε δήμους και στα κοινωνικά δίκτυα. Πιστεύω ότι πλέον πρέπει να πιστοποιηθούν για τις επαγγελματικές γνώσεις τους . Σε αυτή την πιστοποίηση σημαντικό ρόλο μπορούν και πρέπει να παίξουν επαγγελματικές ενώσεις όπως η ΠΕΕΓΕΠ.

Εικόνα 13.  Δέντρο και δασικό τοπίο

 Το δέντρο στο δασικό τοπίο
Τα Δάση και η εκπαίδευση, είναι καταλύτες για να μετατρέψουν τον κόσμο μας. 
                                                                                                                                
«Η εκπαίδευση είναι το ισχυρότερο όπλο για να αλλάξει ο κόσμος», 
είπε ο Νέλσον Μαντέλα
   Αυτή η αντανάκλαση γίνεται σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, όταν πρέπει να μετατρέψουμε τον κόσμο μας σε ρυθμό και σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ. Αυτή η μεταμόρφωση είναι απαραίτητη γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ιστορικής καμπής. Σε αυτό το πλαίσιο, επείγει η εκπαίδευση να ασκήσει μια κινητήρια δύναμη αλλαγής για να οικοδομηθεί ένα μέλλον όπου η κοινωνία μας θα ευημερεί εντός των οικολογικών άκρων του πλανήτη με βάση μια οικονομία που θα βασίζεται στην αειφόρο χρήση των ανανεώσιμων πόρων. Γι'αυτό, αν και φαίνεται παράδοξο, είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τη διχοτόμηση μεταξύ οικονομίας και οικολογίας, και να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο όπου η οικονομία και η οικολογία αλληλοενισχύονται και είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: ένα βιώσιμο μέλλον.
 Εικόνα 14.  Δέντρο και δασικό τοπίο . Δασικές πυρκαγιές καταστροφή του δασικού τοπίου. Από την τοποθεσία As climate changes, sprawl be comes an increasing fire risk . ByTimPalmer


   Οι πρόσφατες πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του Δασικού πλούτου της χώρας(αυτό συμβαίνει και στις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες της Ευρώπης).  Στην Καλιφόρνια πέρσι είχαμε τις μεγαλύτερες καταστροφές σε ανθρώπους, στο φυσικό τοπίο και με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος. Το μεγαλύτερο μέρος τους οι πυρκαγιές έχουν προκληθεί από εμπρησμό από αμέλεια είτε από δόλο , εκμεταλλευθέντες τους ζεστούς ανέμους του Νότου της Ευρώπης, που πνέουν τους καλοκαιρινούς μήνες και την υπάρχουσα ξηρά βλάστηση. Πολλοί ειδικοί επιστήμονες αποδίδουν τις συνθήκες των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού και στην κλιματική αλλαγή. Τα γεγονότα αυτά της καταστροφής του δασικού τοπίου, των δέντρων  έχουν σαν αποτέλεσμα να απελευθερώσουν τη Ψυχική αποξένωση στους ανθρώπους.
   Στην Ισπανία αναφέρουν για τις φετινές πυρκαγιές του 2019 : «Ζούμε μια ανησυχητική περίοδο. Συμβαίνει να έχουμε δασικές πυρκαγιές τους χειμερινούς μήνες στα βόρεια της χερσονήσου, που έχουν καταστρέψει αξιοσημείωτα εκτάρια δασώδους μάζας. Η έλλειψη βροχής, οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη πρόληψης έχουν προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες πυρκαγιές που έχουν κρατήσει συναγερμό σε ολόκληρες κοινότητες».
Από την ιστοσελίδαCOLLEGΙΟ OFFICIAL DE INGENIEROS TÉCNICOS FORESTALES

Η εποχή έχει αλλάξει 

«σήμερα, η διαχείριση των δασών ξεκινά επίσης και στα κοινωνικά δίκτυα ως ένα από τα εργαλεία που βοηθούν για να επικοινωνούμε, για να φτάσουν στο κοινό και να μεταδοθεί η σημασία τους» .

Εικόνα 15.  Δέντρο και δασικό τοπίο  από την ιστοσελίδα Association Bourgogne-Franche-Commité Nature

Γεννηθήκαμε ως θεματοφύλακες του κλίματος. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, να φροντίσουμε για το νερό, τον αέρα και το έδαφος, να πάμε, να αποκαταστήσουμε το κλίμα. Η αποκατάσταση της γης επιτρέπει στο χώμα και τα δέντρα να απορροφούν το CO2 και να περιορίζουν την απερήμωση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι 1 m² της γης που περιέχει φυτά, ιδίως θάμνους και δέντρα, απορροφά περίπου το 1% των εκπομπών μας. Κάθε μέτρο γης με θάμνους και δέντρα είναι απαραίτητο για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται. Ως εκ τούτου, η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων χώρων, είναι η αποστολή που θέλουμε να μοιραστούμε, έτσι ώστε όλοι μαζί να σταματήσουμε αυτό το πρόβλημα. 

Το δέντρο δίνει ζεστασιά, χαρίζει σκιά, δίνει τροφή, δίνει στέγη σε εκατοντάδες είδη ζώων, δίνει πρώτες ύλες όπως υποστήριξη της επικοινωνίας, της επιστήμης, της λογοτεχνίας, της τέχνης, της ιστορίας, της σκέψης, της αρχιτεκτονικής, και  της διακόσμησης.



Εικόνα 16. Από την ιστοσελίδαPlant Trees campaign


        Ωστόσο, πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν το καταλαβαίνουν έτσι και θεωρούν ότι είναι υποχρέωση για  δράση ή παράλειψη, των ειδικών που ασχολούνται με τη διαχείριση και τις εργασίες φροντίδας των δέντρων και γενικά του αστικού πρασίνου, του περιαστικού πρασίνου και των δασών. Και εδώ είναι απαραίτητο να αναφέρουμε  την μειωμένη προσοχή των πολιτικών μας, σε κάθε επίπεδο εξουσίας, για το αστικό πράσινο, τις κακές δασικές πολιτικές και τις μικρές επενδύσεις στη φροντίδα των δασών μας, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να μένουν αβοήθητα και απαιτούν να τα θεραπεύσουμε επαρκώς και να δράσουμε για να αποφύγουμε τις θλιβερές πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων.
     Για χρόνια, σε διάφορα μέρη του κόσμου, γιορτάζεται η ημέρα του δέντρου για να δημιουργήσει και να διαδώσει την επίγνωση, ειδικά μεταξύ των μαθητών, σχετικά με την ανάγκη για φροντίδα και προστασία τους. Δεν υπάρχει άχρηστο δέντρο, όλα εκπληρώνουν  μια αποστολή. Ο καθένας από εμάς που έχει άγνοια, δεν μπορούσε να δει η να πιστεύει ότι κάποιο δέντρο που είχε φυτευτεί και δεν παρήγαγε, προφανώς, ούτε λουλούδια ούτε φρούτα, πως μπορούσε να καλωσορίσει, στην αρχή της άνοιξης, τις χιλιάδες μέλισσες, που ρουφούν τη γύρη και τα  χιλιάδες μικροσκοπικά ζωύφια που αδυνατεί να τα δει. 
    Για δική τους αποζημίωση, οι πολίτες πρέπει να φροντίζουν, ατομικά ή συλλογικά, να ενθαρρύνουν την αναδάσωση σε αποδασωμένες περιοχές και να αυξάνουν την εκπαιδευτική δράση στην εκπαίδευση από νωρίς. Στις πόλεις     κάθε χρόνο πρέπει να φυτέψουμε κάτι, ακόμη και μια γλάστρα για το μπαλκόνι ή το κήπο μας.

"Τα σύννεφα δεν εξαφανίζονται, μετατρέπονται σε βροχή"
.(Βούδας) - 5ος αιώνας π.Χ.)
Εικόνα 17. Δέντρο σε αγροτικό τοπίο Από την ιστοσελίδα Sourceimage : ThePlanetToday
"Les nuages ne disparaissent pas, ils se transformentenpluie." 

Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή ψηφιακή επανάσταση που μεταμορφώνει την οικονομία μας και ακόμη και τον τρόπο ζωής μας. Οι πόλεις και τα σχολεία δεν αγνοούν αυτήν την επανάσταση, και όλο και περισσότερες προσπάθειες και επενδύσεις αφιερώνονται στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Αλλά ας μην ξεχνάμε τα λόγια της εμπειρογνώμονα της εκπαίδευσης Μαρία Μάτερς:
«ένα παιδί, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, είναι ένας αυθόρμητος παρατηρητής της φύσης».

Εικόνα 18. Δέντρο στο αστικό τοπίο
ΠΗΓΕΣ
1.    Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 16.000 Έλληνες τον χρόνο Πηγή: Protagon.gr
2.    Unefois par mois, l'architecte Pierre Thibault fait partagersesréflexions sur noslieux de vie.
3.    As climate changes, sprawl becomes an increasing fire risk By Tim Palmer
4.    Alberi e città: “Gestireilpresente, pianificareilfuturo”Professor Francesco Ferrini, Docente di ArboricolturaUniversità di Firenze, DirettoredellaScuolaAgraria di Firenze
5.    Grenagenda. grδανειζόμαστε ορισμένα στοιχεία από το άρθρο που δημοσίευσε «Ο αναγκαίος κλιματισμός μιας μεσογειακής πόλης»
6.    El árbol, señordelpaisaje. JOSÉ APARICIO PÉREZ REAL ACADÈMIA DE CULTURA VALENCIANA
7.    Bosques y educación, catalizadores para transformarnuestromundoÁrboles: fuente de bienestaren las ciudades
8.    Φωτογραφίεςιστοσελίδες  Les Arbres,Nuestrosárbolesκαιδιαδίκτυο
9.    COLEGIO OFICIAL DE INGENIEROS TÉCNICOS FORESTALES

Topping trees is a crime against nature- Η καρατόμηση των δέντρων είναι έγκλημα κατά της φύσης

$
0
0




Η καρατόμηση  των δέντρων είναι έγκλημα κατά της φύσης
    Η κλάδευση με την μέθοδο καρατόμησης   η Treetoppingτων δέντρων είναι ένα θέμα στο οποίο μπορώ πραγματικά να διαπραγματευτώ σαν θέμα!.
    Είναι αντιεπαγγελματική, αντιαισθητική, εξωφρενική, ανήθικη, επικίνδυνη και υποψιάζομαι ότι προκαλεί συχνότερα βροχερά Σαββατοκύριακα και κακές μέρες.
     Είναι αδιανόητο, φρικτό, άσχημο, θεέ μου τραγικό ! Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά σαφές - Έχετε ερωτήσεις;
   Ακριβώς τι είναι η καρατόμηση -κεφαλωτό κλάδεμα  των δέντρων;
     Εμμένω………ΜΜμμ - εκεί, αυτό είναι καλύτερο. Έπρεπε να σκουπίσω το αφρό από το στόμα μου!!!!
    Η καρατόμηση των δέντρων είναι η αφαίρεση των άκρων και / ή των κλάδων σε ένα αυθαίρετο μήκος, αφήνοντας κοτσάνια. Καταγγέλλεται από την Tree Care Industry της Αμερικής, τη Διεθνή Εταιρεία Δενδροκομίας και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις φροντίδας δέντρων.
   
 Η καρατόμηση   δεν πρέπει να συγχέεται με την κλαδονομή, μια πρακτική που χρονολογείται από τις φεουδαρχικές περιόδους κατά τις οποίες οι αγρότες θα μπορούσαν να πεθάνουν αν κόβαν τα δέντρα του βασιλιά, αλλά είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν την επέκταση των κλαδιών κάθε χρόνο πίσω σε μια "μπάλα"  για να έχουν καύσιμη ύλη και ζωοτροφή. Η κλαδονομή δεν λειτουργεί σε όλα τα είδη με όμοιο τρόπο και για είναι  επιτυχής πρέπει να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία  όταν ένα δέντρο είναι σχετικά μικρό και συνεχίζεται ετησίως.


   Επιστροφή στην καρατόμηση. ….Μειώνει σημαντικά τον όγκο ενός  δέντρου, αλλά δεν μεταβάλλει το DNA του δέντρου, το οποίο δίνει εντολή στην ανάπτυξη του δυναμικού του. Αφού καταστρέφεται η φυσική διάρθρωση των βλαστών με την καρατόμηση, ξεσπάει νέα ανάπτυξη από το φλοιό. Αυτοί οι κλάδοι, που ονομάζονται και  βλαστοί, θα γίνουν σημαντικοί κλάδοι. Δυστυχώς όμως, θα  είναι πάντα κακώς προσκολλημένοι στο γονικό ξύλο και όχι φυσική συνέχεια όπως τα αρχικά.

       Επειδή το δέντρο βρίσκεται σε μια "βιάση"για να ανακτήσει το γενετικά καθορισμένο ύψος, τα νέα κλαδιά αυξάνονται ταχύτερα από το συνηθισμένο. Ξέρετε ότι η βιασύνη δημιουργεί προβλήματα και καθώς ο κορμός ενός δέντρουαναπτύσσει  αυτά τα «άκρα» αντικατάστασης, "ξεχνά"να προσθέσει σε αυτά πολύ λιγνίνη, ουσία  που βοηθά να καταστούν ισχυρά τα κλαδιά. Τώρα λοιπόν έχουμε κλαδιά ασθενέστερα από τα πρωτότυπα, κακοσχημμένα μέχρι τον κορμό ή  με μακρύτερο ξύλο  κλάδου αποκατάστασης.


Αλλά υπάρχουν δύο ακόμη θέματα…….
1ο  είναι  η αποσύνθεση, η οποία αναπτύσσεται επάνω σε κάθε πληγή στου ξύλου. Οι εύθραυστοινέοι βλαστοί βρίσκονται  συνδεδεμένοι σχετικά κοντά  με ένα σάπιο ξύλο.  Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 30 χρόνια ή μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από 5, αλλά κάθε κεφαλωτό κλάδεμα δημιουργεί και  μεγαλώνει ένα κλάδο δολοφόνο…...
           
Αν σκεφτούμε κάποιες   πολύτιμες βεβαιότητες στη ζωή μας , τρεις από αυτές είναι σίγουρα  ο "θάνατος", οι  "φόροι"και το  "οι καρατομήσεις  δέντρων δημιουργούν κινδύνους"!

2οείναι η ουσιαστική αποταμίευση  του δέντρου. Ένα δέντρο καρατομημένο έχασε ένα μεγάλο μέρος από τις «αποταμιεύσεις» του (τασάκχαρα εκτός αποθήκης του)  και πρέπει να  αντικαταστήσει το ξύλο και την φυλλική επιφάνεια του  σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος του «τραπεζικού λογαριασμού του»,- τα σάκχαρα  που αποθηκεύονται σε ξύλινους ιστούς,- έχει κλαπεί και θρυμματιστεί .

Τα δέντρα χρειάζονται  τα αποθέματα για να κάνουν αμυντικές χημικές ουσίες που προστατεύουν από τα παράσιτα και αποσυντίθενται, να επεκτείνουν τα ριζικά συστήματα και να παράγουν τα νέα  φύλλα κάθε έτους. Ένα καρατιμημένο δέντρο     είναι πιο αδύναμο και είναι πολύ πιο ευάλωτο στις φθορές, τις ασθένειες και τα έντομα από ό, τι πριν από τη «θεραπεία» του. Εάν επιθυμείται ένα μικρό δέντρο, πρέπει να φυτευτεί ένα είδος με μικρή ωρίμανση δηλαδή με τελικό μέγεθος αυτό που επιθυμούμε.
Μπορεί να ακούγεται σαν να είμαι οπισθοδρομικός, αλλά υπάρχει μια πρακτική που ονομάζεται "κλαδέμα μείωσης κόμης"η κεφαλωτό κλάδεμα (pollaring) η οποία μπορεί να μειώσει ελαφρώς το ύψος των δένδρων  με κλάδεμα σκληρού ξύλου χωρίς να τα βλάψει. Η μείωση του Κόμης απαιτεί μια καλή εκπαίδευση για να πραγματοποιηθεί σωστά. Μπορεί να μειώσει το ύψος ενός δέντρου μόνο από 20% έως 25% και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3 έως 5 χρόνια, όπως θεωρείται συνετή από έμπειρο δεντροκόμο .
Μια άλλη πρακτική, που ονομάζεται "αραίωση κόμης", αντιμετωπίζει  και μειώνει τους φόβους για ένα δέντρο σε περιοχή με έντονους ανέμους. Αυτό είναι το σωστό κλάδεμα των κλάδων  και γίνεται ομοιόμορφα σε όλη την κόμη  ώστε να μειωθεί ο όγκος του και να αυξηθεί η αντοχή στον άνεμο. Μπορούν να αφαιρεθούν  μέχρι 20% των κλάδων του δέντρου. Και πάλι, αυτό απαιτεί πολύ περισσότερη επιδεξιότητα από ένα κεφαλωτό κλάδεμα.

Η ISA Διεθνής Εταιρεία Δενδροκομίας, ερευνητική και εκπαιδευτική ένωση επαγγελματιών δέντρων, συμβουλεύει το κοινό ότι όταν  μια εταιρία κλαδεύσεων διαφημίζει  την καρατόμηση -το topping- δεν ακολουθεί αναγνωρισμένα πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές. Όταν επιλέγει φορέας ή ιδιώτης εταιρεία  Για κλάδευση πρέπει να έχει πιστοποιημένο από τον ISA Arborist.
Η  ένωση ISA έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί topping είναι κακό για τα δέντρα μπορούν να βρεθούν στο http://wdt.me/topping.  ή http://www.treesaregood.org/portals/0/docs/treecare/WhyToppingHurts.pdf

Το κεφαλωτό κλάδεμα    των δέντρων βέβαια είναι αποδεκτό, για όλους όσους απολαμβάνουν επισφαλή κλαδιά στα  10 μέτρα πάνω από τα κεφάλια τους και αγωγές αστικής ευθύνης..
Τώρα υπάρχουν ερωτήσεις;
Ο Paul Hetzler είναι ειδικός φυσικών πόρων και κηπουρικής με την Cornell Cooperative Extension της κομητείας StLawrence.
 ¨
Μεταφραση Κωνσταντινος Τατσης (με την βοηθεια του Μιχάλη Αναστασιάδη)

Πηγη:https://www.thedailynewsonline.com/curr/topping-trees-is-a-crime-against-nature-20151121?fbclid=IwAR246AdPXAsVPaTwBtLcDpCPDiPZXW51vhEmwVXBrW0VflTUxQwaOEYtMv0&


Topping trees is a crime against nature
Tree topping is a subject I can really get worked up about. 
It’s unprofessional, unsightly, outrageous, unethical, dangerous and I even suspect it causes more frequent rainy weekends and bad-hair days. 
It’s unthinkable, horrible, bad, yucko, blecch! That should be pretty clear — any questions? 
Oh, exactly what is tree topping? Hang on. Mmmph — there, that’s better. Had to wipe the foam off my mouth.
Tree topping is the removal of limbs and/or trunks to an arbitrary length, leaving stubs. Variably known as heading, hat-racking or tipping, it is denounced by the Tree Care Industry of America, The International Society of Arboriculture and other professional tree-care organizations.
Topping is not to be confused with pollarding, a practice dating to feudal times when peasants could be put to death for cutting down the king’s trees, but were allowed to clip each year’s twig extension back to a callus “ball” for use as fuel and fodder. Pollarding does not work on all species, and to be successful must be started when a tree is relatively young, and continued annually. 
Back to topping. It shortens a tree, but doesn’t alter the tree’s DNA, which instructs it to grow to its specie’s potential. After the natural branch structure is destroyed by topping, new growth erupts from the bark. These shoots, called epicormic sprouts, will become major branches. Unfortunately, they are always poorly attached to the parent wood. 
Because the tree is in a “hurry” to regain its genetically mandated height, the new branches grow faster than usual. You know haste makes waste, and as a tree cranks out these replacement limbs, it “forgets” to add much lignin, stuff that helps make branches strong. So now we have branches weaker than the originals, badly hitched up to the trunk or major branch wood. 
But there are two more things. 
Thing One is decay, which sets in at each topping wound. Our flimsy new branches soon find themselves attached to a rotting stub. It may take 30 years or it may happen in fewer than 5, but every topping cut grows a killer limb. 
Of the precious few certainties in life, three of them are “death,” “taxes” and “tree topping creates hazards.” 
Thing Two is the tree’s budget. A hat-racked tree has to take “money out of the bank” (starch out of storage) to replace leaf-bearing wood at a time when much of its bank account, the starch stored in woody tissues, has been stolen and run through a chipper. 
Trees need reserves to make defensive chemicals that protect against pests and decay, to expand root systems and produce each year’s leaves. A topped tree is weaker and is far more vulnerable to decay, disease and insects than it had been before its “treatment.” If a short tree is desired, a short-maturing species should be planted. 
It may sound like I’m backpedaling, but there is a practice called “crown reduction pruning,” which can slightly reduce the height of hardwood trees without harming them. Crown reduction takes a good deal of training to do properly. It can reduce a tree’s height only 20 percent to 25 percent and has to be repeated every 3 to 5 years as deemed prudent by an experienced arborist.
Another practice, called “crown thinning,” addresses fears about a tree blowing over. This is the judicious pruning of branches evenly throughout the canopy to reduce wind resistance. A maximum of 20 percent of live branches may be taken. Again, this takes a great deal more skill than topping. 
The International Society of Arboriculture, a research and education association of tree care professionals, advises the public that a tree company which advertises topping is not following recognized industry standards and best practices. Individuals should consider hiring a company who employs an ISA Certified Arborist. 

The society states more information on why topping is bad for trees can be found at http://wdt.me/topping.
Tree topping is acceptable, however, for all who enjoy 40-foot hat racks and liability lawsuits. 
Now are there any questions?
Paul Hetzler is a natural resources and horticulture specialist with Cornell Cooperative Extension of St. Lawrence County.


ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

$
0
0
ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. 
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΒΙΑΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ.

      του Δημητριου Ζαρρή
   
        Τις προηγούμενες ημέρες σε τουλάχιστο δύο ρέματα (ρ. Αγίου Στεφάνου στην Σωκράτους και ρ. Σταμάτας από την πλατεία έως την οδό Παπανικολή παράλληλα στην Μεγάλου Αλεξάνδρου) στον Δήμο Διονύσου έγινε "καθαρισμός"της κοίτης από τα καλάμια και την υδρόβια βλάστηση. Η λέξη "καθαρισμός"τοποθετείται σε εισαγωγικά γιατί αφορά περισσότερο σε καταστροφή παρά σε καθαρισμό. Δεν ξέρουμε ποια Υπηρεσία προέβη στον "καθαρισμό", πιθανότατα η Περιφέρεια λόγω αρμοδιότητας.

Καταρχάς, αν πιστεύουμε ότι τα καλάμια (και γενικά η υδρόβια βλάστηση) φταίνε για τις πλημμύρες, πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας. Για τις πλημμύρες ευθύνονται οι καταπατήσεις, οι παράνομες επιχωματώσεις και τα ακατάλληλα τεχνικά έργα διέλευσης (δημόσια ή ιδιωτικά, αδειοδοτημένα ή όχι) με ανεπαρκή διατομή. 
Τα καλάμια δεν δημιουργούν πλημμύρες!!
         Αντιθέτως επιβραδύνουν τη ροή και μειώνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο στα κατάντη ενώ μόνο τοπικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερχειλίσεων. Επίσης. αποτελούν ενδιαίτημα για μια σειρά υδρόβιων όντων που κάνουν ό,τι μπορούν για να μας απαλλάξουν από τον εχθρό του καλοκαιριού, δηλαδή τα κουνούπια. Βάτραχοι, πουλιά, λιβελλούλες, και άλλα τρέφονται με τις προνύμφες των κουνουπιών. Ο, χωρίς έλεος, "καθαρισμός"με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων εντός της κοίτης, καταστρέφει το ενδιαίτημά τους και πλέον δεν θα είναι εκεί για να κάνουν τη δουλειά για εμάς. Και μετά θα πρέπει να ψεκάζουμε με κάθε λογής χημικά, ώστε να απαλλαγούμε από τα κουνούπια (ενδεχόμενα σε εποχή που πλέον θα είναι αργά).
         Επιπλέον τα καλάμια χρειάζονται γιατί με το ριζικό τους σύστημα φιλτράρουν και καθαρίζουν τις αστικές απορροές που τόσο (γνωστό αυτό) είναι επιβαρυμένες με οργανικά λύματα.

         Το κακό δεν σταματά εδώ. Τα καλάμια στηρίζουν τα πρανή των ρεμάτων και βοηθούν ενάντια στις διαβρώσεις. Στις φωτογραφίες βλέπουμε το αποτέλεσμα του καθαρισμού στο ρ. Αγίου Στεφάνου στην οδό Σωκράτους και Κλειούς και στο ρ. Σταμάτας, όπου πλέον η γυμνή διατομή είναι έρμαιο της διαβρωτικής ικανότητας της επόμενης πλημμύρας.
          Αλλά ακόμα και από τη λογική των διοικούντων να το δει κανείς, τα καλάμια θα ξαναβγούν σε λίγο.
 Τι κατάφεραν όμως? 
Πεταμένα λεφτά, κατεστραμμένα οικοσυστήματα, κίνδυνος διαβρώσεων και πλημμυρών, λεφτά για ψεκασμούς το καλοκαίρι αφού τα κουνούπια θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους καθώς δεν θα έχουν θηρευτές. Το μόνο που μπορεί να καταφέρουν είναι το "επικοινωνιακό κέρδος"στηριζόμενο στην άγνοια........
       Τα καλάμια θέλουν διαχείριση και όχι καταστροφή. Αραίωση της πυκνότητάς τους με χειρωνακτικά μέσα είναι η καλύτερη (αλλά ακριβότερη) πρακτική ώστε να είμαστε οφελούμενοι όλοι, και εμείς αλλά και οι φτερωτοί και υδρόβιοι φίλοι μας.

Η άγνοια και η επικοινωνιακή διαχείρηση είναι πάντοτε κακός σύμβουλος.........

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

$
0
0

ΚΑΡΠΟΥΖΙ


Το καρπούζι ή "υδροπέπων" (επιστ.: Κίτρουλλος ο εριώδηςCitrullus lanatus), σύμφωνα με τον Αυστραλό χημικό Τζέιμς Κένεντι, μπορεί ίσως να είναι το πιο αφύσικο φρούτο στον κόσμο. Αυτό που σημαίνει είναι ότι το καρπούζι, στα χέρια των ανθρώπων, έχει αλλάξει τόσο σημαντικά ώστε τώρα δεν είναι σαν το αρχικό φρούτο.

Το προγονικό καρπούζι ήταν ιθαγενές της Αφρικής. Η Αίγυπτος είναι η μητέρα χώρα του και όταν πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου 5000 χρόνια, ήταν ένας πικρός μικρός καρπός με διάμετρο περίπου 6 εκατοστά σε διάμετρο.
Σήμερα, το καρπούζι έχει κατά μέσο όρο πάνω από 60 εκατοστά σε διάμετρο - μια αύξηση 1.680 φορές σε όγκο σε σχέση με το προγονικό του και ζυγίζει κάπου μεταξύ 4 και 18 κιλά.

Το καρπούζι έγινε πιο αφύσικο ακόμα στον 20ο αιώνα με την εισαγωγή του καρπουζιού χωρίς σπόρους. Τα καρπούζια χωρίς σπόρους γίνονται από την κολχικίνη, μια χημική ουσία που προέρχεται από τους κρόκους, γεγονός που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των χρωμοσωμάτων του καρπουζιού.
  
Το καρπούζι είναι κυρίως νερό Το 91% του καρπουζιού αποτελείται από νερό και αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο δροσιστικό και έχει πολύ λίγες θερμίδες.
Πάνω από 1200 διαφορετικά είδη καρπουζιού καλλιεργούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως.
  

Η σάρκα του -ο ιστός που περιβάλλει τους σπόρους - δεν είχε την έντονη συγκέντρωση λυκοπενίου του σύγχρονου φρούτου, εκείνη την λαμπερή κόκκινη χρωστική που δίνει το χρώμα στα σημερινά καρπούζια, τις ντομάτες και το κόκκινο γκρέιπφρουτ.

Το καρπούζι σήμερα, είναι στην κορυφή του καταλόγου λυκοπενίου, που περιέχει 40 τοις εκατό περισσότερο από την ντομάτα. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα αφού το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μελέτες υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία.
  
Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσει την υπέρταση, την αθηροσκλήρωση και πολλά άλλα.


Οι αριθμοί δείχνουν ότι αγαπάμε τα εύκολα, χωρίς σπόρους καρπούζια - αλλά μερικοί ερευνητές επισημαίνουν ότι το μάσημα των σπόρων είναι προς το συμφέρον μας.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τους τρώμε. Οι σπόροι -που έχουν γεύση σχεδόν όπως οι ηλιόσποροι- είναι γεμάτοι με πρωτεΐνες, βιταμίνη Β, μαγνήσιο και καλά λίπη, που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.


Τριάντα χρόνια μετά από την πρώτη πώλησή τους τα τετράγωνα καρπούζια συνεχίζουν να κοστίζουν 150 δολάρια στην Ιαπωνία. Ωστόσο, κάποιοι πωλητές λένε ότι είναι καλύτερα για διακοσμητικά, παρά για φρούτα καθώς η γεύση τους είναι κατώτερη από αυτή των κανονικών καρπουζιών. Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, μπορεί κάποιος να το κρατήσει στο σπίτι του για περίπου ένα μήνα σε θερμοκρασίες δωματίου.
Ο άνθρωπος που καλλιέργησε για πρώτη φορά τετράγωνα καρπούζια μέσα σε καλούπια τη δεκαετία του 80’ είχε σκεφτεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομούσε χώρο μέσα στο ψυγείο.
Η υψηλή ζήτηση τους έχει σπρώξει και άλλους καλλιεργητές να δημιουργήσουν καρπούζια και σε άλλα σχήματα, όπως καρδιές κλπ.


                                                                Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος
 Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών














Αναλογα Αρθρα:

Καρπούζι - Διάφορα προβλήματα


Καλλιέργεια ανοιξιάτικων κηπευτικών χωρίς πότισμα.


Φτιάξτε κανάτα-βαρελάκι από καρπούζι


Αρθρα του Κ Μπουχέλου:

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού





Xylella fastidiosa:Στο 75% των ιταλικών ελαιώνων δεν γίνεται σωστή αντιμετώπιση

$
0
0
  • Σταύρος Αραχωβίτης :«Ανοίγουμε δρόμους στις διεθνείς αγορές για τα προϊόντα μας» ...

    Xylella fastidiosa:Στο 75% των ιταλικών ελαιώνων δεν γίνεται σωστή αντιμετώπιση

Η ιταλική οργάνωση ελαιοκαλλιεργητών Olivicola εκφράζει τον προβληματισμό της για την αντιμετώπιση του βακτήριου Xylella fastidiosa στους ελαιώνες της γειτονικής χώρας. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Olivicola, επισημαίνει ότι σε επίσκεψη, που έκανε στις περιοχές των επαρχιών Bari και Salento, είδε ότι «μόνο σε έναν από τους τέσσερις ελαιώνες το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις αρχές των ορθών γεωργικών πρακτικών (όργωμα, κλάδεμα, τεμαχισμός κ.λ.π.). Στο υπόλοιπο 75% των ελαιώνων δεν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος». 

Και προσθέτει: «οι περιοχές αυτές έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς και κανένας δεν κάνει κάτι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της Xylella. 

Χάνουμε τη μάχη, οι καλές προθέσεις που ανακοινώνονται σε συνέδρια και στρογγυλά τραπέζια δεν εφαρμόζονται παρά τα προβλήματα που ήδη έχει δημιουργήσει το βακτήριο στην ιταλική παραγωγή ελαιολάδου. 

Καλώ τις περιφέρειες και τους δήμους να καθαρίσουν τους δημόσιους χώρους από τα άρρωστα ελαιόδεντρα και να επιβάλλουν πρόστιμα στους αγρότες που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις τους και δεν προχωρούν στις σωστές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος».
 
Άλλα Αρθρα:

Xylella Fastidiosa: Οι φυτωριούχοι απαντούν


http://www.ypaithros.gr/ti-tha-ginei-me-ta-eisagomena-fita-apo-tin-apoulia-kai-alles-perioxes-pou-einia-ipopta-stin-xylella/

Τζιτζιφιά

$
0
0
Τζιτζιφιά
   
Η Τζιτζιφιά - Elaeagnus angustifolia -,(Ζίζιφος), θεωρείται δέντρο με καταγωγή την Ασία που έχει εγκλιματιστεί στην Ελλάδα και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες, άγνωστο πότε. Κάποτε τις συναντούσε κανείς πολύ συχνά στο λεκανοπέδιο, όπως και τις θεόρατες πιπεριές και τους ευκαλύπτους, και η μυρωδιά που ανέδιδαν σφράγισε την παιδική μας ηλικία. Μετά ήρθαν τα αυτοκίνητα, χρειάστηκε να μεγαλώσουν οι δρόμοι -να πλατύνουν- και τα περισσότερα απ’αυτά τα δέντρα θυσιάστηκαν στο όνομα της «ανάπτυξης».

Συστατικά:
Ο καρπός περιέχει φλαβονοειδή, σαπωνίνες, σάκχαρα, βιταμίνες Α, Β2, και C, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο και σίδηρο.
Οι σπόροι περιέχουν σαπωνίνες και αιθέρια έλαια.
Ο φλοιός της Τζιτζιφιάς περιέχει τανίνες και είναι στυπτικός. Χρησιμοποιείται και στη Δυτική και στην Κινέζικη βοτανολογία. Στην Κίνα η ποικιλία Da Zao χρησιμοποιείται για να τονώσει τη σπλήνα και το στομάχι, στην αντιμετώπιση της δύσπνοιας, σε σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές, σε αδυναμία των νεύρων, για να ισορροπήσει την πίεση, σαν σιρόπι για να καλύψει τις γεύσεις των δυσάρεστων βοτάνων, κ.ά. Στην πραγματικότητα, εάν ο καρπός της άγριας τζιτζιφιάς λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, βελτιώνει το χρώμα του δέρματος και τον τόνο, δύο σημεία που δηλώνουν την σωματική ευεξία. Η ωφέλειά του γίνεται φανερή αν λαμβάνεται συχνά και προληπτικά.


Μέρη που χρησιμοποιούνται:
Κάθε μέρος του φυτού χρησιμοποιείται για μια θεραπεία.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για μια σειρά από μολυσματικές ασθένειες, όπως στη θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από τυφοειδή πυρετό, ευλογιά, ιλαρά, ανεμοβλογιά,κ.ά, επειδή προκαλούν εφίδρωση και ρίχνουν τον πυρετό.
Ο καρπός εκτός του ότι είναι θρεπτικός, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, αναζωογονεί το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός, και καταπραϋντικός.
Μειώνει την υπερβολική εφίδρωση ειδικά τη νυχτερινή. Θεωρείται φρούτο ανοσοδιεγερτικό, θερμαντικό, αντιμυκητικό, αντιβακτηριδιακό, αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, καρδιοτονωτικό και αντιοξειδωτικό. Γίνεται σιρόπι, καραμέλες, ξύδι, κρασί, και τουρσί. Τα αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερκόπωσης, την απώλεια της όρεξης, στον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα, την αναιμία, και τη διάρροια. Τα τζίτζιφα έχουν την δύναμη να αντιστρέφουν τη διαδικασία της νόσου.
Ο φλοιός του δέντρου (μετά από επεξεργασία) είναι τονωτικός και βοηθά στη θεραπεία των εγκαυμάτων, στην αναιμία, τη νεφρίτιδα, τις νευρικές διαταραχές, την αϋπνία και την αποτοξίνωση.
Το αφέψημα της ρίζας είναι αντιπυρετικό, και εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλύσεις ακόμη και των ματιών, σε φλεγμονές, και σε εγκαύματα. Βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Προφυλάξεις:
τα τζίτζιφα αποφεύγονται σε καταστάσεις όπου υπάρχει κατακράτηση υγρών και αερίων, π.χ. κολίτιδα.
 









Αρθρα του Κ. Μπουχέλου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού



Ελπίδα για την εκρίζωση του κόκκινου σκαθαριού

$
0
0


 Από τον Κωνσταντίνο Τάτση
   
Διαπιστώσαμε πρόσφατα σε ξενοδοχειακό συγκρότημα που διαχειρίζεται η εταιρεία μας, ότι μετά τον χειμώνα μια σημαντική πτώση των συλλήψεων στις παγίδες που έχουμε εγκαταστήσει. Ενώ πέρυσι είχαμε  45-55 συλλήψεις  ακμαίων ανά εβδομάδα στις 11 παγίδες, πλέον είχαμε λιγότερα από 10! 
Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε πρώτα ελέγχοντας αν οι παγίδες έχουν ότι προβλέπεται, (μελάσα-φερομόνη, στις ίδιες θέσεις με τις ίδιες συνθήκες)  και καταλήξαμε ότι μάλλον έχουν καταστραφεί όλες οι φοινικιές στην περίμετρο του χώρου οπότε δεν έχουμε πλέον άλλες επισκέψεις 
Συνάδελφοί από χώρες με πρόβλημα στα Φοινικοειδή στο Πάρκο των φοινίκων της Νικαίας  όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση 

       Καλεστήκαμε από την εταιρεία UPL-ARISTA να επισκεφτούμε την Νίκαια της Γαλλίας όπου πραγματοποιήθηκε  συνάντη-ση από όλες τις Ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες που έχει εγκατασταθεί ο κόκκινος ρυγχοφόρος  να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις, και να δούμε νέο τρόπο καταπολέμησης και προστασίας των φοινικοειδών 
Εφαρμογή Beauveria bassiana σε Κανάριους Φοίνικές από την Karine Panchaund
  
Πριν από τρείς  μήνες είχα ξαναεπισκεφτεί  την Νίκαια στην επίσκεψη που είχε διοργανώσει ο Γαλλικός σύνδεσμος μαζί με την ΕΛΚΑ -την όμορφη αυτή παραθεριστική πόλη και είχα εντυπωσιαστεί από το πλήθος των φοινικοειδών σε αυτή  Μάλιστα στην παραλιακή λεωφόρο υπήρχαν πάρα πολλά είδη κάποια εντυπωσιακότατα σε απίστευτο μέγεθος και ηλικία  πάνω από 100 ετών   Πάρα πολλά -εκατοντάδες αλλα σχετικά μικρά - είχαν στήριξη από 4 δοκούς. Πίστεψα αφελώς ότι είναι για προστασία και στήριξη από τους νοτιάδες που θα σαρώνουν την παραθαλάσσια  λεωφόρο.
            Τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά  Η πόλη έχει χιλιάδες φοινικοειδή διαφόρων ειδών αλλά κυριαρχούσε  όπως και στην παραλιακή λεωφόρο ο Κανάριος φοίνικας. Το πρώτο κρούσμα  ρυγχοφόρου εμφανίστηκέ το 2011 στο εμπορικό – και παλιό αρχαίο ελληνικό λιμένα   Δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία -βλέπετε η παραίτηση που υπάρχει στην χώρα μας υπάρχει πλέον και στις υπόλοιπες σε ένα βαθμό. Το πρόβλημα υποτιμήθηκε .Τα κρούσματα την επόμενη χρονιά ήταν λίγα το 2012, λίγα περισσότερα το 2013, αλλά τα επόμενα χρόνια καταστ το ένα τρίτο των φοινίκων της με σημαντική ζημιά στον χαρακτήρα της και στο τουριστικό προιόν της Ριβιέρα!! Υπήρχε  κατάρρευση…

            Οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ήταν πολύ συγκεκριμένες. Καταγραφή σε Γεωγραφικό σύστημα υπήρξε από την πρώτη στιγμή και έγινε σημαντική διερεύνηση σε όλες τις ενέργειες και πρωτόκολλά που χρησιμοποιούν άλλες προσβεβλημένες περιοχές  όπως στην Ιταλική Ριβιέρα στην Ισπανία κτλ. 
Η  διαχείριση στην πόλη έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση όπου όλα τα σκευάσματα είναι βιολογικής γεωργίας  έτσι γρήγορα άρχισαν οι εφαρμογές με εντομοπαθογόνους Νηματώδεις. Ο Γεωπόνος του Δήμου Stefano Girasante μας ανέλυσε την τακτική απέναντι στο σκαθάρι αλλά και τα στατιστικά με αναλυτικούς χάρτες προσβολών  δημόσιων και ιδιωτικών δέντρων.
Εφαρμογή Beauveria bassiana σε Κανάριους Φοίνικές από την Karine Panchaund
Παράλληλα παρατήρησαν ότι πέρα από τον ρυγχοφόρο αυξήθηκε δραματικά η παρουσία της Paysandisia Archon  (παισεντίσια) όπως και σε άλλες περιοχές της Ριβιέρα -πράγμα που δεν έχει γίνει στην χώρα μας – σε σημείο να βλέπουμε πεταλούδες να περνούν δίπλα μας, όπως είχε γίνει με τους ρυγχοφόρους στην ακμή τους στην Ελλάδα! 
Παράλληλα σε γειτονική περιοχή μια εντομολόγος η Karine Panchaund, βιολόγος εντομολόγος- αφιερωμένη στην έρευνα της Beauveria bassiana περισσότερα  από 15 χρόνια - εφάρμοζε πειραματικά ένα νέο πρόγραμμα εφαρμογών συνδυασμού νηματωδών με Beauveria bassiana(Μποβέρια) και είχε καλά αποτελέσματα. Και αποφάσισαν μόλις το στέλεχος της  αυτό πήρε έγκριση να το εφαρμόσουν  συνολικά στην Νίκαια. 
 Τα αποτελέσματα ήταν απολύτως ενθαρρυντικά !! Φέτος δεν έχει χαθεί ούτε ένας φοίνικας! 

            Η εφαρμογή αυτή είναι συνδύασμός εφαρμογής νηματωδών κατ’ εναλλαγή με μποβέρια τους ζεστούς μήνες  Αυτή πραγματοποιείται με επίπαση στην καρδιά του φυτού με συσκευή που έχει σχεδιαστεί  και κατασκευαστεί από την Καρίν πολύ απλή στην χρήση και λειτουργεί είτε με νηματώδεις σε διάλυμα είτε με σκόνη πολύ γρήγορα  και αποτελεσματικά μειώνοντας το κόστος εφαρμογής.
 Beauveria bassiana
             
            
 Η κατάσταση στην Μεσόγειο 
 Τα δικά μας τα γνωρίζουμε. Oι παρουσιάσεις των συναδέλφων από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές για την κατάσταση στις χώρες τους. Και εκεί χρησιμοποιούνται σκευάσματα που δεν έχουν έγκριση για τους φοίνικες,  και υπάρχει συχνά  η αίσθηση της παραίτησης όπως εδώ. Ιδιαίτερη αίσθηση μου έκανε η παρουσίαση του  Claudio Littardi   από το ερευνητικό κέντρο Φοινικοειδών του Σαν Ρέμο  στην Ιταλία. 
     Η καταστροφή στην Γένοβα όπου παλιά υπήρχαν καλλιέργειες δεκάδων χιλιάδων φοινίκων..... αλλά και σε άλλες περιοχές όπως και στην Σικελία είναι μεγάλη όπου έχει αλλάξει ουσιαστικά ο χαρακτήρας των πόλεων. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στην επιλογή των ειδών είναι ότι στην χώρα του έχουν χαθεί πάνω από 50.000 Κανάριοι αντίστοιχα έχουν καταστραφεί λίγες δεκάδες Χουρμαδιές, ελάχιστα Αροκαστρουμ, Ουασιγκτόνιές κτλ. όπου όλα μαζί δεν ξεπερνούν τα τριακόσια δέντρα!!
    Αυτό όπως κατανοείται είναι ένα στοιχείο για την επιλογή που πρέπει να γίνεται στις φυτεύσεις φοινικοειδών! Επίσης επεσήμανε ότι το σύστημα προστασίας στην Ιταλική Ριβιέρα κατέρρευσε από την στιγμή που το δημόσιο έπαψε να καλύπτει τα ιδιωτικά δέντρα. Έχουν επιλέξει να συνεχίσουν με φυτεύσεις φοινίκων με συγκεκριμένο πρόγραμμα καλλιέργειας όπου θα προσφέρονται δωρεάν στους ιδιώτες. 
Beauveria bassiana
  
   Στην Ιβηρική χερσόνησο η καταπολέμηση έχει αποτελέσματα  σε κάποιες ιδιαίτερης σημασίας περιοχές όπως το Αλικάντε, Γρανάδα αλλά στα υπόλοιπα κυριαρχεί η παραίτηση όπως σχεδόν σε ολόκληρη την Πορτογαλία. Όπου υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος - πρωτόκολλο καταπολέμησης πρακτικά δεν έχουμε απώλειες αλλά η μόλυνση κυριαρχεί.
Εργαλεία εφαρμογής βιολογικών σκευασμάτων σε φοίνικές 
Η παρουσίαση του Διευθυντή του Πάρκου των φοινίκων και στελέχους της διεύθυνσης πράσινων χώρων του Δήμου Jean-Micheal Meuriot ήταν κατατοπιστικότατη για την στρατηγική του Δήμου Νίκαιας.  Εδώ αρχίζουμε να συνδυάζουμε ….οι δοκοί που στήριζαν τους φοίνικες τοποθετήθηκαν γιατί όλοι αυτοί -1375 φοίνικες διαφόρων ειδών είναι νέοι. Φυτεύτηκαν φέτος αφού η πόλη θέλει να διατηρήσει τον τροπικό χαρακτήρα της. Και το πρόγραμμα φυτεύσεων συνεχίζεται σε όλους τους κατεστραμμένους φοίνικες.  Η αντικατάσταση των  Κανάριων γίνεται κύρια με Χουρμαδιές, ουασιγκτόνιες  αλλά και έχουν επιλέξει μία γκάμα ειδών όπως τα παρακάτω.

PhCanariensisvarporhyrococca Στέλεχος Κανάριου με κόκκινους καρπούς που απέδειξε ιδιαίτερη αντοχή στην προσβολή
Butia capitate
Brachea armata
Arenga engleril
Archontophoenix cunninghamiana.
Παράλληλα αντικαθιστούν κάποιους φοίνικες και με άλλα τροπικά δέντρα όπως Βραχυχίτωνα, Τίπα, Καρλεουτέρια,  Βρούτια, Στρελίτσια, Γιακαράντα κτλ
    Η Νίκαια όπως και όλη η Ιταλική και Γαλλική Ριβιέρα αποφάσισαν ότι θα διατηρήσουν τα φοινικοειδή του και έχουν εγκατασταθεί φυτώρια όπου θα δίνουν δωρεάν φοινικοειδή προς αντικατάσταση και στους ιδιώτες!
Εργαλεία και συγκεκριμένα τα ακροφυσια επίπασης και έκχυσης  εφαρμογής βιολογικών σκευασμάτων σε φοίνικες
 Κάθε είδος φοίνικα απαιτεί άλλο άκρο επίπασης 

ΣΥΜΠΕΡΆΣΜΑΤΑ
             Η  εξήγηση της Karine Panchaund μου έφερε στην μνήμη μου  την ξενοδοχειακή μονάδα που  ξεκίνησε το κείμενο είναι ότι οι νηματώδεις και σε με ποιο αποτελεσματικό τρόπο η μποβερια που δεν απαιτεί υγρασία μεταφέρονται από τα ακμαία πίσω στις αρχικές αποικίες και στους άλλους φοίνικες με αποτέλεσμα  να καταστρέφουν τις αποικίες του σκαθαριού όχι μόνο στο ένα δέντρο που έχουμε καλύψει αλλά παρεμβαίνουμε ουσιαστικά και στα κοντινά που αντί να αποτελούν παράγοντες μόλυνσης των δικών μας τα μολύνουμε και καταστρέφουμε σταδιακά τις αποικίες του κόκκινου σκαθαριού.  
Beauveria bassiana

             Πλέον η Beauveria bassiana είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο απέναντι στον εχθρό  και στην απέναντι στην Paysandisia Archon. Παράλληλα πήρε έγκριση -και τα δυο και στην χώρα μας OstrinilMG– και στέλεχος της Μποβέρια για την Παισεντίσια  ΑRY- 0711b-01 όπου είναι πραγματικό τεράστιο πρόβλημα στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Η αποτελεσματικότητα  βέβαια των προνυμφών της πεταλούδας είναι μικρότερη και θέλει πολύ χρόνο να καταστρέψουν τον φοίνικα αλλά έχει εκεί πολύ μεγάλους πληθυσμούς 
Η Karine Panchaund  με τον Κωνσταντίνο Τάτση
Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει πλέον ελπίδα για την εκρίζωση του κόκκινου σκαθαριού  


Τα πρώτα κάθετα δάση της Αφρικής φυτεύονται στο Κάιρο

$
0
0

Πρόκειται για τρεις επταόροφες πολυκατοικίες κτισμένες σε μορφή κύβου, πλάτους και ύψους 30 μέτρων, που θα διαθέτουν στις μοναδικές βεράντες τους 350 δέντρα και 14.000 φυτά από 100 είδη που θα μπορούν να αντέξουν στο δύσκολο κλίμα της ερήμου.





«Κάθετα δάση» καταμεσίς της ερήμου, στην καρδιά της νέας Διοικητικής πρωτεύουσας της Αιγύπτου, 45 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου, θα δημιουργήσει ο Ιταλός αρχιτέκτονας Στέφανο Μποέρι, γράφει ο αιγυπτιακός Τύπος, κάνοντας λόγο για τα πρώτα «δάση» αυτού του είδους σε ολόκληρη την Αφρική.

Πρόκειται για τρεις επταόροφες πολυκατοικίες κτισμένες σε μορφή κύβου, πλάτους και ύψους 30 μέτρων, που θα διαθέτουν στις μοναδικές βεράντες τους 350 δέντρα και 14.000 φυτά από 100 είδη που θα μπορούν να αντέξουν στο δύσκολο κλίμα της ερήμου.

Το ένα από τα τρία αυτά «πράσινα» κτίρια θα χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τις μελέτες, τα φυτά σε κάθε επίπεδο θα παρέχουν φυσική σκιά και θα βελτιώσουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα απορροφώντας περίπου 7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και παράγουν 8 τόνους οξυγόνου ετησίως.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το όλο πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από σήμερα.





Δ Ρ Α Κ Ο Ν Τ Ι Α

$
0
0
Dracunculus Species (Araceae)
"Dragon Lily" 

Η ελληνική ονομασία δρακοντιά , όπως και η λατινική ονομασία του γένους Dracunculus, οφείλεται στον σπάδικα, που θυμίζει μικρό δράκοντα που βγαίνει μέσα από τη σπάθη.
Είναι εντυπωσιακό φυτό με ύψος που συχνά είναι μεγαλύτερο από 1 μ. Η σπάθη είναι λογχοειδής, πορφυρή εσωτερικά, κιτρινοπράσινη εξωτερικά, φτάνοντας σε μήκος τα 80 εκ.
Στην Ελλάδα είναι ευρέως κοινή, τόσο στα ηπειρωτικά, όσο και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Συναντάται στα 100 -1200 μ. υψόμετρο, σε μεγάλες ομάδες σε θέσεις με ανθρωπογενή επιβάρυνση, άκρες κρασπέδων δρόμων, ακαλλιέργητους αγρούς και όρια καλλιεργούμενων αγρών, πετρώδεις θαμνότοπους, ελαιώνες και σκουπιδότοπους.
Ανθίζει την άνοιξη, κατά τα τέλη Μαρτίου μέχρι Μάιο. Κατά την άνθηση το φυτό αποπνέει έντονη δυσοσμία, σαν σάπιας σάρκας, που απωθεί τα ζώα και προσελκύει μύγες, οι οποίες παγιδεύονται προσωρινά για την επικονίαση και μετά απελευθερώνονται. Ευτυχώς, η μυρωδιά συνήθως διαρκεί μόνο μία ημέρα. Είναι δηλητηριώδες φυτό που τα ζώα δεν πλησιάζουν.

Αρθρα του Κ. Μπουχέλου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού








Viewing all 577 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>